Solceller: Nå kan du lease dem

Gå til hovedinnhold

Solceller: Nå kan du lease dem

Er du en av dem som har sittet på gjerdet og ikke klart å bestemme deg for om du har råd til å installere solceller, eller er usikker på å prøve? I juni ble det åpnet for å lease solcelleanlegg.

I stedet for å kjøpe solcelleanlegget kan du nå lease det.

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard           Foto: Stein Vegar Leidal

Leasing av solceller er blitt vanlig i USA, hvor de tre største solcelleselskapene nå nesten utelukkende driver med leasing. Leasede installasjoner dekker i dag en tredjedel av markedet i USA.

- I Norge er vi det eneste selskapet som tilbyr leasing av solceller foreløpig, men i USA har dette vært vanlig i over ti år, sier daglig leder i Otovo, Andreas Thorsheim.

I Europa er solceller fortsatt litt mer i vekstfasen og ikke så etablert, men han tror at vi vil følge etter.

Sol på oppgraderingsbudsjett

- Når det kommer til det norske markedet, så har jo mange huseiere et oppussingsbudsjett, eller et oppgraderingsbudsjett som de bruker til å kjøpe solceller, og det er nok fortsatt det vanligste, sier han.

Bankene har også fulgt på, og flere banker oppmuntrer kundene til energioppgraderinger på boligene sine, noe som betyr at boligeiere får billige hus å drifte.

- Sparebank1 i Hallingdal Valdres var først ute med grønne boliglån til 0% rente, og så har DNB og Nordea fulgt etter, forteller han.

Les også: Grønt boliglån: Kvalifiserer du?

Tror flere vil velge leasing

Folk flest kjenner til leasing av biler. Thorsheim forteller at leasing av solceller følger de samme prinsippene. Utgangspunktet er en ansvarsdeling for installasjonen mellom den som leaser ut og den som leaser anlegget.

-  Spesielt på et produkt som solceller hvor alle er førstegangskjøpere, så gjør dette med leasing at man bare betaler en månedlig sum, og så er det noen andre som har ansvar for at produktet virker, sier Thorsheim.

Han tror det er betryggende for veldig mange, og at dét kanskje er hovedårsaken til at leasing er så populært. Han spår at en majoritet av nye solcellekunder vil være leasingkunder om ett års tid.

Hvordan fungerer det?

Otovo selger solcelleanlegget til et leasingselskap, som Otovo drifter installasjonen av og tar betalt for av sluttkunden.

- For oss går det ut på ett, vi har ingen interesse av å gi skeiv rådgivning den ene eller andre veien her. Fordelen for oss er at vi utvider markedet til en del flere ved å tilby flere valgmuligheter, forteller Thorsheim.

Når man ikke har pengene det koster for et solcelleanlegg mener han at leasing en fin løsning.

Visste du at tilbud på solceller fra Otovo er en av medlemsfordelene som medlem i Huseierne?

Du kan kjøpe ut anlegget

Dersom du etter noen år har fått økonomien på plass, kan du kjøpe ut anlegget. Da har du kanskje også blitt mer trygg på at anlegget virker slik det skal, og er klar for å ta ansvaret selv. Men hvordan beregnes det?

- Dersom kunden ønsker å kjøpe ut anlegget, betaler kunden et påslag på restbeløpet, på samme måte som man kjøper ut ett lån i banken, forklarer Thorsheim.

Utkjøpssummen beregnes ut fra den månedlige kostnaden.

På spørsmål om alt teknisk vedlikehold er medregnet i månedsbeløpet, svarer Thorsheim at det kun gjelder det tekniske ved installasjonen; bytte av inverter og innfrielse av garantikravene dersom solcellene ikke virker etter fem år.

- Vi klipper ikke hekken til naboen hvis den skygger for solcellene, og hvis noen bygger en blokk foran huset ditt så det ikke kommer sollys på solcellene så er ikke det et problem vi kan løse, presiserer han.

Thorsheim tror at de fleste kjøpere ikke vet hva som er et bra solpanel eller hvilken type inverter de bør velge, men som oftest kun er interessert i å få solenergien ut av taket sitt.

- Vi må ha driftssikre produkter, og de må ha leasingstandard, sier han og legger til at de derfor tilbyr de samme panelene til leasing som til salg.

Solsteinen tilbys derimot ikke på leasing, dette fordi det er et eget takprodukt som erstatter taktekket.

Penger tilbake

Enova som planla å kutte i støtten til installasjon av solceller, har forlenget dagens satser til å gjelde frem til 1. januar 2021. Det betyr at du kan få en støtte på inntil 28.750 kroner for installasjonen alt etter anleggets kapasitet.

Les også: Ikke utsett kuttene i Enovas støtteordninger, avblås dem heller helt!

Fakta: Et stort ubrukt potensiale

  • En rapport fra Multiconsult og Asplan Viak fra 2018 anslår potensialet for solkraft i Norge til 26 TWh. Men estimatet tar ikke med landbruks- og fiskeribygg eller industribygg utover «lettindustri/verksted», fritidsbygg og flere, noe som gjør estimatet for lavt.
  • Ved å ekstrapolere NVEs anslag til å ta i bruk alle bygg, kan man oppnå ca 40 TWh. Da er ikke utviklingen i solteknologien tatt med i beregningen.  
  • Tyskland har bare rundt 20 prosent høyere solinnstråling enn Norge, men produserer 800 ganger mer solkraft.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer