Tekst: Carsten Pihl, forbrukersjef i Huseiernes Landsforbund. Foto: Scanpix.
Finansminister Siv Jensen la mandag 8. oktober frem statsbudsjettet på vegne av regjeringen. Dette er første statsbudsjettet etter at Venstre kom inn i regjeringen.
Her er de viktigste punktene om boligskatt for norske boligeiere. Statsbudsjettet skal det nå forhandles om. Dermed kan det komme endringer før budsjettet vedtas endelig i november/desember.
NB: Denne saken ble skrevet etter fremleggelsen av statsbudsjettet for 2019. Se denne saken: Boligskatten for 2019 for å se de vedtatte satsene for 2019.
Her er de seks viktigste punktene for boligeiere:
1. Lavere rentefradrag for alle
Regjeringen følger opp tidligere senkninger og foreslå å senke alminnelig skattesats fra 23 til 22 prosent. Dette er forslaget som får størst innvirkning for de fleste norske boligeiere.
En senkning i alminnelig skattesats innebærer også at verdiene av skattefradragene går ned tilsvarende. Og det viktigste for de aller fleste er rentefradraget. For 2019 blir rentefradraget på 22 prosent av renteutgiftene. Nedgangen følger regjeringens mønster. I 2013 var rentefradraget på 28 prosent. Lavere rentefradrag vil bare merkes litt på lommeboken, en et lavere rentefradrag betyr at bankene blir noe strengere med utlånene.
2. Strammer inn på eiendomsskatten
Regjeringen foreslår å senke maksimal skattepromille for eiendomsskatten fra 7 til 5 promille. Dette ble annonsert i regjeringserklæringen som kom da Venstre gikk inn i regjering i januar 2018. Endringen gjelder fra 2020. For 2019 kommer også endringen i eiendomsskatt som ble lansert med fjorårets statsbudsjett.
Det er at maksimal eiendomsskatt i kommuner som innfører eiendomsskatt skal være på 1 promille - i dag kan kommunene starte på 2 promille, slik for eksempel Oslo gjorde da de innførte eiendomsskatt for et par år siden. I tillegg kan ikke eiendomsskatten økes mer enn et promillepoeng i året. Nå kan eiendomsskatten økes med to promillepoeng.
3. Lavere skatt for utleiere
En rekke av medlemmene i Huseiernes Landsforbund er utleiere. Og de kan nå glede seg over at skatten på utleie går ned. Årsaken er senkningen i generell skattesats fra 23 prosent til 22 prosent.
Det betyr også at skatt på leieinntekter også går ned. Nedgangen gir ikke de helt store summene - har du 150.000 kroner i leieinntekter i året, sparer du 1500 kroner i skatt. Nedsettelsen av alminnelig skatteprosent betyr også at gevinstskatten ved boligsalg går ned fra 23 til 22 prosent. Dette er viktig for de som leier ut i sekundærboliger og som skal realisere sekundærboligene.
Utleier? Husk at som medlem av Huseiernes Landsforbund får du tilgang til kontraktsmaler, juridisk hjelp og skatteråd fra våre jurister. Samt at du får tilgang til en rekke gode medlemsfordeler! Les mer her!
4. BSU-sparing på stedet hvil
Det gjøres ingen endring i BSU beløpene for 2019. Maksbeløpet for BSU-sparing blir på 300.000 kroner - etter at beløpet ble øktet i 2016 fra 200.000 kroner.
Det årlige sparebeløpet står fortsatt på 25.000 kroner. Finn dine tall: Sjekk hvor mye du kan spare i BSU med Huseiernes BSU-kalkulator!
5. Fortsatt skattefri utleie i egen bolig
De som leier ut inntil 50 % av egen bolig kan leie ut skattefritt. Denne særnorske ordningen røres fortsatt ikke. Dette er i tråd med regjeringens tidligere signaler.
6. Dokumentavgiften på stedet hvil
Dokumentavgiften blir stående på 2,5 prosent for salg av boliger. Borettslagsboliger vil fortsatt slippe dokumentavgift.
c.pihl@huseierne.no