Av: Carsten Henrik Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne
RENTEKOMMENTAR: Norges bank satte torsdag 15. desember opp renten med 0,25 prosentpoeng. Dette var fjerde renteheving bare i høst, og styringsrenten er nå på 2,50 prosent.
Dette var nok julegaven norske forbrukere ikke ville ha. Nok en gang ser vi at Norges Bank øker rentene uten at den forrige rentehevingen har fått starte å virke i økonomien til folk. Renteøkningen i november får først virkning nå midt i desember.
Vi i Huseierne ser at det strammes inn i husholdningene. De fleste husholdningene må forberede seg på en hard vinter og vår. Husholdningenes økonomi er under sterk press på grunn av økte strømpriser, økte kommunale avgifter, økte renter og økte priser generelt.
Les også: Regjeringen gjør det lettere å låne i 2023
«Dette var julegaven norske forbrukere ikke ville ha.»
Boliglånsrenter på fem-tallet!
Samtidig viser Huseiernes Rentebarometer for desember at de dårligste storbankene har renter på 4,7-tallet før renteheving. Det vil si at de dårligste rentene etter renteheving vil være tett oppunder 5 prosent.
Rentebarometeret viser også at de beste boliglånsrentene fortsatt er på 3,6-tallet. Dette er banker som ikke har satt opp renten etter forrige renteheving. Det betyr at disse bankene vil ha renter rett rundt fire prosent etter en renteheving.
Norges Bank varsler flere rentehevinger
Det er de fortsatt økende prisene som er bekymringen til Norges Bank, og grunnen til at renten settes opp også nå i desember.
De økende prisene er også grunn til at Norges Bank varsler en ny renteøkning i de første månedene neste år:
– Prognosene for norsk økonomi er mer usikre enn normalt, men går det som vi nå tror, vil styringsrenten ligge rundt 3 prosent neste år, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.
Rentehevingen får virkning fra februar
De første bankene kommer nok til å heve renten allerede før jul. Vanligvis er det storbankene som er først ute.
De som har boliglån vil ikke merke denne rentehevingen før i starten av februar, fordi bankene har seks ukers varslingsfrist. Men det er en fattig trøst, den forrige rentehevingen i november har akkurat fått virkning i lommeboken.
Norske boligeiere må nå være aktive forbrukere og prute på renten. Det kan man gjøre både ved å forhandle med egen bank, og ved å se om man får bedre vilkår i andre banker. Det er bare ved å være aktive bankkunder at vi kan får bedre renter!
RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om renteøkningen i desember 2022.
Så mye dyrere bli lånet ditt
Her ser du hvor mye dyrere boliglånet ditt har blitt siden september i 2021 - da rentehevingene startet:
- 1 million i lån: 21.450 kr i året - 1800 kr i måneden
- 2 millioner i lån: 42.900 kr i året - 3575 kr i måneden
- 3 millioner i lån: 64.350 kr i året - 5360 kr i måneden
- 4 millioner i lån: 85.800 kr i året - 7150 i måneden
- 5 millioner i lån: 107.250 kr i året - 8900 kroner i måneden
Alle tall er etter at skattefradraget er regnet med.
Vær en aktiv bankkunde - prut på renten!
Med denne rentehevingen vil vi få de beste boliglånsrentene rundt 4 prosent og boliglånsrentene i storbankene vil komme i området 4,60-5 prosent.
Det er en stor forskjell mellom de beste og dårligste bankene viser Huseiernes rentebarometer som du finner nederst på siden.
Det vil si at ved å prute på renten og forhandle med egen bank - eller å bytte bank, vil du kunne nøytralisere denne renteendringen. Husk at mange norske banker rapporterer rekordresultater for tiden. Det betyr at noen betale for mye for boliglånene sine!
Det er bare ved å være aktive bankkunder at man kan få bedre renter!
For ordens skyld: Huseierne har en avtale med Storebrand om gunstig medlemslån med rabatter. Storebrand setter sine renter uavhengig av Huseierne, og Huseierne kommenterer rentemarkedet uavhengig av Storebrand.
Se de beste bankene nå - før rentehevingene
Her ser du de beste bankene før eventuelle rentehevinger i desember. Det er stor forskjell mellom de dyreste storbankene og de billigste bankene. Dermed er det penger å spare på å bytte bank.