Noen av skadedyrene kan rett og slett hjelpe oss til å oppdage fukt, som disse ni: skrukketroll, sølvkre, skjeggkrenymfe, stripete borebille, husbukk, saksedyr, tusenben, stokkmaur og støvlus.
Observer hvor de holder til, og finn fuktproblemet.
Har du observert noen av disse?
De fleste skadedyrene vi finner hjemme er helt ufarlige, selv om mengder av dem kan oppleves ubehagelig. Eksempler på dette er sølvkre, muggbille, brunmidd, skrukketroll, saksedyr, fuktbille, tusenbein og hussiriss.
Skjeggkre? Har du skjeggkre går det an å få fjernet disse. Les mer her!
Insekter som angriper mennesker, som lus, lopper, midd og veggedyr, kan gi deg plagsom kløe, vonde bitt, utslett og svie, eller så kan de suge blodet ditt om natten.
Insekter som melbiller, kakerlakker, brødbille, tobakksbille, melmøll, tørrfruktmøll, fleskeklanner, pelsbille, klesmøll, tyvbille, mus og rotter kan derimot gjøre stor skade på mat og tekstiler. De kan også være bærere av smittsomme sykdommer som salmonella og listeria, ødelegge mat og jordbruksvarer, samt infisere dyrefor.
Angriper treverk
Husbukk er en bille som lever av treverk i bygninger, og etter en del år kan skadene på huset bli store. Praktbillens larver lager ganger i bartrevirke, men det er sjeldent.
Parkettbillens larver graver ganger i løvtre, og angrep kan derfor forekomme i eikeparkett, møbler eller treskulpturer i trevirke som er under ti år.
Myk borebille ødelegger ikke treverk, men den gnager hull i takpapp, tapet og lignende.
Stripet borebille derimot kan angripe både hus, møbler og andre tregjenstander av bartre og bjørk. Selv bøker og papirer som oppbevares fuktig kan angripes.
Bygger man inn tre med barkrester, risikerer man at blåbukker trenger seg gjennom dekkende materiale som takpapp, gipsplater, tapet og lignende. Men de spiser ikke treverk, i motsetning til hva svært mange tror. Derimot slår de seg ofte ned i råteangrepet treverk, og får dermed skylden.