Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard
Det finnes knapt bedre og kortreist godis og matauk på sensommeren!
Hvitløken kan settes i jorden på våren, men du vil få en bedre avling om du setter den i høst.
Litt skuffet? Akkurat som for blomsterløker er planting om høsten før frosten kommer den ideelle perioden for å sette hvitløken.
Husk at i hagen er tålmodighet en dyd, og at det dessuten gir deg god tid til å planlegge hvor den skal stå, og forberede jorden den skal stå i.
Sørg for god jord!
Du kan dyrke hvitløk i forskjellig jord, men den må være veldrenert fordi hvitløken ikke liker å stå med røttene i vann. Derfor bør du absolutt unngå leirjord.
Sørg for at jorden er porøs, moldrik og næringsrik. En pH mellom 6,5 og 7 er perfekt for hvitløken.
Har du litt tung og næringsfattig jord, kan du bruke sommeren til å få den perfekte jorden. Det gjør du rett og slett ved å blande inn forskjellige godsaker i den i løpet av sommeren.
Grav inn organisk materiale i jorden som for eksempel plenklipp, avskjær fra grønnsaker, urter eller visne blader gjennom sommeren. Da trives den beste gartneren vi har, meitemarken.
Til høsten graver du inn høstløv, kanskje litt tang hvis du har, og sparer litt av løvet som dekke til jorden når du har sådd frø eller satt fedd slik at den får ei «dyne» før vinteren.
Har du prøvd bokashi? Det er en metode hvor du fermenterer kjøkkenkompost og lager den beste jorden selv. Les mer om det her: Den beste jorden lager du selv!
Plassering er viktig
Hvitløken kommer opprinnelig fra Asia, men har vært dyrket i Europa siden middelalderen.
Mange har hatt sine første erfaringer med hvitløk rundt Middelhavet, hvor den brukes flittig i maten, og nå er hvitløken blitt en vanlig ingrediens i norske kjøkken også.
Den er altså en plante som liker sol. For å lykkes med hvitløk bør du finne en åpen og solrik plass, for hvitløk og sol = sant.
Og så må du være flink med lukingen, for hvitløken hamler ikke opp med ugresset.
Frø eller fedd?
Det er egentlig ett fett! Men sår du frø, bør du ha litt tålmodighet, for den trenger to sesonger for å utvikle fedd.
Som med feddene, så sår du hvitløksfrøene på høsten før frosten kommer. Gjerne i ei potte du setter på terrassen eller balkongen.
Du kan gjerne så tett, for når de spirer påfølgende vår, så er det tynne, gressløklignende spirer som kommer opp.
La dem stå til juli/august, eller når du ser at hvitløksgresset visner. Da tar du dem opp, lar dem ligge litt til tørk, før du planter dem ut i bedet de skal stå i (før frosten) og bli store til påfølgende sommer.
Hvitløken er da bitteliten og rund, har ikke utviklet fedd, men kan godt spises, for den er allerede veldig smakfull.
Hva med fedd?
For de utålmodige, kan det være et tips å kjøpe setteløk det første året.
Det er viktig at du kjøper sertifiserte settehvitløk slik at du unngår å spre eventuelle sykdommer i bedene dine.
Settehvitløk vil du finne i hage- og gartnerbutikker fra september. Noen tar også forhåndsbestillinger på nett, og søker du opp "sertifiserte settehvitløk" via din søkemotor, vil du finne nettbutikker.
Når du har fått løkene i hus, sorterer du feddene etter størrelse. De største feddene sparer du til bedet.
Sett feddene ca. 5 til 6 cm ned i jorda med toppen opp og med en avstand på ca. 10 cm mellom feddene. Sørg for at radene har en avstand på ca. 15 cm.
De små kan du spare for å dyrke hvitløksskudd gjennom vinteren.
Hvitløksskudd er en delikatesse
Ta de små feddene og sett dem tett i tett i en krukke med jord som du vanner med jevne mellomrom. Krukken kan stå i vinduskarmen og trenger ikke vekstlys.
Løkene vil spire, og når spirene er blitt ca. 10 cm lange kan du klippe dem et par centimeter over jorden, slik at skuddet kommer igjen.
Hakk opp spirene og bruk dem i maten gjennom vinteren, det er virkelig godt!
Få dine egne frø
Hvitløken får en «blomst», en slags knoll, som når den har fått «springe ut» viser en rosett med «løk» på størrelse med små bær.
Disse «bærene» kan du tørke og så når høsten kommer, og vipps så er egenproduksjonen i gang.
Gjødsling
Dersom du ikke har bokashi, eller kjenner noen som har bokashi og kan avse litt bokashivæske, kan du enkelt lage din egen økologiske gjødsel av brennesle.
Les mer om hvordan du går frem her: Brenneslevann: Naturens eget supergjødsel.
Hvitløken trenger litt ekstra næring frem til slutten av juni, men så kan den klare seg selv. Husk at du begrenser vanningen av hvitløk den siste tiden før høsting for å unngå soppsykdommer.
Som du sår, så høster du
Vanligvis kan du høste hvitløken i slutten av juli eller i begynnelsen av august. Når bladene begynner å visne er hvitløken klar.
Du kan enten bruke hvitløken fersk, rett fra jorda, eller tørke den før lagring. Sannsynligvis klarer du uansett ikke å spise hele avlingen fersk.
Hvitløken bør tørkes på et solrikt, tørt og luftig sted i et par uker. Så må du plassere den tørt, luftig og kjølig for at den skal holde seg ca. et halvt år. Blir det for varmt og fuktig på lagringsplassen kan den råtne.
Lykke til!