Snøfreser-guide

Gå til hovedinnhold

Snøfreser-guide

Hva slags snøfreser bør du velge? Tenk igjennom ditt behov før du løper og kjøper, og lær mer om snøfreserens viktigste funksjoner her.

Hvordan finne en god snøfreser

Har du en stor gårdsplass med singelstein? I så fall har du behov for en helt annen snøfreser enn naboen med kort, asfaltert oppkjørsel. I jungelen av produkter kan det være lurt å tenke igjennom hva du trenger før du trekker kortet i butikken.

 

Elektrisk start

En snøfresermotor kan være tung å starte – særlig når det er kaldt. Har freseren elektrisk start får du bokstavelig talt drahjelp. Noen modeller har 220-volts elstart som kobles til utekontakten. Fordelen med disse er at de er pålitelige – ulempen er at du er avhengig av kontakten. Det finnes også varianter som bruker batteri. Fordelen med disse er at du kan starte maskinen opp hvor som helst; ulempen er at batterier lett går tomme i kaldt vær.

 

Belte og hjul

Skal du bruke freseren i bakker eller skråninger, kan det være lurt å kjøpe en med belte. En snøfreser med belte har stort sett bedre feste til underlaget enn en med hjul. Det kan imidlertid være verdt å merke seg at en freser med belte er så å si umulig å rikke når den ikke går, og derfor ikke så hendig dersom den for eksempel stadig vekk må flyttes i garasjen.

For flatere områder, gårdsplasser og lignende, holder det gjerne med hjul. Dersom det er for mye luft i dekkene blir kontaktflaten liten og festeevnen dårlig. Problemet kan i mange tilfeller løses ved å tappe ut noe av luften – et enkelt alternativ til kjetting. Med mindre luft får hjulene større kontaktflate mot underlaget, og maskinen sklir mindre.

 

Ett- eller totrinn

Har du en liten, asfaltert oppkjørsel kan en ettrinnsmaskin dekke ditt behov. En ettrinnsmaskin har én skovle som både drar inn og kaster ut snøen – arbeidet skjer altså i ett trinn. Disse maskinene er ofte lette og enkle. Ulempen er at de har begrenset kastelengde og fort kan bli ødelagt av grus eller småstein.

En totrinnsmaskin maler først snøen inn med skovler, før et nytt hjul kaster den ut. Totrinnsmaskinene er mer robuste og har større kapasitet, men blir også gjerne tyngre og dyrere.

 

Motor

Størrelsen på motoren og størrelsen på jobben freseren skal gjøre, bør henge sammen. Tidligere ble motorstørrelser gjerne oppgitt i hestekrefter, men nå har mange gått over til kubikk eller kilowatt. Generelt gjelder at jo større motor, jo tyngre er maskinen og jo større er gjerne fresebredden. Tyngden på maskinen har lite å si underveis i arbeidet – en maskin på 120 kilo trekker seg selv like godt som en på 70. Det er først når man må flytte på maskinen i garasjen om sommeren at de 50 ekstra kiloene merkes godt.

 

Brukervennlighet

Er du opptatt av at arbeidet skal være enkelt og håndterlig bør du forsikre deg om at mest mulig kan betjenes fra din posisjon bak maskinen. Får du regulert utkastet og lignende uten å stoppe maskinen og gå rundt, letter dette arbeidet.

 

Lys

Har du sjelden mulighet til å bruke snøfreseren før på kveldstid? I så fall kan det være en god investering å spandere på seg en med arbeidslys. Mange modeller leveres i dag med dette.

 

Sikkerhet

Se etter maskiner med dødmannsgrep eller lignende sikkerhetsanordninger. Dødmannsgrepet sørger for at drivakselen og innmaterskruen stopper når du slipper freserhåndtaket. 

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer