Er du sikker på at du fyrer riktig?

Gå til hovedinnhold

Er du sikker på at du fyrer riktig?

For å sikre god utnyttelse av veden og unngå mye røyk og sot, er selve opptenningen viktig. Her får du en kjapp innføring i hvordan du fyrer riktig.

Tekst og video: Linda Ørstavik Öberg.

Visste du at tørr ved gir to til tre ganger så mye varme som fuktig ved, og at oppfyringen er ekstremt viktig?

Denne kombinasjonen gir også lite sot i ildsted og skorstein, slik at du unngår brann. Miljøvennlig og økonomisk er det også.

Her får du et lite grunnkurs i vedfyring, både i tekst (under) og video (over).

Oppbyggingen er viktig

Det bør ikke være tilfeldig hvordan du legger inn veden i ovnen, eller hvor mye du bruker.

Legg et par tørre vedkubber nederst, og legg deretter tynnere opptenningsved lagvis på tvers over kubbene.

Slik sjekker du om veden er tørr

Sørg for god lufttilgang mellom, og legg deretter på 2-3 opptenningsbriketter. Ved bruk av opptenningsbriketter sikrer du rask antenning av veden, og du unngår unødvendig røyk i opptenningsfasen.

Dette er metoden som både brannvesenet og Sintef anbefaler.

Husk at tørr ved veier lite og har dype sprekker. Bruker du våt ved går energi tapt, og ovnen kjøles ned. Vått tre utvikler også mer røyk, noe som gir mer forurensing. I tillegg soter det ned ovn og pipe.

Fyr fra toppen og ned

En god huskeregel er å alltid sette fyr øverst, selv om mange pleier å gjøre det motsatt. Flammene skal arbeide seg ovenfra og ned.

Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming av brennkammeret, og da får man hurtig god trekk i ovnsrør og pipe, mer oksygen til flammene og høyere temperatur.

Flammene på toppen sørger for å varme opp kubbene under slik at disse avgir de gassene som gjør at bålet brenner og holdes ved like.

Og husk å ikke lagre mer ved i stua enn det du trenger til oppfyringen. Hvorfor kan du lese mer om her.

Luft er viktig

God lufttilgang er viktig, da det trengs mye luft for at det skal brenne godt. Så åpne alle ventiler før du fyrer på.

I moderne boliger med balansert og mekanisk ventilasjon som mangler direkte friskluftstilførsel til ildstedet, kan det også være lurt å sette en dør eller et vindu på gløtt når du tenner opp.

Når du har oppnådd god varme kan du lukke døren og regulere trekken til flammene blir rolige. Pass på å ikke stenge så mye at flammene dør ut, for bål uten flamme avgir mye kullos.

Neste påfyll legges inn når veden er borte og det kun er glør igjen. Husk å skru opp trekkventilen igjen slik at veden tar god fyr.

Unngå pipebrann, ikke fyll peisen med papp og papir! Les om det i Hus & Bolig her.

Mye ved, våt ved og lite trekk gir mindre varme og mye sot og forurensing. Det danner beksot i skorsteinen som kan ta fyr og gi skorsteinsbrann.

Bruk kun ved!

Et moderne ildsted er kun beregnet for vedfyring, så bruk det til bare det. All annen type brensel kan skade ildstedet og skorsteinen, i tillegg til at ulike materialer kan avgi giftige gasser og etterlate tungmetaller i asken.

Det er også greit å vite at peiskubber som kjøpes i butikken i de fleste tilfeller bare er beregnet på åpne peiser. Å bruke en slik kubbe i et lukket ildsted kan skade ildstedet, så les godt på pakningen før bruk for å forsikre deg om at den er beregnet bruk i lukket ildsted.

linda@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer