Test av musefeller

Gå til hovedinnhold

Test av musefeller

Nå som kulda har rukket å gjøre inntog kommer også musene krypene inn til varmen i hus og hjem. Se her hvilke musefeller musa foretrekker.

Tidligere skrev vi om en huseier i Hurum som etter en uke på ferie kom hjem til et musereir i kjelleren. På bare tre uker fanget han 150 mus ved hjelp av fire forskjellige feller.

- Det var en ustanselig strøm av mus som kom inn i kjelleren. Det var umulig for meg å finne ut hvor musene kom inn, så det var helt nødvendig å få hjelp av Anticimex for å få bukt med problemet, sier huseieren som nå etter fire uker kan melde om at han ikke lenger registrerer mus i kjelleren.

På oppdrag fra Hus & Bolig ble det kjøpt inn fire forskjellige musefeller, for å se hvilken av fellene musene foretrekker. Det skulle vise seg å være stor forskjell på hva musene foretrekker.

Så stor skade gjør mus >>>>

Premissene for testen er at alle feller er lagt ut med like stor sannsynlighet for at musene ferdes i området. Fellene har både ligget hver for seg, men det er også blitt testet når det ligger forskjellige feller side om side.

Testen tar kun for seg musefeller. Ikke andre produkter som for eksempel lyd eller andre produkter som finnes på markedet. En faktor er også at fellene skal være av det rimelige slaget.

Varierende resultat

Testen viste at det ikke er tilfeldig hva musene velger. Hele ni av ti mus valgte testvinneren, hvilket gjorde den til en overlegen vinner.

- Det som var mest urovekkende var at to av fellene ikke alltid  tok livet av musa med en gang, slik at noen mus vandret rundt i kjelleren med musefella på slep. Jeg liker ikke mus og skadedyr, men dyrelidelse er jeg ikke tilhenger av i noen tilfeller, sier han.

Dette skjedde med både Rapp-fellen og med den klassiske musefellen fra Biltema. Til tross for dette var det Rapp-fellen som ble testens vinner.

Så stor skade gjør mus >>>>

- Når ni av ti mus velger denne fella er det liten tvil om den er å foretrekke når man ønsker å fange mus. Det er jo det som er primæroppgaven. Da blir man kanskje bare nødt til å bite i seg at noen av dyrene ikke får en like rask død som man åper, sier han.

Åte

For å få musa til å komme til fella er man nødt til å ha et attraktivt åte. Anbefalt åte kan for eksempel være den klassiske osten. Testen viste at musene foretrakk «Synnøve Gauda». Det ble forsøkt med både Norvegia og Jarlsberg samt diverse fancy franske og italienske, men det var størst begeistring for Synnøve.

Peanøttsmør fungerte også bra, men peanøttsmør er ganske klinete i forhold til tørre oster. Testen viste også at en halv hasselnøtt fungerte veldig bra.

Test av rimelige musefeller:

 

1.       Rapp 2 (Kjøpt hos Montér): Testvinner.

+ Enkel å bruke både lading og tømming. Tåler mye fangst. God følsomhet.

- Dreper ikke alle mus umiddelbart, spesielt de største lever en stund etter å ha blitt fanget.

 

 

2.       Rottefelle (Biltema): En god nummer to.

+ Nest mest effektiv. Tar både rotter og mus. Dreper umiddelbart. Lett å kvitte seg med dyrene uten å komme i kontakt med de.

- Noe komplisert å lade.

 

 

3.       Klassisk Musefelle i tre (Biltema): Svak tredjeplass.

+ Billigst.

- Lite følsom. Veldig ofte er åte spist uten at fella har gått av.

 

 

4.       Bayer Garden Plastmusefelle m/innebygget åte (Coop OBS Bygg): Ikke anbefalt.

+ Har innebygget åte, så i teorien trenger man ikke fylle disse, men fungerer dårlig i praksis. Lett å bruke.

-Lite effektive. Går fort i stykker. Det innebygde åte virker lite appellerende på musene.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer