Av: Morten Andreas Meyer – generalsekretær i forbrukerorganisasjonen Huseierne
Denne kommentaren kom først på trykk i Dagens Næringsliv mandag 23. august 2021. Torsdag 26. august er Konkurransetilsynets avgjørelse ventet i denne saken.
Mange av oss ble svært overrasket da Konkurransetilsynet allerede i juni og før undersøkelsene var fullført, konkluderte med at DNBs overtakelse av Sbanken ikke vil svekke konkurransen for boliglån og dagligbank.
Som uavhengig forbrukerorganisasjon mener vi det er oppsiktsvekkende at tilsynet ensidig legger vekt på markedsandeler og gjensidig bytteforhold mellom partene.
Det er vanskelig å forstå at Konkurransetilsynet så langt ikke har vektlagt den disiplinerende effekten Sbanken har på hele bankmarkedet og bredt over mange produktgrupper. Den disiplinerende effekten Sbanken har gjør at andre banker må gi gode tilbud til sine kunder, slik at de ikke bytter bank. Informasjon om faktiske bankbytter har derfor mindre verdi.
Les også: Ny undersøkelse - bankkonkurransen svekkes betydelig om DNB får ta over Sbanken
Sbanken har de siste tjue årene vært de store, etablerte bankenes viktigste utfordrer eller «maverik» som det ofte beskrives av konkurranseeksperter.
Sbanken har vært ledende på innovasjon. Banken har bidratt til at konkurrentene har vært nødt til å komme raskere etter enn om Sbanken ikke hadde vært der. Gebyrfri dagligbank, brukervennlig nettbank, lav boligslånsrente og lave gebyrer på fondssparing for å nevne noen.
Nå digitaliseres bank- og betalingstjenester raskere enn noen gang. Ingen, heller ikke Konkurransetilsynet, vet med sikkerhet hvordan markedet vil utvikle seg.
Sbanken, med sin digitale kompetanse, er godt posisjonert til å innovere og fortsette å utfordre de store aktørene. Derfor er det kanskje viktigere enn noen gang, for alle landets bankkunder, å beholde Sbanken som utfordrer.
De største utgiftsområdene for vanlige norske familier er dagligvarer og renter på boliglån. Da må det være særlig viktig at vi har et konkurransetilsyn som ivaretar forbrukernes interesser på disse områdene. På dagligvarer har tilsynet allerede sviktet.
Nå bør tilsynet unngå det samme på bankområdet og sette foten ned for DNBs overtakelse av Sbanken.