Mens regnet høljer ned over sommer-Norge kan raskt takrenna bli en kilde til problemer. Takrennene skal lede vann bort fra vegg- og takkonstruksjoner og forhindre at det oppstår fukt. Tette takrenner leder derimot ikke vannet bort, og ved tungt regnfall øker risikoen for vanninntrenging.
Sjelden på taket
- Det er ikke alltid så lett å oppdage at takrenna ikke fungerer optimalt, du må gjerne opp på taket til huset eller hytta, og der er jo de færreste så ofte som de burde. Ta en opprenskning av takrenna nå i sommer mens du har tid i ferien, oppfordrer Geir Haugersveen i Icopal.
Det er tilstrekkelig å bytte takrennene når de har synlige skader, eller samtidig som du du bytter taket, mener han. Men siden vi nordmenn kun bytter tak cirka hvert 36. år, er det desto viktigere å være påpasselig med vedlikeholdet.
Ta hyttetaket
Uventede fuktproblemer og lekkasjer kan fort sette en stoppe for hyttekosen. Fuktskader kan også gå hard utover lommeboken. I 2011 kostet vanninntrengning utenfra norske husstander over 270 millioner kroner.
- Sommeren er en ypperlig anledning til å sørge for at hyttas takrenner er klare for høsten, det er raskt gjort, og sparer deg for bryderi senere. Regn som tar med blader og rusk kan fort tette til takrennene til hytta. Dersom de fikses tipp topp nå i sommer, er det større sjanser også for å unngå akutt vanninntrenging i høst, sier Haugersveen.
Tips for sjekken
Når du skal undersøke tilstanden må du først se etter at takrenner og nedløpsrør er hele og uskadede, samt forsvarlig festet. Så bør du fjerne alt av rusk og rask som er samlet i rørene, som blader og kvister, og en og annen sommerfrisbee. Det er viktig å bruke en stabil stige og sikre deg skikkelig før du skal opp på taket.
Om du er redd for at det allerede har begynt å renne vann inn under taket kan du se etter misfarging på takbordene innendørs, eller tegn til sopp, råte eller dårlig lukt.