Av: Carsten Pihl, forbrukersjef i Huseierne
Norges Bank hevet styringsrenten 19. september for fjerde gang på et år. Det betyr at et vanlig lån på 2 millioner kroner har blitt 15.600 kroner dyrere på et år.
Huseiernes rentebarometer for oktober viser at det er mye penger å spare på å bytte bank.
Rentene går opp fra november
For deg som har boliglån gjelder de nye rentene fra starten av november. For eksempel får Nordeas kunder de nye rentene fra 5. november, og DNBs kunder fra 7. november.
Samtidig viser vår gjennomgang av rentevilkårene at nå har de aller fleste bankene endret rentene sine. Dette gjelder også for medlemskapsvilkår.
Dermed kan du nå sammenligne hva du har i rente på boliglånet med vårt rentebarometer og se om det lønner seg for deg å bytte bank nå.
Derfor er samboerkontrakt så viktig!
Fortsatt mulig å få under 3 prosent i rente
Vårt rentebaromenter for oktober viser at det fortsatt et mulig å få under tre prosent i effektiv rente på boliglånet. Men i vår vanlige oversikt er det bare én bank som har så lav rente.
Men de som har medlemskap i ulike arbeidstakerorganisasjoner har fortsatt mulighet til å få greit under tre prosent i rente.
Juristforbundet har lavest rente i Handelsbanken med 2,49 prosent effektiv rente. (Men de har ennå ikke endret renten.) Akademikerne (Danske Bank) hevet sin rente i forrige uke, og ligger nå på 2,70 prosent.
Topp tips: Med disse forskjellene mellom listeprisene og medlemskapsvilkår, vil det være prutningsmonn i de fleste bankene. Det er med andre ord verdt å ta en telefon til banken for å få en lavere rente!
Spar inn renteøkningene ved å bytte bank!
Oversikten under viser at mange av bankene ligger langt unna de beste rentene du kan få i markedet i dag.
Det betyr i praksis at ved å bytte bank kan du spare inn både en og to av renteøkningen det siste året.
Får du for eksempel 0,5 prosentpoeng lavere rente, har du spart 7200 kroner i året etter skatt - det er 600 kroner mer å rutte med hver måned!
Skal jeg velge fastrente eller flytende rente på boliglånet?
Slik pruter du på boliglånsrenten:
Det vil ofte gå an å få bedre rente enn det som står i prislisten. Særlig gjelder dette hos storbankene som ofte har litt ekstra å gå på. Slik går du frem for å prute:
Ring banken din først! Se hvilke vilkår du har nå, og hvordan dette matcher andre tilbud i markedet. Be om et nytt og bedre tilbud fra banken din.
Bytt bank! Får du ikke noe bedre tilbud, er det bare å ta kontakt med et par andre banker og høre hvilke betingelser du kan få der. Se listen under over hvilke banker som gir de beste tilbudene! Du kan sjekke din bank på Finansportalen.