Mange går inn i det nye året med dårligere råd enn før.
Det har nettopp vært jul, og i tillegg var fjoråret preget av krig og pandemi – med høye strømpriser, høye matvarepriser og ikke minst gjentatte rentehevinger som har gjort boliglånet dyrere.
Hvis du har mye i boliglån, kan du ha mye igjen for å sjekke skattekortet for 2023. Små justeringer kan gi deg mer penger å rutte med i måneden.
Det er også lurt å sjekke skattekortet ekstra godt hvis du har mye penger i banken.
Vi er for dårlige til å sjekke skattekortet
Siden midten av desember har skattekortet ditt vært tilgjengelig på «min side» på skatteetaten.no. Men mange er for dårlige til å sjekke skattekortet sitt, og lar det stå uåpnet hvert år.
Det de glemmer, eller kanskje ikke vet, er at Skatteetaten kun lager et estimat på din lønn og dine fradrag – og baserer skatten på dette.
Tallene de baserer seg på er fra 2021, og mye har endret seg siden da. Styringsrenten har blant annet gått fra 0,5 prosent til 2,75 prosent.
Skatteetaten har også hatt en økning i antall henvendelser om skattekortet sammenlignet med i fjor, og på sosiale medier er det mange som melder om grove feil i beregningene.
Derfor er det ekstra viktig at du sjekker at opplysningene stemmer og korrigerer eventuelle feil i år.
Les også: Slik blir boligskatten i 2023
Unngå for høyt skattetrekk
Å justere skattekortet etter renteoppgangen er altså smart. Fordi hvis du har mye i lån kan en liten justering av skattekortet gi deg flere tusenlapper «mer» å rutte med i måneden.
Ved å betale riktig skatt gjennom og ha et korrekt skattetrekk, kan det være penger å hente i hverdagsøkonomien – og det er alltid trygt og godt å vite hvor mye penger du har tilgjengelig.
Det er selvfølgelig ikke noe problem å betale for mye i skatt hvis du lever godt med det, men da binder du opp pengene i halvannet år til skatteoppgjøret kommer neste år.
Men hvis du har trang økonomi og bekymrer deg for stadige økninger i bokostnadene, så er justert skattekort og riktig skattetrekk tingen.
Les også: Viktige regelendringer for boligeiere i 2023
Beregningsmetoder for bankinnskudd og banklån
Skatteetaten henter altså grunnlaget for renteutgifter/rentefradrag og renteinntekt fra fastsetting 2021.
Med dette som utgangspunkt justeres renteutgifter/rentefradrag opp med 158 prosent og renteinntekt justeres opp med 766 prosent, opplyser Skatteetaten.
Grunnen til de store tallene er at rentenivået var lavt i 2021. Her får du noen eksempler:
- Hvis du har renteinntekter:
I 2021 hadde du 10.000 kroner i banken og fikk i snitt 0,15 prosent i rente. Det ga deg 15 kroner i renteinntekter. For å ta hensyn til at rentene har økt, vil skattekortet du har fått for 2023 anta at dine renteinntekter vil være 130 kroner.
- Hvis du har renteutgifter:
I 2021 hadde du et banklån på 1 million kroner og du betalte 1,80 prosent i rente. I løpet av året blir det 18.000 kroner i renter. For å ta hensyn til økningen i rentene, vil skattekortet du har fått for 2023 anta at du vil ha 46 400 kroner i renteutgifter.
Rentefradraget blir mer verdt
Med en flytende rente på boliglånet som for de fleste vil ha bikket fire prosent, blir lånet ditt dyrere siden du betaler mer i kroner og øre til banken.
Men samtidig blir rentefradraget ditt mer verdt. For når rentene stiger så blir det også mer å hente i rentefradrag.
Rentefradraget er på 22 prosent, og du kan selv regne ut hva du skal betale i renter i 2023.
- Slik regner du ut rentefradraget:
Har du 4 millioner kroner i boliglån og betaler rente på 4,5 prosent, vil du betale banken totalt 180.000 kroner i renter på ett år. Det betyr at du gjennom rentefradraget vil få igjen 39.600 i 2023, altså 3300 hver måned.
Når du har regnet ut hva du skal betale i renter i 2023, bør du sjekke dette mot skattekortet og endre om det er feil.
Gjør endringer selv direkte på nett
Du er selv ansvarlig for å passe på at det trekkes korrekt skatt. Det er spesielt viktig at du sjekker dersom det har vært endringer i familiesituasjon, bosted eller jobb. Ekstra viktig er det å sjekke skattekortet om 2023 er det første året du er alders- eller uførepensjonist.
Men også andre hendelser kan gjøre det aktuelt å sjekke skattekortet en ekstra gang.
Skatteetatens digitale løsning for skattekort gir deg detaljert oversikt over opplysninger om din inntekt og gjeld som er brukt i beregning av skattetrekket. Du kan se hva arbeidsgiver eller pensjonsutbetaler har rapportert om deg under «Mine inntekter og arbeidsforhold.»
På Skatteetaten og på Altinn kan du endre opplysningene gjennom hele året når det skjer endringer i økonomien din. Hvis du endrer opplysninger, vil du automatisk se hvordan dette påvirker skattekortet ditt.
Husk også at du ikke trenger å levere skattekortet til arbeidsgiver. Når du endrer skattekortet, får arbeidsgiver automatisk beskjed og henter nytt skattekort fra Skatteetaten.
Her kan du endre skattekortet ditt: skatteetaten.no/endre
Om du kan hake av på ett eller flere av punktene under, er det stor sannsynlighet for at skattekortet du har mottatt er feil:
- Første året du er alders- eller uførepensjonist.
- Første året i full jobb.
- Store endringer i lån – eller høyere lån.
- Første år med skattepliktig utleie av bolig.
- Kjøp eller salg av bolig.
- Arvet større beløp (kan gi høyere renteinntekter/avkastning og formue).
- Store endringer i lønnsinntekt, mye overtid eller bonus (prosenttrekket kan bli feil).
- Jobbskifte – endringer i reiseavstand/pendlerstatus.
- Endring i livssituasjon som samlivsbrudd eller dødsfall.
- Blitt permittert eller fått oppsigelse.