Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.
Boligsparing for unge, populært kalt BSU, er en gavepakke til deg som er under 34 år og drømmer om egen bolig.
Med BSU har du et stort fortrinn den dagen du skal inn på boligmarkedet, og for mange er dette det som avgjør om du får boliglån eller ikke.
BSU er gratis og risikofritt, og du er garantert gevinst på pengene. Staten sponser nemlig deg som er flink å spare med opptil 5000 kroner i året, og det kommer i tillegg til renteinntektene.
Første bolig - tips til deg som er ung på boligmarkedet
BSU- kalkulator
Er du nysgjerrig på BSU og ønsker å starte sparingen i dag, eller vil du sjekke hvor mye mer du må spare for å nå målet ditt?
Planlegg sparingen din med Huseiernes BSU-kalkulator. Den gir deg raskt svar på hvor mye du må spare i måneden for å nå et bestemt sparemål, i tillegg til at den gir deg svar på hva et fast månedlig sparebeløp gir deg i sparesaldo. Kalkulatoren tar også hensyn til hvor mye du allerede har spart.
Ved å spare i BSU viser du banken at du er flink med pengene dine. At du kan og har vilje til å spare kommer godt med når du finner drømmeboligen og trenger banken for å låne penger.
Hvis du sparer maksbeløpet årlig, altså 25.000 kroner, har du 300.000 kroner pluss renter tilgjengelig til boligkjøpet. For mange er det hele egenkapitalkravet, og BSU-kontoen blir da selve inngangsbilletten for å få lån.
Noen enkle regler må du følge
Bankene gir deg beste rente på BSU-sparing, men vær obs på at det kan være store forskjeller fra bank til bank. Sjekk derfor hvem som har best rente før du starter sparingen.
Pengene du setter inn er ikke bundet til bolig og sperret for uttak før ved årsskiftet. Det vil si at det du setter inn i januar fritt kan benyttes før nyttår, men etter det er de sperret for uttak.
Hvis du bryter avtalen, altså avslutter sparingen og bruker pengene på noe annet, må du også betale tilbake det du har fått i skattefradrag. Det lønner seg derfor å tenke seg om to ganger før man bruker pengene på tur til Asia eller ny TV.
Hvis du avslutter BSU-kontoen, kan du ikke opprette en ny på et senere tidspunkt.
Men merk at du kan flytte din BSU-konto til en annen bank hvis du ønsker det uten at det får noen konsekvenser. Husk bare å følge riktig fremgangsmåte, flytt konto – ikke avslutt, og det er banken som må gjøre dette for deg.
Så mye kan du spare
Du kan spare inntil 25.000 kroner i året, altså 300.000 kroner totalt. Opparbeidede renter kommer i tillegg.
Du kan spare til og med det året du fyller 33 år. Du får beholde BSU-kontoen og den gode renten etter fylte 33 år, men du kan ikke fortsette å sette inn penger på den.
Du trenger heller ikke å spare et fast beløp eller maksbeløpet årlig, men desto mer du sparer, desto mer renter og flere kroner i skattefradrag.
Husk at det ikke er noe krav for sparing gjennom året for å få skattefradrag. Du får skattefradrag for det som står på BSU-kontoen din 31. desember, uansett hvor lenge pengene har stått der.
Skattefradraget er på 20 prosent av sparebeløpet, det vil si 5.000 kroner i året dersom du sparer maksbeløpet på 25.000. Husk at du må ha skattbar inntekt for å få dette fradraget.
Pengene kan kun brukes ved kjøp av bolig, eller ved nedbetaling av lån på en bolig du allerede har kjøpt.