Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukersjef i Huseierne
Norges Bank har rentemøte på selveste St.Hansaften. De har lenge varslet at renten skal opp, og "planen" som sentralbanksjef Ida Wolden Bache presenterte i mars gir beskjed om at rentene settes opp.
Og det har vært ventet at renten settes opp med 0,25 prosentpoeng, slik Norges Bank pleier.
Dobbel renteoppgang?
Men i forrige uke kom Statistisk Sentralbyrå (SSB) med en bombe: De mener at renten bør settes opp "dobbelt" denne gangen.
Det er prisstigningen på 5,7 prosent siste år som er årsaken til at SSB mener at renten bør settes ekstra mye opp. Flere sjeføkonomer har støttet dette, og torsdag 16. juni gikk sjeføkonomen i Sparebank 1 ut og mente at renten bør heves med 0,75 prosentpoeng!
Men samtidig har Finanstilsynet advart mot det de kaller "rentesjokk". Det kan gi et større boligprisfall, frykter Finanstilsynets leder Morten Baltzersen. Han er redd for at hvis rentene øker kraftig, så vil renteøkningen hos de med høy gjeld bli tung å bære.
Du får regningen til slutt!
Neste torsdag kommer altså faciten på hvor mye renten settes opp. Norges Bank har en tradisjon for å være forsiktig og ikke minst å ikke avvike fra planer de har lagt om rentehevinger. Denne planen så slik ut i mars:
En ting er sikkert: Renten skal opp, og den skal øke også gjennom resten av 2022 og 2023. Det betyr at du må sørge for å ha den lavest mulige renten.
Under ser du månedens rentebarometer. Der finner du de laveste rentene på boliglån akkurat nå. Og vi sammenligner med storbankene. Som du ser: Her er det mye å hente på å bytte bank.
Rentebarometeret har nå stabilisert seg etter rentehevingen i mars. For når renten nå settes opp i slutten av juni vil det antakelig ta nesten to måneder før alle bankene har hevet sine renter. Trenden fra de tre tidligere rentehevingene i september, desember og januar er at storbankene hever renten med en gang, mens småbankene venter en god stund.
RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om boliglånsrentene nå i juni 2022.
Slik pruter du på boliglånsrenten
Du kan i mange banker få en bedre rente enn det som står i prislisten. Særlig gjelder dette hos storbankene som ofte har litt ekstra å gå på.
Slik går du frem for å prute:
Ring banken din først! Se hvilke vilkår du har nå, og hvordan dette matcher andre tilbud i markedet. Be om et nytt og bedre tilbud fra banken din.
Les også: Hvor mye kan jeg låne?
Bytt bank! Får du ikke noe bedre tilbud, er det bare å ta kontakt med et par andre banker og høre hvilke betingelser du kan få der. Se listen under over hvilke banker som gir de beste tilbudene! Du kan sjekke din bank på Finansportalen - eller ta en titt på siste renteregning i nettbanken.
For ordens skyld: Huseierne har en avtale med Storebrand om gunstig medlemslån med rabatter. Storebrand setter sine renter uavhengig av Huseierne, og Huseierne kommenterer rentemarkedet uavhengig av Storebrand.