Lys på terrassen

Gå til hovedinnhold

Lys på terrassen

Den lyseste dagen i året ligger bak oss, men det gjelder å utnytte sommersesongen ute- og til det fulle. Når det blir mørkere sommerkvelder gjelder det bare å ha riktig lys på riktig sted.

En god uteplass trenger god belysning
Lyslykter på terrassen eller uteplassen er koselig når sommerkveldene blir mørkere, men en god grunnbelysning gjør den mer anvendelig og trygg.

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard        Foto: Jana Schneider/Pixabay

Bruker du uteplassen mest i anledning hyggelige lag med venner og familie? Eller bruker du den også på hverdagskveldene? Ville du brukt den mer om du hadde godt lys? Vi gir deg noen gode råd!

Det kan være problematisk å forstå produktbeskrivelsen på utebelysningen, men det er faktisk ganske viktig. Da unngår du å kjøpe ei utelampe i god tro, men ikke få det du forventer.

God belysning

For å oppnå god utebelysning må man ha en tilstrekkelig lysmengde, en god farge på lyset, og unngå blending. Samtidig er plassering og vinkel viktig slik at man får en jevn belysning og ikke belyser steder der man ikke har behov for lys.

Dette bør du vite

Jo bedre lys, desto større velvære, det har vi vel alle kjent på når dagene blir lengre og lysere. Men det gjelder også belysning. 

Fargetemperaturen, under den tekniske betegnelsen K (Kelvin), er viktig når du velger belysning. Skalaen (K) går fra 1.000 til 10.000 K. Lystemperatur deles som regel inn i begrepene varmhvit, hvit og kaldhvit.

Det beste alternativet for utebelysning skal være et varmhvitt lys som ligger mellom 2.700 og 3.000 Kelvin.

Energiforbruk

Så langt det er mulig, bør du velge energieffektive løsninger, både for egen lommebok og for miljøet. Selv om disse løsningene kan koste litt mer når du investerer, kan du tjene inn igjen investeringen i lang levetid og lite forbruk.

De største fordelene ved energieffektiv belysning som lysstoffrør, sparepærer og LED er at de bruker opptil 80 prosent mindre energi enn tradisjonelle glødelamper og halogenpærer, i tillegg til at de har vesentlig lengre levetid.

Godt kompromiss

Energieffektiv belysning finnes i dag i et stort utvalg forskjellige fargetoner, og LED-lampen er potensielt det beste kompromisset når det gjelder energieffektivisering og lyskvalitet.

Hva er spesielt med LED? LED-lyset, en lysdiode, eller Light Emitting Diode på engelsk, er en elektrisk komponent som gir fra seg lys når den mottar elektrisk strøm.

I tradisjonelle (gamle) lyskilder er det en glødetråd eller gasser i bevegelse som skaper lys. En lysdiode påvirkes ikke av vibrasjoner, slag eller trykk på samme måte som andre lyskilder.

Lysdiodene inneholder heller ikke kvikksølv eller andre giftige tungmetaller, gir mer lys enn andre lyskilder i forhold til hvor mye strøm som kreves, og varer ca. like lenge som 50 vanlige lyspærer.

Fordi LED-lys kun avgir ørsmå mengder ultrafiolett (UV)- og infrarødt (IR) lys, tiltrekker det derfor ikke innsekter.

Alle LED-lys er derimot ikke av like god kvalitet, så sjekk kvaliteten på produktet før du kjøper.

Ifølge lysbransjen er de beste LED-pærene laget med gjennomsiktig glass. Fargetemperaturen beskrives på emballasjen ved den tekniske koden CRI eller RA (Color Rendering Index) og bør være over 90.  

Vurder et styringssystem

Installerer du ny belysning ute, kan det være hensiktsmessig å vurdere for eksempel en utelyssensor. Mange produkter har allerede en innebygget utelyssensor. Eventuelt kan du installere en frittstående sensor.

Det finnes også styringssystemer som utnytter dagslyset ved å dimme ned lysstyrken og dermed spare energi.

Bare til festbruk

Bruker du uteplassen om kvelden kun når du inviterer til fest? Da vil kanskje noen lyslenker du henger opp være nok som grunnbelysning.

Stearinlys inne er en kilde til svevestøv og forurenset luft, men sitter du ute kan du slå deg løs med stearinlys og telys som kosebelysning.

Hvis uteplassen ligger i hagen litt unna huset, og gjestene dine må inn, for eksempel til toalettet, eller du selv må inn og ut av huset for å hente mat og utstyr, vil det være smart å belyse stien mellom huset og uteplassen.

Her kan du for eksempel sette opp et sensorlys, slik at det kun lyser når det er bevegelse i det ellers dunkle området.

Lys fjerner fallfeller

Allerede i 40-årene vil vi merke at mørkesynet svekkes, og vi plages mer av blending. Evnen til å se kontraster, som mørke objekter mot mørke underlag blir dårligere.

Derfor er det viktig å se for seg uteplassen når kveldene blir mørkere. Er underlaget jevnt, eller er det noen ujevnheter man kan snuble i fordi man ikke ser dem? Med en riktig belysning vil man unngå fallfeller.

Les også: Seniorer har det for mørkt

Lys til hverdag og fest

Bruker du uteplassen så ofte du har anledning, og gjerne om kvelden, vil det være smart å ha tilstrekkelig lys til at du også kan lese ei bok eller spille et spill.

Les også: Lune sommerkvelder med terrassevarmer

Se omgivelsene

Innreder man med flid utendørs så er det hyggelig både for en selv og eventuelle gjester å se fargene i dekoren selv på mørke kvelder.

Det betyr ikke nødvendigvis at du trenger mange lyskilder. På en liten terrasse kan det være tilstrekkelig med én lyskilde, men du må tenke godt over hvor den best plasseres.

Vil du bruke lyset som leselys, vil det selvsagt være naturlig å plassere det over favorittplassen din. Hvis du derimot vil belyse for eksempel en spiseplass vil det være naturlig at du monterer en lampe over bordet.

Fakta om lys

  • Lumen angir hvor mye lys en pære gir
  • Watt angir hvor mye strøm den bruker
  • Energieffektiviteten på en pære angis i Lumen/W

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer