Verktøyene du trenger til malejobben

Gå til hovedinnhold

Verktøyene du trenger til malejobben

Skal du male huset i sommer? Her er en liste over tingene du trenger til jobben!

Maleverktøy
Sørg for å ha godt utstyr. Da går malejobben så mye lettere. Foto: Chera Westman, Ifi.

Ved fasademaling er verktøyet den minste kostnaden – både maling og arbeidsinnsats koster mer.  For ikke å snakke om hva det vil koste å måtte gjøre jobben om igjen etter kort tid. Ikke fall for fristelsen å spare inn en hundrings eller to på å kjøpe billigpensler i stedet for verktøy av god kvalitet. Godt verktøy er – faktisk – halve jobben! Velg derfor pensler, ruller og skraper med omhu. Her er en liten guide til godt utstyr.

 

Skrapejobben er tung, og skrapebladet blir sløvt etterhvert. Foto: Kristian Owren.

1 SKRAPE

Å skrape er den kjedeligste delen av jobben, som få liker å utføre. Med det beste verktøyet for hånden går jobben bedre.

Tohåndsskrapene med vinklet skaft gir god kraftoverføring og mindre bruk av ren muskelstyrke. Noen har hammerhode for å slå inn spiker, og enkelte modeller kan også brukes til å trekke ut spiker.

 

2  BØRSTE

Maling uten vedheft, død ved og fiberreisning fjernes med en stålbørste eller kardask med rem. Børster med flate tråder er skånsomme mot treverket.

 

3  RULL

Jevn påføring og god dekk er avgjørende for lang holdbarhet. Transporter malingen til veggen med en rull – og arbeid den inn ved å etterstryke med en fuktet pensel.

En langhåret rull kommer til innimellom bordene. Velg rullbredde etter kledningens utseende: en smal rull brukes til stående kledning, og den bredere som kan vinkles, til liggende kledning. Denne kommer også fint til på endeveden. Stor rullediameter gjør at rullen går sakte og malingen spruter mindre.

 

4  PENSEL

Pensler kommer i mange fasonger, og du vil trenge to-tre  ulike pensler til et helt hus.

Etter rullpåføring strykes malingen ut med en pensel dyppet i malingen. Her kan du velge mellom flate og ovale pensler i ulike størrelser. En god pensel transporterer mye maling, slik at du slipper å dyppe den så ofte. Jo bredere pensel, jo raskere går jobben – til gjengjeld kan den bli tung å arbeide med lenge. Ovale skaft ligger godt i handen og sikrer godt grep. En vinklet pensel gir riktig vinkel mot underlaget.

En mindre pensel er god til detaljer og vinduer. Langpensel med svanehals sikrer god vinkel ved påføring og gir ekstra rekkevidde. Med en oval pensel kan du male både bredt og smalt uten å bytte verktøy.

 

5  BØTTE

Slå malingen over i en rullebøtte. Den står stadig på bakken, kan henges opp i stigen og har rullemønster på innsiden for å trekke av på. Noen lange pensler har krok som kan hektes over kanten på bøtten.

 

6 MALERFILT

Dekk bakken der du arbeider med malerfilt. Dusj den med litt vann så ligger den godt også en vindfull dag. Filten fanger opp malingflak og avskrapt treverk som ellers ville ha havnet i rabatter og plen, og sikrer at du ikke søler maling på treplatting eller fliser.

 

7 FORLENGERSKAFT

Med et forlengerskaft kommer du til på vanskelige områder. Ha ett til rullen og ett til penselen. Foto: Kristian Owren, Ifi.

Med verktøyet montert på forlengerskaft får du en god arbeidsstilling med fin kraftoverføring og stor rekkevidde. Dette spar du både tid og ryggen på.  Ved påføring brukes gjerne to skaft – et til rullen og et til den flate eller ovale penselen.  Husk at skrapen og børsten også kan monteres på skaft.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer