Det er ikke lett for en huseier i dag å ta den rette beslutningen, siden det finnes så mange forskjellige type produkter.
- En ting bør være grunnleggende, og det er at hvis den malingen som sitter på huset i dag er bra uten noen form for avskalling, blæring eller oppsprekking, bør man overveie å bruke samme type produkt igjen. Hvis dette produktet ikke er tilgjengelig, bør man søke råd hos et malerfirma eller hos malingsfabrikantene som har den kompetansen som trengs til dette, sier Henning Haga, teknisk serviceingeniør i Jotun.
Når det gjelder produktenes popularitet, svinger dette ofte med produsentenes nylanseringer. Majoriteten av huseierne bruker som oftest det de har vært fornøyde med tidligere.
- Men det er en god del eldre hus som er malt med linoljemaling, og da bør man fortsette med det. Det er fordi moderne malinger brukt på linoljemaling som oftest skaper linoljeblæring, forteller Haga.
Valgets kvaler
Chera Westman, informasjonskonsulent i IFI, forteller at det er opp til hver enkelt huseier å avgjøre hva som er best på bakgrunn av hvor mye vedlikeholdsarbeid og hvilket uttrykk man ønsker.
- Malingen, beisen eller dekkbeisen er jo kort fortalt det som beskytter selve treverket ditt mot nedbryting. Solstrålene er verst, så kommer regn og fukt. Jo mer dekkende sjiktet er, jo bedre beskyttelse gir det. Mitt beste råd er å bestemme deg for et produkt, og holde deg til det systemet. Da er du trygg, og du får du det beste ut av det produktet du velger.
Hun forteller at det kan være lurt å gjøre seg opp noen tanker om hva man ønsker seg før man setter i gang, for hva du velger kan sette begrensninger for hva du kan gjøre neste gang huset trenger behandling.
- Hvis huset er malt fra før med maling eller dekkbeis, så kan du ikke beise. Beisen trenger rent treverk. Med et beiset hus så står du fritt til å velge. Med andre ord så vil du med dekkbeis eller maling første gangen ha gjort valget. Med beis så kan du velge om senere. Det kan være greit å tenke på, sier Westman.
Hun forteller at jo mer du vet om huset ditt når du kommer til forhandler, jo mer presis hjelp får du. Ta gjerne med bilder, og studer eventuelle skader på fasaden før du går i butikken.
Vask før påføring
Uansett hva du velger så skal du alltid vaske huset først, alltid! Grundig vask med kraftvask, og god skylling, er med andre ord nødvendig for at resultatet av malingen skal bli bra.
Du har kanskje også hørt at du aldri skal bruke grønnsåpe eller Zalo på husveggene?
- Dette er ikke fordi det ikke gjør veggene rene, for Zalo kan gjøre en god nok jobb på det punktet. Problemet er bare at man ikke får skylt av alt etterpå, noe som gjør veggene klissete. Her vil det enkelt samle seg mye skitt, så da er man like langt, sier Westman.
Vedlikehold er viktig
Når malingen eller beisen er på, er det lett å glemme vedlikeholdet. Men dette er svært viktig.
- Vask huset en gang i året, fordi det er mye støv, skitt og smuss i lufta. Kledninger på hus er jo ofte ruglete og har en del struktur, noe som betyr at mye skitt blir sittende på fasaden, sier Westman i IFI.
- Vasken er viktig for å fjerne forurensing på veggene som vi kanskje ikke ser. Denne forurensingen tærer nemlig på malingsfilmen, og gjør at algevekst og svertesopp kan få fotfeste på malingen eller beisen, sier Haga hos Jotun.
Det anbefales å bruke vedlikeholdssåpe fra produsentene, som er tilpasset produktet du har brukt. Da fjerner du skitt og smuss effektivt, og det er enkelt å skylle av. Da slipper du også å skade malingen.
Det finnes også selvrensende malinger hvor vedlikeholdsvasken tas hånd av om regnet. Mye raskere når du skal vaske selv, for du slipper ikke helt unna uansett.
Tenk helhet, ikke bare pris
Det viktigste med maling, dekkbeis og beis er å følge anbefalingen fra produsenten. Toppstrøket bestemmer om du skal ha grunning, impregneringsolje osv. Alle produsenter har sine kombinasjoner og systemoppbygging for best mulig resultat og holdbarhet.
- Når det gjelder nye hus så er systemet 1 x grunning og 2 x toppstrøk. Selv om en maling skal kunne vare i eksempelvis 12 år, bør man se over huset ca. annethvert år, sier Haga.
Holdbarheten på produktene, som blir lovet av produsentene, avhenger av at den som utfører jobben følger produsentenes anvisninger.
- Alle produsenter har jo sine egne systemer, med produkter som henger sammen. Her er der hele rekken fra vaskemiddel, grunning, til produktet og vedlikeholdet av det. Ikke ta med deg litt her og litt der, velg system og de produktene som hører sammen for å få garantien og holdbarheten som produsentene lover, sier Westman.
- Det er mange hensyn å ta. Eksempler er renhold, overmalingstider, temperatur både i luft og på vegg, fuktighet i treverket (her finnes det måleinstrumenter som måler dette), og ikke minst må man se på været. Men siden vi lever i et land med så mange utfordringer når det kommer til nettopp været, så blir det ofte til at man tyr til et kompromiss for at jobben i det hele tatt kan bli gjort, sier Haga.
loo@huseierne.no