Beis og maling: 9 malevettregler

Gå til hovedinnhold

Beis og maling: 9 malevettregler

Skal du bruke noen sommerdager på beise eller male? Les våre 9 malevettregler, som kan brukes både hjemme og på hytta.

Enkle og smarte råd når du skal male

1 Planlegg malejobben og meld fra om hva du gjør

God planlegging er halve jobben. Det er en rekke avgjørelser du bør ta og forberedelser du bør gjøre for å få et godt resultat. Veggene skal være rene og tørre. Vask veggene med en kost. Bruk et vaskemiddel for husvask, og skyll godt med hageslangen. Deretter må veggene få tørke før du setter i gang. Gammel maling eller beis som bobler eller blærer eller flaker, bør skrapes av, slik at du maler på fast underlag. Børst vekk det du har skrapt løst. Husk også å dekke grunnmuren og bakken under, så du unngår søl og striper.

Dersom du bor sammen med noen: Meld ifra om hva du har tenkt å gjøre og hvordan. Slik kan du faktisk få både hjelp og sympati fra andre i husstanden, noe som kan komme godt med underveis.

Er du usikker på hva slags beis eller maling du bør velge – og hvilke holdbarhetsgarantier som er de beste? Det kan du lese mer om her (klikk på lenken.) 

2 Tilpass arbeidet etter evne og forhold

Er du en fjellgeit som ikke tar fem flate øre for å balansere på toppen av en stige, eller er du litt mer av en forsiktig sau som liker seg best der det er trygt? I våre dager er det ingen grunn til å ta sjanser du ikke er komfortabel med. Dersom du skal opp i høyden, har du to gode alternativer til en vaklevoren stige, nemlig stillas og lift. En av fordelene med lift er at du kan begynne å bruke den med det samme, mens et stillas må du bruke noen timer på å få satt sammen. Leier du tilhengerlift, kan du kjøre og hente liften selv, og levere den tilbake når du er ferdig. Man kan også få lift eller stillas levert.

Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis!

3 Ta hensyn til værvarsel

I Norge er værmeldingen faktisk blant de viktigste faktorene du må ta hensyn til når du skal male eller beise. I stekende sommersol vil malingen tørke for fort. Den kan bli skinntørr og du risikerer å få solblærer. Men regnvær er heller ikke ideelt. Det beste er overskyet vær, men dersom du bruker en godværsperiode er det en god tommelfingerregel å male etter solen: Når den skinner på sørveggen, kan du begynne på østveggen, men husk å vente til temperaturen i underlaget har gått ned til tilnærmet normalen.

4 Vær forberedt på uvær, selv ved korte malerjobber

Godværsdagene og i Norge er ofte uforutsigbare, og de siste årene har vi stadig oftere tilfeller av kortvarige, men voldsomme styrtregnskurer. Med mindre veggene er godt beskyttet av takutstikk bør du ha en plan for hvordan du kan beskytte området du maler dersom det skulle komme en regnskur. Fersk maling som utsettes for regnvann får stygge skjolder, og en vanntynnet maling kan i verste fall renne av veggen. Å ha en presenning eller andre ting i bakhånd som kan beskytte mot regn er ingen dårlig idé.

5 Ta med nødvendig utstyr for å hjelpe deg selv og andre

Er det én ting som virkelig er irriterende når du har gjort forarbeidet og satt av tid til å male, så er det å mangle viktig verktøy for jobben når du først er i gang. Har du for eksempel forlengerskaft for hånden til høydene du ikke når opp til? Hva med ruller og ulike pensler? Husk også å velge produkter av god kvalitet. Pensler som legger igjen halve busten på veggen er ikke noe gøy å jobbe med. 

6 Ta trygge veivalg. Gjenkjenn fukt og endeved når du ser den.

En fuktmåler er et nyttig redskap å ha når du skal male. Maler du på en overflate som ikke er tørr nok, risikerer du krymperenner, dårlig vedheft, begroing under malingen, vabler og avflassing. Dersom fukten i treverket ligger over 20 prosent bør du la treverket tørke mer før du maler.

Et annet godt tips underveis er å mette endeveden litt ekstra. Det er lett å glemme, men er spesielt viktig dersom du har stående panel ned mot grunnen, der fukt lett trekkes opp i treverket.

7 Bruk fargekart. Vit alltid hvor du er.

Har du et gult hus og vil male det grått? Du er ikke alene. Grått har vært trendfargen på hus i mange år nå, og det er ikke få gule hus som har forsvunnet det siste tiåret. Men selv om du har lyst på det som i øyeblikket er mest moderne, kan det være lurt å huske på at vi har et slags felles ansvar for utendørsmiljøet. Hvis du vil skifte husfarge bør du heve blikket og vurdere om fargen du ønsker deg passer inn i nabolaget og området. Ta gjerne en prat med naboen – ditt hus kan være hans utsikt. Har du en eldre bolig, så finn frem gamle bilder fra nærområdet; kanskje du finner en tradisjonell farge du kan bruke, som gir huset ditt den ekstra prikken over i-en? 

8 Vend i tide, det er ingen skam å snu

Blir fargen helt feil? Har du ikke skrapet godt nok? Har du fått solblærer? Det kan være fristende å lukke øynene og kjøre på, men du kommer garantert til å angre, dersom du ikke fikser problemet underveis. En halv vegg i feil farge kan du lett male over – et helt hus i feil farge er det verre med. Ta deg tid til å evaluere underveis. Det er også et godt tips å gjøre deg helt ferdig fra preparering til andre toppstrøk på én vegg før du flytter stillas, lift eller stige videre. 

9 Spar på kreftene. Det er tross alt sommer!

Skal du gjøre hele jobben selv – eller har du mulighet til å innkalle til dugnad? Husk at jo flere dere er, jo hyggeligere og enklere blir jobben! Husk også å drikke nok hvis det er varmt. Dersom du har stillesittende arbeid til vanlig kan det også være lurt å ta nok pauser underveis, da gleden over ferdigmalt hus lett kan overskygges av senebetennelse. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer