Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukersjef i Huseiernes
Norges Bank satte opp renten med 0,25 prosentpoeng den 23. september i år. Dagen etter satte DNB opp sin boliglånsrente, og deretter fulgte en rekke banker etter.
Vi har nå gått gjennom tallene i Finansportalen for å se hvilke banker som har hevet renten sin og ikke. Det er en tydelig trend: De mindre bankene på toppen av Rentebarometeret har ikke hevet renten, men alle storbankene vi har med på vår oversikt har hevet renten.
Av de 15 bankene på toppen av rentebarometeret er det bare fire banker som har hevet renten nå i september og tidlig i oktober. Tre av disse er lokale.
Storbankene øker også gebyrene!
Når det gjelder storbankene, så har alle økt renten, og de fleste med 0,25 prosentpoeng.
Men noen av bankene har til og med økt effektiv rente med mer enn 0,25 prosentpoeng.
Dette skjer fordi bankene samtidig har økt gebyrene. Blant annet har DNB økt etableringsgebyret med ti prosent, melder Renteradar.no og Pengenytt.no.
Nominell og effektiv rente
I Huseiernes rentebarometer finner du oversikt over både nominell rente og effektiv rente.
Nominell rente er selve renten på lånet
Effektiv rente er nominell rente og alle kostander du har ved betaling, slik som gebyrer for etablering, fakturagebyr når regningene betales mm. Effektiv rente vil variere med ulike nedbetalingstider, beløp og antall terminer.
Effektiv rente er altså den faktiske kostnaden på lånet, og den renten du må bruke når du sammenligner ulike lånetilbud.
Bløffer i pressemeldingene
Huseierne har ellers vært sterkt kritiske til DNB og Danske Bank i pressemeldingene de sendte ut om rentehevingene.
Danske Bank skrev at rentene deres var "konkurransedyktige", mens DNB skrev at kundene fikk "svært lav rente".
Som du ser av tallene i tabellene under: Dette er villedende, derfor påtaler vi det!
Hvis bankene mener at kundene deres har konkurransedyktige - eller svært lave renter, må de vise hvor mange det gjelder, og hvilke renter de har! Vi i Huseierne har rapportert dette til Forbrukertilsynet.
RENTEBLØFF: Bløff er et hardt ord. Men når DNB og Danske Bank i sine pressemeldinger om renteheving skriver at deres kunder etter rentehevingen får konkurransedyktige renter må vi si fra. Derfor er ordet "bløff" er riktig å bruke, sier Carsten Henrik Pihl, forbrukersjef i Huseierne i en artikkel i Nettavisen.
Ny regjering varsler bedre bankkonkurranse
Dette understreker også at det er på tide med et nytt opplysningsregime for renter i Norge. Vi trenger regler som i Sverige, der bankene løpende må rapportere sine utbetalte snittrenter. Da får forbrukerne et helt annet informasjonsbilde å forholde seg til.
Huseierne hadde sendt inn dette som et ønske til ny regjering, og det kom med i Hurdalsplattformen!
Regjeringen Støre slår der fast at de vil "Jobbe for å gjøre banktjenester enkle og rimelige for vanlige folk, blant annet gjennom å gjøre det enklere å bytte bank og sørge for mer gjennomsiktighet av bankenes boliglånsrenter og øvrig prising av tjenester."
Les også: Dette betyr Hurdalsplattformen for deg som boligeier
Slik pruter du på boliglånsrenten
Du kan i mange banker få en bedre rente enn det som står i prislisten. Særlig gjelder dette hos storbankene som ofte har litt ekstra å gå på.
Slik går du frem for å prute:
Ring banken din først! Se hvilke vilkår du har nå, og hvordan dette matcher andre tilbud i markedet. Be om et nytt og bedre tilbud fra banken din.
Les også: Hvor mye kan jeg låne?
Bytt bank! Får du ikke noe bedre tilbud, er det bare å ta kontakt med et par andre banker og høre hvilke betingelser du kan få der. Se listen under over hvilke banker som gir de beste tilbudene! Du kan sjekke din bank på Finansportalen - eller ta en titt på siste renteregning i nettbanken.
Usikker på hvilke banker som gir lån der du bor? Se vår store bankoversikt!
For ordens skyld: Huseierne har en avtale med Storebrand om gunstig medlemslån med rabatter. Storebrand setter sine renter uavhengig av Huseierne, og Huseierne kommenterer rentemarkedet uavhengig av Storebrand.