Hvordan finner jeg gode håndverkere som er til å stole på? Dette er det mange av Huseiernes medlemmer som lurer på. Dessverre er det ikke alltid så lett. Særlig når markedet er slik som nå, hvor de fleste håndverkere har hendene og ordrebøkene fulle. Da kan det være veldig vanskelig å finne «den rette» til å gjøre en jobb.
Spør venner og kjente
Noe av det første du bør gjøre når du ser deg om etter håndverker, er å bruke nettverket ditt. Er det andre der du bor som har pusset opp eller gjort samme jobben som du planlegger? Kjenner du noen som har kontakter inn i faget? Andres erfaringer er gull verdt. Et firma som gjorde en god jobb hos din nabo vil trolig også fungere godt for deg.
Dersom du ikke finner noen gjennom eget nettverk, er det å søke på nettet.
Bruk sider som «Mitt anbud» og lignende med en viss forsiktighet. Får du et tilbud som er for godt til å være sant, er det gjerne det.
Husk også at i tider der håndverkerne har mer enn nok å gjøre, trenger kanskje ikke de virkelig gode bedriftene å bry seg med å tilby sine tjenester på slike sider i det hele tatt. De har uansett ordrebøkene fulle.
For deg som pusser opp!
Medlemskap i Huseierne er smart når du pusser opp:
→ Gode rabatter på maling, materialer og interiør!
→ Gratis byggteknisk rådgivning før du setter igang!
→ Gratis kurs om hva du kan bygge uten søknad!
Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året!
Sjekk soliditet og referanser
Når du har funnet et firma du vurderer, bør du gjøre noen enkle søk på dette firmaet. Brønnøysundregistrene (se lenkeliste nederst i saken) kan være et godt sted å starte.
Der ser du om firmaet er registrert i Foretaksregisteret og Merverdiavgiftsregisteret. Du ser også når firmaet er stiftet og hvem som er daglig leder.
Dersom firmaet har eksistert lenge, kan det tyde på stabilitet, selv om det selvsagt ikke er noen garanti for at et firma fra 1986 er bedre enn et fra 2021.
En annen nettside som kan være nyttig er proff.no. Her får du blant annet en indikasjon på firmaets finansielle soliditet.
Det er også lurt å sjekke firmaets referanser. Mange firmaer har sine referanseprosjekter liggende ute på nettsidene. Ta en telefon til tidligere kunder og spør om hva som gikk bra, og om noe eventuelt gikk mindre bra.
Godkjent foretak, Mesterregisteret og Læreregisteret
Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK) har et register over Sentralt godkjente foretak. Sentralt godkjent er en frivillig kvalitetsordning. Foretak som er sentralt godkjent har kompetanse, erfaring og systemer som er tilpasset deres aktivitet i byggenæringen. De har kvalitetssikringsrutiner og de har betalt skatter og avgifter. Det vil altså være lurt å bruke et firma som har slik sentral godkjenning.
Et annet register som kan være nyttig å bruke er Mesterregisteret. Alle håndverkere som har mesterbrev skal finnes i dette registeret. I dag er det registrert rundt 14.500 mestere i over 70 ulike fag.
At håndverkeren du velger har mesterbrev betyr at vedkommende skal være godt faglig kvalifisert til å gjøre jobben.
Dersom håndverksbedriften er en av Norges nasjonalt godkjente lærebedrifter vil det også vitne om seriøsitet, da det blant annet kreves at bedriften har en viss faglig kompetanse samt en faglig leder for å kunne bli en godkjent lærebedrift.
Ulike bransjeregistre
I tillegg finnes det ulike bransjeorganisasjoner som kan være verdt å sjekke ut.
Skal du ha rørlegger, vil det være lurt å velge en som er godkjent våtromsbedrift fra Fagrådet for Våtrom. Skal du slipe gulv, vil det være en trygghet å velge et medlem i Norges Parkettsliperforbund, som jobber med kvalitet i sin bransje hvor det ikke finnes Mesterbrev. Er det elektriker du er ute etter, så bør du vite at alle bedrifter som lovlig skal utføre arbeid på elektriske anlegg i Norge skal være registrert i Elvirksomhetsregisteret.
Gjør deg kjent bransjen slik at du kan sjekke hvilke eventuelle frivillige kvalitetsordninger som finnes.
Flere pristilbud og en god kontrakt
Alle som har forsøkt å innhente flere tilbud på en og samme jobb vet at det kan være store variasjoner i tilbudene man får. Det kan være lurt å innhente minst tre ulike tilbud før man bestemmer seg. Det er ikke sikkert at det første tilbudet du får gir deg mest for pengene!
Husk også å sammenligne likt mot likt. Er det for eksempel forskjeller i materialkvalitet som gjør ett tilbud mye billigere enn de to andre? Eller er det noe som mangler i det billigste tilbudet? Er det dyreste tilbudet rett og slett overpriset, eller gir det kvaliteter som gjør det mest holdbart – og dermed billigst – i lengden?
Når du har bestemt deg: Bruk Huseiernes håndverkerkontrakt når du inngår en avtale med et firma. Da unngår du unødvendige problemer dersom arbeidet for eksempel skulle bli forsinket eller ikke blir som avtalt.
Nyttige lenker:
Brønnøysundregistrene: https://www.brreg.no/
Sentralt godkjente foretak, DiBK https://sgregister.dibk.no/
Bedriftssøket Proff: https://proff.no/
Mesterbedrifter: https://www.mesterbrev.no/mesterregister/sok-mesterregisteret/
Fagrådet for våtrom, godkjente våtromsbedrifter: https://ffv.no/godkjente-vatromsbedrifter/
Bransjeorganiserte gulvslipere: https://npsf.no/medlemmer/
Elvirksomhetsregisteret: https://elvirksomhetsregisteret.dsb.no/elreg-ui/
Nasjonalt godkjente lærebedrifter: https://nlr.udir.no/
Enovas oversikt over energirådgivere: https://www.enova.no/privat/radgiverregister/
Huseiernes medlemsfordeler (som blant annet gir rabatt hos rørleggere, elektrikere, malere og andre): https://www.huseierne.no/om-oss/medlemskap/medlemsfordeler/
La varehuset hjelpe deg
Som medlem i Huseierne får du gode rabatter på byggevarer hos Monter. Men visste du at Montér kan hjelpe deg ikke bare med byggevarer, men også med håndverkere?
Det kan være mange fordeler ved å benytte seg av denne ordningen, men en av dem er at kvalitetssjekken allerede er gjort for deg, slik at du slipper å sjekke om firmaet er seriøst og om det har gode referanser.
Dette kan spare deg for mye arbeid i etterkant, og også for problemer i etterkant. Les mer om ordningen her: https://www.monter.no/byggeservice-side/finn-handverker/
Medlemsfordel