Fått tilbud om gratis strøm? – Styr unna!

Gå til hovedinnhold

Fått tilbud om gratis strøm? – Styr unna!

Når tilbudet fra strømselskapet er for godt til å være sant, så er det nettopp det. Strømmen du får gratis nå, vil du betale dyrt for senere.

Av: Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk rådgiver i Huseierne.

I år har strømmen vært rekordbillig, noe som er fint for oss forbrukere. Strømkunder landet rundt har så langt i år betalt mye mindre for strømmen enn de to foregående årene hvor vi har hatt ganske høye priser.

Det har ført til at mange strømleverandører ser behov for å være kreative for å sikre inntjening og nye kunder, noe som igjen fører til full priskrig i strømbransjen. Det innebærer at mange selskaper kaster gratis strøm etter deg, noe som kan virke forlokkende på mange.

Men husk at det koster dem lite å gi deg gratis strøm nå når strømmen likevel er nesten gratis, men det koster deg mye å ha en dyr strømavtale når prisene øker igjen!

Med andre ord så kan det være lurt å ha i bakhodet at strøm år etter år er på klagetoppen hos forbrukermyndighetene.

Midlertidig rekrutteringsprodukt

Med det prisbildet vi har på strøm nå, ville gratis strøm de siste månedene kun spart meg for noen hundrelapper. Fordi strømselskapene spanderer selvsagt ikke faste avgifter til staten og nettleie – og det er jo det som koster mest.

Så vær skeptisk til tilsynelatende «gratis» eller råbillige strømavtaler på topplisten til strømpris.no. Du blir fort lurt hvis du ikke holder tunga rett i munnen, og ender raskt opp med en strømavtale med helt andre vilkår enn den avtalen du opprinnelig sa ja til.

«Billige» avtaler erstattes nemlig hele tiden av nye, og hvis du ikke følger med så er du i løpet av få måneder flyttet over på en annen og mye dyrere strømavtale.

Gratis spotprisavtaler må sees som det de er, nemlig et midlertidig rekrutteringsprodukt for å huke deg inn som kunde.

Senere har strømselskapet selvsagt planer om å tjene penger på tjenestene de tilbyr deg, da de vet at de færreste av oss er flinke nok til å sjekke opp endringer i strømavtalen eller prisoversikten etter at den er tegnet.

Noen gode råd på veien

Det vanligste folk lurer på når de kontakter meg er om de har «riktig» strømavtale.

Det er vanskelig å spå nedbørsmengde og temperatur veldig langt frem i tid, så det å gi noen fasit på hvordan strømprisen vil utvikle seg nærmeste året er umulig.

Det er selvfølgelig også komplett umulig å gi et helt klart svar på hvilken strømavtale som er best og billigst hele året, da det kommer an på forhold du ikke råder over, samt forbruksmønster og preferanser. Det er for mye som spiller inn til at man kan gi et fasitsvar.

Husk også at en strømavtale kan være billigst i gjennomsnitt, men det betyr ikke at den har lavest pris hele året. Så her er det opp til hver enkelt å vurdere hvor mye tid og energi man vil bruke på å sikre seg billig strøm.

Så det du må tenke på er hva som er viktigst for deg når det kommer til strømregningen.

Er det viktigst med forutsigbar økonomi der du vet akkurat hvilke utgifter du har fra måned til måned på strømregningen, eller tåler du svingninger og er mest opptatt av den billigste avtalen på sikt?

Gå for spotpris!

Mange av oss har nok blitt fristet til å bytte til det som er billigst der og da, men glemmer helt av å sjekke hvorvidt avtalen vi har tegnet holder seg billig over tid.

Hvis du er en av dem som er mest opptatt av at strømavtalen din skal være billigst på sikt, som de aller fleste av oss er, så anbefaler jeg helt klart spotpris. Den har i snitt vært klart billigste avtale de siste årene. Regningen din varierer fra måned til måned fordi markedsprisen på strøm endrer seg gjennom året.

Dersom du har mulighet til å bruke strøm når strømprisen er lavest, eller har installert smarte systemer som for eksempel kjøper strøm eller lader når det er billigst og best kapasitet i nettet, bør du vurdere en timespotavtale.

Så spotpris er altså å anbefale siden den har vist seg å være billigst over tid. I noen tilfeller kan også fastpris være et godt valg, for eksempel hvis du er avhengig av forutsigbarhet og ikke klarer store svingninger i strømprisen. Men totalt sett har fastpris vist seg å være den dyreste strømavtalen i snitt.

Variabel prisavtale bør du styre unna.

Tenk langsiktig!

Uansett hvilken avtale du velger, er det viktig å være obs på bindingstider og påslag.

Sjekk også avtalen din med jevne mellomrom, for å være helt sikker på at den fremdeles er konkurransedyktig.

Og husk at det lønner seg å ha en billig avtale på sikt, fremfor en avtale som gir deg gratis strøm i tre måneder og rådyr strøm resten av året!

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer