Slik unngår du edderkopper i huset

Gå til hovedinnhold

Slik unngår du edderkopper i huset

På denne tiden av året forviller mange edderkopper seg inn i hus og hytter. Vi har rådene til deg som vil holde dem unna.

EKLE: Mange synes edderkopper er ekle, og vil helst ikke ha dem inn i huset. Foto: Zdenek Maly / Scanstockphoto.

Edderkopper kommer gjerne inn i boliger på høsten – og særlig ved vått vær. Har du edderkoppfobi kan du med andre ord gå en nervepirrende tid i møte, og da gjelder det å gjøre det du kan for å holde dem unna.

Gode vaktmestere

Men dersom du ikke har fobi eller vemmes over småkrypene er det ingen grunn til å hindre edderkoppene i å komme inn. De kan nemlig tjene som gode vaktmestere i boligen: Edderkoppene spiser de aller fleste andre insekter, som for eksempel maur, fluer og sølvkre. Samtidig, og i motsetning til en del andre kryp, gjør de ingen skade på bygningen.

Ironisk nok kan noen edderkopper også hjelpe til med å holde andre edderkopper unna. Rakkerne spiser nemlig også hverandre.

Ting edderkoppen misliker

Men vil du ha et mest mulig edderkoppfritt hus, gjelder det å by på mye av det edderkoppen misliker. Selskapet Noragent, som jobber med salg og distribusjon av blant annet skadedyrbekjempende midler, har blant annet disse rådene: 

1. Hvitvinseddik

Bland hvitvinseddik med vann på en spruteflaske, og spray i vindus- og dørkarmer og hjørner hvor edderkopper liker å oppholde seg. De kan ikke fordra eddik, og vil trolig holde seg unna.

2. Sitron

I likhet med eddik, er ikke edderkopper spesielt begeistret for sitrusfrukt. Du kan kjøre samme taktikk med sitronen som med eddiken.

3. Peppermynteolje

Av en eller annen grunn kan edderkopper virkelig ikke fordra peppermynte. En peppermyntekvast her og der i huset kan fungere, men det er mye mer effektivt å spraye peppermynteolje på strategiske steder. 

4. Kastanjenøtter

Kastanjenøtter holder edderkoppene på avstand og holder seg lenge, så legg et par i vinduskarmene og det kommer etter sigende å fungere. 

5. Katt

Katter er flinke til å fange og drepe edderkopper. Har du ikke katt selv, kan du kanskje få låne en noen uker, eller være fosterhjem for en som trenger det?

Jevnlig rengjøring

God og jevnlig rengjøring vil også kunne virke forebyggende mot edderkopper – i hvert fall mot at de slår seg til ro i boligen. Edderkopper liker nemlig gjerne mørke, støvete kroker, der de kan få være i fred for mennesker og vaskekoster. Enkelte arter er avhengig av en viss luftfuktighet, så dersom det permanent bor mange av dem i kjelleren, kan det være lurt å sjekke luftfuktigheten der, og eventuelt gjøre tiltak for tørrere luft.   

Støvsug

Har du først fått edderkoppene inn i huset, og vil ha dem unna, er støvsugeren et effektivt våpen. En noe snillere variant er å sette et glass over edderkoppen, og så snike et stykke kartong eller stivt papirark innunder glasset. Slik kan du bære ut edderkoppen uten å røre den. For de med lett edderkoppskrekk kan det hjelpe å bruke for eksempel en isboks i stedet for et glass. Isboksen er betryggende stor, knuser ikke hvis man skvetter til, og er dessuten ugjennomsiktig, slik at man slipper å se edderkoppen mens man bærer den ut.

Noen vanlige edderkopper i hus

Husedderkopp: Stor husedderkopp (Tegenaria atrika) er en av Norges største edderkopparter; hannene kan måle opptil ti centimeter fra forbeinspiss til bakbeinspiss. Vanlig husedderkopp (Tegenaria domestica) er noe mindre. Begge er matt brune med et karakteristisk mønster på bakkroppen. De spinner store, horisontale matteformede nett i hjørner i kjellere, garasjer, uthus eller andre beskyttede områder, og trives der det er mørkt. Edderkoppene er nattaktive og kommer gjerne inn gjennom vinduer om høsten, da hannene leter høyt og lavt etter hunner.                                       

Brun husedderkopp (Steatoda bipunctata): En av våre vanligste arter. Brun husedderkopp er stor, sjokoladebrun og glinsende, med en lys stripe langs forkanten av bakkroppen. Den trives best i mørke og fuktige kjellere, loft og uthus. Edderkoppen kalles noen steder for ”falsk enke” fordi den kan ligne på sort enke. 

Kjelleredderkopp (Meta menardi): Kjelleredderkoppen er mørk sjokoladebrun og en av våre største edderkopparter. Den liker å ha det mørkt og fuktig, og finnes ofte i kumlokk, tunneler, blindkjellere og lignende. Kjelleredderkoppen spinner et klassisk, hjulformet spinn, gjerne festet i taket, til bjelker og i hjørner mellom tak og vegg. 

Ulveedderkopp (Lycosidae): Ulveedderkoppene er middels store, kraftige og gjerne mørke i fargen. Hunnene bærer ofte en eggkokong på rumpa. Edderkoppene er dagaktive; de løper fort og har lett for å komme inn i hus gjennom dører og vinduer, men trives best utendørs. 

Vevkjerring (opiliones): Vevkjerringene kalles også ”langbein” og ”stankelbein”. De tilhører edderkoppdyrene, men er ikke en edderkoppart. Til forskjell fra edderkoppene, spinner de ikke nett. Kroppene er små og eggeformede; beina lange og leddete. Vevkjerringer gjør ingen skade i hus.

Edderkoppfobi?

Det er forskjell på fobi og redsel. Mange misliker edderkopper sterkt, men ikke alle disse har fobi. En fobi virker hemmende på normal livsførsel. Fobikeren strekker seg langt for å unngå situasjoner i hverdagen der det han eller hun frykter kan dukke opp.            

De fleste fobier er enkle å kurere. Mange trenger bare én sesjon hos psykolog eller hypnotisør for å bli kvitt en fobien, selv om han eller hun kan ha slitt med den i årevis.Eksponeringsterapi fungerer også godt for mange. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer