Har pipa på huset ditt hatt? I dag leveres stort sett alle skorsteiner med hatt, men har du en eldre bolig er det ikke sikkert at pipa har det nødvendige topplokket. I så fall vil det ikke bare redusere pipas levetid, men også kunne få problemer med fyringen. Dersom du sliter med å få fyrt, selv om veden er knusktørr, bør du kikke oppover og se hvordan pipa ser ut øverst.
Les også: Husk å rense takrennene
Bue på toppen
- En pipehatt er ofte formet som en bue som legges over blykransen eller beslaget på toppen av pipa. Pipehattens oppgave er å holde pipen tørr, og beskytte den mot vær og vind. Samtidig vil en riktig montert pipehatt kunne bedre trekken slik at fyringen går lettere og forbrenningen blir renere, forklarer markedsansvarlig i takfirmaet Nortekk AS, Lars Martin Norvik.
Dersom pipa står ubeskyttet, og det blåser rett nedi, blir det vanskeligere å få fyr på peisen. Samtidig er faren at regn og fukt trekker inn i muren, for så å fryse der når kulden kommer om høsten og vinteren.
Les også: Ikke reparer pipa selv
Hindrer frostspreng
- En pipehatt hindrer frostsprengningsskader og gjør at pipa holder lenger, sier feiermester Kjell Solbakken i feiermesterfirmaet med samme navn. Han kaller den buede varianten for cowboy-vogn, og påpeker at dersom man bor vindutsatt til bør man ta vindretningen i betraktning når man monterer den.
- Poenget er at den skal skjerme for vinden, derfor er det viktig at den settes på tvers av den dominerende vindretningen. En annen mulighet er å kjøpe en mer avansert variant, som har et kulelager og en slags «vimpel» som gjør at den snur seg vekk fra vinden. Dermed vil den beskytte mot slagregn fra alle retninger, sier Solbakken.
Pipehatter varierer i pris fra ca. 1 000 til rundt 3 5000 kroner. Er du normalt fingernem og ikke redd for å klatre opp på taket kan du montere den selv. Pass bare på å kjøpe en som ikke er for lav, for da vil du igjen kunne få problemer med trekken.