I løpet av sommeren og høsten fylles de fleste takrenner opp av løv, barnåler, små sandkorn fra takstein og annet rusk. Hvis det får ligge i fred vil det etter hvert danne fin matjord hvor mosen trives godt. For å unngå at takrennene tetter seg, og gi vannet fritt løp, er det derfor viktig å ta en rens av takrennene hver høst. Men gjør det egentlig så mye om det ligger litt rusk og rask i takrennene? Renner ikke vannet ofte bare over kanten på takrenna når det regner mye – og er det så farlig, da?
Forbered for snøsmelting
- Det er ikke først og fremst på grunn av regnværet om høsten at du bør sørge for frie, åpne takrenner på denne tiden av året, men for å være forberedt på vinteren, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.
For det gjør ikke nødvendigvis så mye at høstregnet går over kanten på takrenna (i hvert fall ikke hvis vannet lander i godt drenert jord og i god avstand fra husveggen). Det som blir problemet, er at takrennene står i fare for å bli ødelagt til vinteren, og i overgangsperioden mellom vinter og vår. Dersom takrennene er fulle av jord, løv og mose, er faren for frostsprengning stor, og du risikerer et takrennesystem som sprekker opp og begynner å lekke som en sil. Det igjen kan føre til vann på ville veier; for eksempel inn mot husveggen i stedet for ut fra den. Senvinteren er tiden for de store vannmengdene – da skal snøen på taket smelte, og det kommer kanskje i tillegg til tunge regnskurer. Dersom vannet ikke ledes ned og vekk i takrennesystemet, vil det kunne finne andre veier, i verste fall inn i bygningskroppen på et eller annet vis, selv om dette ikke er veldig vanlig.
Dyrt med takrenner
- Hovedproblemet er frostsprengning og ødelagte takrenner. Det er nokså dyrt å bytte takrenner på et helt hus, så det er lurt å gjøre det man kan for at de skal vare lenge, sier Clementz.
Når du skal rense takrenna kan det være en god ide, med det samme du står der oppe på stigen, å feste en løvrist over nedløpet, slik at det ikke tettes så lett.
- Jeg oppdaget selv for bare noen uker siden at taknedløpet på hytta var fylt av fin matjord, fordi løv var skylt ned i det og blitt liggende. Med en rist over nedløpet unngår man slike problemer, sier Clementz, som minner alle med hytte på at også takrennene der må sjekkes hver høst.
Hvis du har mulighet bør du også ta en sjekk av taket når du først har funnet frem stigen.
Dersom det er store løv- eller nåletrær like ved eller delvis over huset kan det også være fornuftig å legge et nett over hele takrennen. Slike ting fås kjøpt i blant annet jernvarehandler og på byggvarehus. raa@huseierne.no
Tips til deg som skal rense takrennen
- Allier deg med en medhjelper som kan holde stigen. Fallulykker i hjemmet er en svært vanlig skadeårsak!
- Bruk en liten sandkassespade eller en avskåret flaske for å grave ut jord, løv, sand og mose i takrennen.
- Dersom du ikke kommer til med stige, finnes det renseredskaper med teleskopstang. Disse koster noen hundrelapper og finnes i blant annet jernvarehandler.
- Det finnes også firmaer som hjelper boligeiere med takrennerensing. Kontakt eventuelt ditt lokale taktekkerfirma og spør om de kan være behjelpelige.