Den kalde vinteren har gått hardt utover inneklimaet i mange boliger i Norge. Varm, fuktig inneluft som treffer kalde overflater og dermed kondenserer – altså fukter opp materialet – er ofte oppskriften på et inneklimaproblem.
Byggteknisk rådgiver i Huseierne Ingeborg B. Engh er biolog og mykolog. Hun er ekspert på blant annet muggsopp. Engh er spesielt opptatt av at vi, selv om vi gjerne vil spare på strømmen og holde på varmen – ikke skalker alle luker helt. Det er viktig å få ut den «brukte» innelufta gjennom ventilasjonsanlegget eller luftelukene.
Se eksperten forklare i videoen over!
1) Sørg for god luft-utskiftning
- Har du balansert venitlasjonsanlegg, bør du ikke skru dette helt av. Har du lufteluker, så ikke lukk dem. Om vinteren trenger vi nemlig å få ut den varme, fuktige lufta. Hvis vi ikke får ut vanndampen, som vi produserer når vi lager mat, for eksempel, så kan den kondensere på kalde flater. Og da øker risikoen for fukt- og muggsoppskader, påpeker hun.
Dugg på innsiden av vinduene er et typisk tegn på at du ikke har fått ut nok fuktig luft. Dugger det bare en gang iblant ved uvanlig bruk av boligen (for eksempel at dere har vært uvanlig mange og laget en masse mat) er det ingen fare, bare luft ut. Men om du dag etter dag har duggende vinduer, bør du se på hva du kan gjøre for å utbedre luftutskiftningen.
2) Luft effektivt
Det anbefales å lufte godt ut innimellom, gjerne daglig. Når det er kaldt ute, bør du sjokklufte.
- Det er sunt å skifte ut innelufta. Sett gjerne døra på vidt gap, så kjøler du ikke ned overflatene. Det er bedre enn å ha en liten glipe over lang tid, forklarer Engh.
Har du et vindu på klem hele tiden, kjøler du ned overflatene i rommet, og det er i tillegg lite effektivt for luftutskiftning.
3) Trekk store møbler inn i rommet
Står det et stort skap eller en seng tett inntil en yttervegg? Da bør du ta en sjekk på baksiden. Særlig på soverom, hvor vi produserer mye fukt mens vi sover, er dette viktig. Varm, fuktig luft som blir stående og stange mot kjølig vegg bak et stort møbel bør unngås.
- Løsningen på dette er å trekke møblene litt ut fra ytterveggen slik at du får en spalte, og på den måten får luftsirkulasjon. Da unngår du kondensering, fukt og muggsoppskade bak møblene, sier eksperten.
4) Tørk støv og rens varmepumpa
Det er kjedelig, men det må til: En ekstra innsats mot støvet vil bedre inneklimaet i boligen din. Særlig om vinteren er dette viktig, for da er vi mye inne, og støvet – ja, det lager vi stort sett selv når vi er inne. Mer innetid betyr altså mer støv.
- Støv er partikler som kommer fra huden vår, fra håret, fra klær og tekstiler, fra matlaging og vedfyring. Da må vi rett og slett tørke støv litt oftere, sier Engh.
Mange luftvarmepumper har gått for full guffe denne vinteren. Da er det også ekstra viktig å få renset filtrene i innedelen jevnlig.
5) Bruk lyseslukker
Levende lys kan avgi sot til inneluften. En tommelfingerregel er at høye, tynne lys avgir mest sot, kubbelys er noe bedre, og telys avgir minst sot til innelufta. Det er også slik at vokslys soter mindre enn stearin.
- Husk på ikke å blåse ut lyset, men bruk en lyseslukker, lyder ekspertens råd.
Skift eventuelt til led-lys, som verken er brannfarlige eller soter.
Ikke medlem?
Medlemmer i Huseierne får:
→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter
Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året!