Finanstilsynet hadde tidligere i høst foreslått en rekke innstramminger i boliglånsforskriften. Blant annet å senke maksimalt lån til 4,5 ganger inntekten og å stramme inn muligheten til å fravike reglene.
Les mer: Finanstilsynet vil stramme inn hvor mye du kan låne- for stramt mener Huseierne
Men i høringsrunden advarte Huseierne og nærmest alle andre høringsinstanser mot dette, og ville beholde reglene omtrent som i dag.
Regjeringen presenterte 9. desember forslaget til ny boliglånsforskrift, og den er nærmest uendret fra 2020.
– Dagens forskrifter fungerer godt. Jeg ser derfor ingen grunn til å stramme inn. Spesielt ikke nå som mange opplever økt usikkerhet om sin økonomiske fremtid, og vi har sett en mer dempet gjeldsvekst gjennom det siste året, sier finansminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.
Huseierne: - Fornøyde!
- Vi synes dette er en god løsning. Vi advarte mot en innstramming og har blitt hørt, kommenterer Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.
- Den gjeldende boliglånsforskriften har fungert godt og gitt bankene fleksibilitet. Det er viktig for at vi skal kunne opprettholde den norske selveiermodellen. Vi er fornøyde med avgjørelsen, sier Morten A. Meyer.
Les mer: Huseiernes høringssvar til boliglånsforskriften kan du lese her!
Får fire års varighet
De siste boliglånsforskriftene har vart i bare ett år av gangen. Det har gjort at Huseierne og andre i høringsuttalelser har bedt om lenger varighet for å skaffe boligeiere og banker bedre forutsigbarhet.
De har blitt hørt. Den nye forskriften får en varighet på hele fire år, med en evaluering etter to år.
Samtidig med de nye reglene om boliglån kommer det også nye regler om utlån til forbrukslån. I praksis slås de to regelsettene sammen til en ny utlånsforskrift.
Hovedpunktene i boliglånsforskriften fra 2021:
- Du kan låne maksimalt 5 ganger brutto årsinntekt.
- Du må ha 15 prosent egenkapital ved lån til bolig. Det vil si at du kan låne inntil 85 prosent av boligens verdi.
- Du må ha en økonomi som tåler 5 prosentpoeng renteoppgang. (Med dagens rentenivå vil det si at økonomien må tåle rett under 7 prosent rente).
- Det gis ikke avdragsfrihet for lån over 60 prosent av boligens verdi.
- Ved rammelån kan du maks låne opp inntil 60 prosent av boligens verdi, og må altså ha 40 prosent egenkapital.
- Ved kjøp av sekundærbolig i Oslo kan du maks låne opp inntil 60 prosent av boligens verdi, og må altså ha 40 prosent egenkapital.
- Bankene kan fravike reglene i inntil 10 prosent av utlånene.
- For Oslo kan banken fravike i maks 8 prosent av sakene.
Forskriften skal gjelde ut 2024, og skal evalueres i 2022.
Selve forskriften finner du her