Derfor blærer og flasser malingen

Gå til hovedinnhold

Derfor blærer og flasser malingen

Det er ikke sikkert det er din feil - eller malerens - dersom resultatet etter den utvendige malerjobben blir dårlig.

- Det at det blærer eller blir luftbobler er et bransjeproblem. Mange hus fra 1950- og 1960-årene  fikk ikke husbanklån før de ble satt inn med linoljemaling. Når man nå i dag maler over den linoljemalingen som ble brukt den gangen, skjer dessverre det at det oppstår blærer. Det blir varmt, linoljen spaltes og det dannes en gass. Dette er et velkjent problem, sier malermester Jens Petter Lunde.

Problemet kan oppstå selv om man bruker linoljemaling oppå.

Linolje

- Mange tror at dersom man bruker linoljemaling igjen oppå den gamle, unngår man blæring; at det skjer fordi det er brukt feil maling oppå. Men det er ikke så enkelt. Legges det nok strøk oppå den gamle malingen - og for hus bygd på 50- og 60-tallet vil det jo gjerne ha blitt en god del strøk opp gjennom årene, blir det for tett for de nederste lagene med maling, uansett. Noen steder kan det bli forferdelig mye blæring av det, sier Lunde.

Han mener det er et bransjeproblem fordi maleren ofte får skylden for at resultatet blir stygt.

- Men en profesjonell maler bør undersøke og si ifra på forhånd at her er det linolje, - slik at kunden vet at han eller hun kan få problemer med blæring. En flink håndverker ser slikt, sier Lunde.

Medlemmer i Huseierne får 40 prosent rabatt på byggevarer - les mer og meld deg inn! 

Fukt kan gi flass

Dersom ikke linoljemaling i bunnen er problemet, er det en rekke andre årsaker til at resultatet etter husmalingen ikke blir så bra som man ønsker seg. Været spiller en stor rolle.

- Det kan være ulike årsaker til at maling bobler eller flasser. For eksempel kan det være problematisk dersom det er malt når veggen har vært for fuktig, sier Lunde.

Normale panelbord er tørre nok for maling etter ca. en til to dager med sommersol.

- Kjøp gjerne en enkel fuktmåler for treverk med to pigger du setter inn i treverket, disse fås på Clas Ohlson og lignende butikker. På mange typer maling står det at maks fuktighet i treverket skal være 18 vektprosent, men det beste er om du venter til fuktigheten er nede i 15 - da har du sikret deg mot eventuelle små avvik i måleren, også, sier Bjarte Vesthovde i Huseiernes byggtekniske rådgivningstjeneste.

Dersom det er lenge siden det regnet, og treverket likevel ikke viser tegn til å bli tørt nok, er det grunn til å sjekke om du har et problem med fukt som trenger inn i treverket fra innsiden.

Maler du på en overflate som ikke er tørr nok, risikerer du krymperenner, dårlig vedheft, begroing under malingen, vabler og avflassing. 

Unngå sola, også

Stekende sol er heller ikke godt malevær. Da tørker malingen for fort og får ikke tiden den trenger, opplyser Informasjonskontoret for farge og interiør.

– Du kan få en malingfilm med dårlig vedheft. Blir malingen skinntørr kan du i verste fall også få solblærer. Da må du vente til de har tørket, skrape dem vekk og begynne om igjen, sier malermester Thor Ingar Røneid hos Butinox.

beis

En solvarm dag bør du vente med å male til solen har passert veggen du skal male,  og til temperaturen i underlaget har gått ned til tilnærmet normalen.
 

Beis som flasser

Det er ikke bare maling som kan boble og flasse, også beis kan ha disse problemene.

- Dersom du skal beise et hus som har tørket veldig, og du ikke børster det godt med stålbørste først, beiser du på grå, døde treceller. Da kan resultatet bli at beisen flasser. Beising skal skje på gult, friskt treverk. Det som eventuelt er grånet av sola må pusses bort, sier malermester Lunde.

Helt nytt panel bør altså behandles så raskt som mulig dersom det skal behandles, slik at solen ikke gråner det.

Beis eller maling - hva er egentlig best?

Vask godt

Det er også viktig å vaske godt før du begynner. Maler eller beiser du uten å vaske, får du dårlig vedheft og et lite vakkert resultat.

- Ikke minst er dette viktig dersom du har svertesopp på husveggen. Har du mye svertesopp, så bruk klorin - en kopp til en halv bøtte vann. Sprøyt blandingen på veggen, la det stå i ca. ti minutter og bruk så en langkost med børste til å vaske. Deretter er det viktig at du skyller godt med hageslangen, sier Lunde.

Og så er det viktig at du venter med å gå i gang til veggen er ordentlig tørr. raa@huseierne.no 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer