Sank frø til neste års hage

Gå til hovedinnhold

Sank frø til neste års hage

Det er nå på sensommeren og høsten at tiden er inne for å sanke frø til neste års hage. Følg med på blomster og planter du allerede har, og ta deg en runde i nabolaget. Kanskje finner du gull!

Frøsanking er en morsom aktivitet både for store og små, og det er nå du må sjekke om frøene er modne.   

Tekst og foto: Kari Gjertrud Dølgaard

Noen av de enkleste blomstene å sanke frø fra er ringblomst og blomkarse. Ringblomstene fordi frøene blir så tydelige når kronbladene faller, og blomkarsen fordi frøene er såpass store og lette å se.

Frøene fra ringblomsten blir lett synlige når kronbladene faller av. Vent til frøene er brune før du sanker dem.

Men det er moro å lete frem frøene til andre planter også! 

Denne planten sto i ei blomstereng, frøene kunne enkelt tømmes ut av kapslene ved å snu dem opp-ned. Det blir spennende å se hva som kommer opp igjen!

Tidspunkt er viktig

Sank frøene når det er fint vær, gjerne midt på dagen når morgenduggen har forsvunnet, og før det dugger i gresset på kvelden.

Har det regnet dagen før, sjekk ut at plantene ikke er søkkvåte.

Frøene bør være modne

Med unntak av frøene fra blomkarsen, bør du vente med å sanke frøene til de er modne. Blomkarsens grønne, store og tredelte frø, kan du la tørke innendørs. Da vil de etter hvert også bli brune.

Blomkarsefrøene kan plukkes grønne, og tørkes inne.

Men hvordan vet jeg om de er modne, tenker du kanskje? Mange plantefrø er beskyttet inne i en frøkapsel, og når denne kapselen er brun, og kanskje har åpnet seg litt, tyder det på at frøene er modne.

Klipp av blomsten (her kattemynte) og hold den slik at du ikke mister frøene.  

Har ikke planten en frøkapsel, må du egentlig lete litt på planten. Vanligvis vil du likevel kunne skille et frø fra annet vissent rusk.

En brun og vissen eller åpen frøkapsel vil altså være et tegn på at den har modne frø. Sank forsiktig, og hold dem slik at frøkapselen ikke tømmer seg.

Når frøene fra ringblomsten har blitt brune, er de modne for sanking.

Ved å knuse frøkapselen med fingrene, eller tømme en frøkapsel som har åpnet seg på ett hvitt underlag ser du enklere hva som er frø, og hva som er rusk.

Selv om ikke alle frøkapslene fra kattemynten hadde blitt brune, fant vi likevel noen modne frø. Ved å gni kapslene mellom fingrene, skilte vi enkelt ut frøene.

La dem tørke

Når du har skilt frøene fra rusk som følger med, så må du la dem ettertørke. Gjør du ikke det, risikerer du at de mugner eller råtner.

Legg dem gjerne på et papir inne i noen dager til de er godt tørre. 

Dette er noe av gullet vi fant i nabolaget. Blomsten rakk vi ikke å artsbestemme før den var avblomstret, men det kan vi gjøre når den blomstrer igjen til neste år. Vi venter med å sanke kapslene til de er blitt modne.

Når de har tørket, er det et fint triks å lagre dem i kaffefiltre av papir som du skriver frøtypen på. Hvis du kjenner den.

Eventuelt beskriver du enkelt hvordan den ser ut. Når du sår dem senere, og de blomstrer kan du enkelt finne ut hva den heter ved å ta et bilde og benytte deg av en plante-app på mobilen for å artsbestemme den.

Unngå å lagre frøene i plastposer. Dersom de ikke er gjennomtørre, vil plasten hindre at eventuell fukt slipper ut av posen, og kan føre til at frøene mugner eller råtner.

Oppbevar frøene i papirposer eller som her i kaffefiltre, og skriv frøtype på papiret. Vet du ikke hva det er, forsøk å beskrive planten.

Naturens under

Når du henter frø fra blomster og planter som er hyppig besøkt av pollinerende insekter vil kanskje ikke frøene gi deg helt de samme blomstene som du opprinnelig hadde. Det er ganske enkelt fordi det kan bli en krysspollinering som endrer plantens egenskaper (f.ex farge)  når insektene farter rundt.

Men opplever du det til neste år, så er det jo egentlig bare moro, og vitner om naturens fantastiske evolusjon.  

Lar du en salat eller to gå i stokk og frø seg, har du frø til neste års avling klar.

Rett i jorda

Noen av blomsterfrøene har kanskje allerede havnet i jorda, og kanskje synes du at det blir litt mye om du skal farte rundt og sanke frøene, tørke dem og pakke dem inn.

Når frøene er modne, kan du også forsøke å drysse frøene rett i jorda på en bar flekk, og se om de kommer opp igjen neste vår? Det kan i alle fall være verdt forsøket, og du blir en erfaring rikere.

Men husk at du merker av området du sår slik at du ikke luker spirene vekk som ugress neste vår.

Vi måtte sjekke frøkapslene fra iris før de ble modne for å se hvordan frøene ser ut. Vi må nok vente litt til.

Våre gode tips

  • Sank frøene en godværsdag
  • Sjekk at frøkapslene er visne/brune/har åpnet seg og tyder på modne frø
  • Klipp forsiktig av stilken, og hold den slik at du ikke tømmer ut frøene.
  • Hold de forskjellige frøene adskilt
  • Tøm dem ut på et hvitt underlag slik at du bedre ser hva som er frø og hva som er rusk
  • Ettertørk dem inne
  • Samle de forskjellige frøene i f.eks kaffefiltre (som puster) og skriv navn på
  • Oppbevar på et mørkt og kjølig sted til du eventuelt forkultiverer til våren.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer