- Det kan være så mange som 1000 stykk pr. kvadratmeter i hagen din, forteller Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam. De samler seg gjerne der det er fuktig eller råtnende løv. Og tilsynelatende tiltrekkes de av lys, sier han.
Medlemmer i Huseierne får gratis byggteknisk rådgivning over telefon og e-post.
Fei dem opp
Tusenbein kan også forville seg inn. Folkehelseinstituttet fraråder kjemisk bekjempelse. Det er bedre å fjerne dem fysisk ved å feie dem opp og ganske enkelt kaste dem ut eller bruke støvsuger.
- De vil etter hvert dø fordi de tørker ut, opplyser Mohn Jenssen.
Tusenbein er leddyr. De fleste artene i Norge er 10 – 40 mm lange som voksne. Arten Ophyiulus pilosus kan ha opptil 117 par bein. Artene som oftest påtreffes nær boliger har sylindrisk kroppsform. Det harde ytre skallet er mørkt og ensfarget. Fordi de utskiller en illesmakende væske er de lite populære byttedyr.
Dyrene er aktive om natten og trives best på mørke, fuktige steder. De lever under stein og bark i det øverste jordlaget. Enkelte ganger, særlig om høsten, kan man oppleve at de opptrer i stort antall nær boliger. Da krabber de gjerne på grunnmur og vegger. Grunnen til slike masseansamlinger er ukjent, men noen arter synes periodevis å bli tiltrukket av utelys i nærheten av hus. Dyrene kan også komme seg inn, men de vil altså ikke overleve særlig lenge fordi det blir for tørt.
Ute vil tusenbein som oftest bli færre eller helt bort i løpet av noen få dager. For å hindre at dyrene kommer inn, må man tette mulige åpninger og sprekker. Det kan også være en idé å slå av lys nær steder man tror de kan komme inn.