- Vi anbefaler folk å se over taket hver vår – først og fremst for å sjekke om alle taksteinene er hele og på plass, men også for å kontrollere overganger og takrenner. Poenget er jo at det skal være tett over alt, sier Ken-Robert Figenschou i City Taktekking i Oslo. Firmaet en av Oslos største aktører innen rehabilitering av alle typer tak og har 65-årsjubileum i år.
Snø sliter
Snø er ikke taksteinenes beste venn. Spesielt dersom du har mye snøras fra taket er taksteinen utsatt. Men også om du har snøfangere kan snøen presse på taksteinen og gjøre at den sprekker opp. Og hvis taksteinen er gammel, kan den trekke vann og du får frostsprengning. Men hvor gammel er egentlig en gammel takstein?
- Taksteiners levealder varierer veldig fra type til type. Derfor er det veldig vanskelig å si hvor lenge de skal holde. Uansett bør du sjekke taksteinene årlig. Det er vanlig på de fleste tak at en og annen takstein kan ryke; det kan skje også på forholdsvis nye tak, sier Figenschou.
Reservetakstein
Under taksteinen skal det være et beskyttende lag med underlagspapp. Denne pappen kan tåle vær og vind en kort periode, men vil raskt slites dersom den eksponeres over lengre tid.
- Dersom du har noen skadde takstein som må byttes ut, og denne typen takstein har gått ut av produksjon og du ikke har flere liggende i reserve, finnes det som oftest råd. Enten kan man skifte ut alle taksteinene på et takutspring over inngangsdøren eller lignende, og dermed få laget seg et reservelager av disse, eller man kan få lagt en metalltekking på nederste del av taket og dermed også få frigjort reservetakstein på en estetisk god måte, sier Figenschou.
Han understreker imidlertid til at de fleste takstein er mulig å få kjøpt.
Takstein som siger
I tillegg til å se etter sprekker og skall i taksteinen, bør du også følge med på om det er synlige tegn på at flere takstein i et område begynner å sige, lyder rådet fra seniorforsker Trond Bøhlerengen i Sintef Byggforsk.
- Da kan det være første tegnet på at lektene under begynner å råtne. I så fall er det tid for omtekking. Men nå snakker vi først og fremst om eldre tak, sier Bøhlerengen.
Han legger til at også de som har andre ting enn takstein på taket, for eksempel shingel eller takpapp, bør ta en vårlig kontroll for å se om det er tegn til skader etter sesongpåkjenninger.
- De fleste med skråtak kan sjekke mye fra bakken. Hvis det er vanskelig å se – så bruk for eksempel en kikkert, sier Bøhlerengen.
Langs ytterkantene av taket må man også sjekke. Sitter beslagene fortsatt godt? Hvis det er mye vind er randsonene av taket mest utsatt. Dersom beslagene er i ferd med å løsne kan det være livsfarlig neste gang hardt vær setter inn.
Rundt pipen er det også beslag som bør holdes øye med, da det ikke er uvanlig at lekkasjer oppstår i dette området.
Flate tak
For huseiere med flate tak er det vanskeligere å kontrollere ting fra bakken. Like fullt bør også de kontrollere jevnlig at taket er uskadd. For flate tak er det ekstra viktig å sjekke at avrenningen fungerer som den skal – at ikke sluk eller nedløp er tette. Er sluket på et flatt tak tett, blir taket nærmest som et basseng, og fuktproblemene vil raskt kunne vokse seg store.