Aller først: Skjeggkre er verken farlig for folk, bygningsmaterialer eller innbo. Det er eksempler på at de går løs på papir, og biblioteker med bevaringsverdige dokumenter kan ha problemer, men i vanlige hjem er det sjelden noe problem at skjeggkrebestanden er så massiv eller sulten at den gnafser i seg en Knausgård den ene dagen og en Nesbø den neste.
Men selv om disse små insektene ikke er farlige, er det mange som opplever det som ubehagelig å ha dem i boligen. I kalde Norge er ofte toleransegrensen for insekter lavere enn i varmere land der man er mer vant til slikt. Derfor kan det være lurt å ta enkelte forholdsregler som reduserer risikoen for å få dem på besøk. For skjeggkre er dessverre gjester av typen som blir – og blir – og blir.
Bølgepapp
Skjeggkre. Foto: Mycoteam.Skjeggkre er svært lysskye vesener. De liker godt å gjemme seg i mørke kriker og kroker, og man vet at de ofte fraktes fra sted til sted i pappemballasje. Særlig bølgepapp er ideelt, - der kan de ligge inni bølgene, godt skjult, hele dagen, før de drister seg frem om natten.
- Nesten alt vi kjøper i dag er i en eller annen form pakket i papp. Åpner du ting utenfor boligen, vil du redusere risikoen for å ta med deg skjeggkre inn. Dersom det ikke er mulig å åpne pakken ute, så rydd i hvert fall ut pappen med en gang – ikke la den ligge inne. Blir den liggende på stuegulvet, i gangen eller boden natten over, har eventuelle skjeggkre fått en kjempegod anledning til å krype ut av pappen og gjøre seg kjent i boligen din, sier Kenneth Ervik.
Han er skadesjef i Nokas Skadedyrkontroll, og sitter, sammen med andre av landets fremste eksperter på disse insektene, i fagrådet for skjeggkre, som er nedsatt av Folkehelseinstituttet. Fagrådet jobber i samarbeid med forskerne på Folkehelseinstituttet intenst med å finne ut mer om skjeggkreet og hvordan man kan kontrollere forekomsten.
Skjeggkre kan fjernes: Har du skjeggkre går det an å få fjernet disse. Les mer her!
Gym og svømmehall
Selv om voksne skjeggkre kan trives og kose seg i tørrere miljøer, vet man nå at de små nymfene, babyskjeggkreene, trenger fuktig klima for å trives og vokse. Forholdene ligger således ekstremt godt til rette i svømmehaller og på treningssentre.
- Hvis du har en lukket bag stående på treningssenteret på dagtid, er det liten risiko for at skjeggkre sniker seg ned i den. Men idet du åpner den og setter den fra deg i et mørkt skap, har du økt risikoen, sier Ervik. Lukk bagen inne i skapet, lyder hans enkle råd.
Kontoret
Kenneth Ervik. Foto: Svein BrimiMange kontorlokaler har skjeggkrebestander. Skjeggkreene kan man få med seg hjem i for eksempel pc-vesken dersom den har blitt stående på gulvet i noen dager. Poenget er at om man har pc-vesken på kontoret på dagtid, når det sannsynligvis er lyst og fint der, er risikoen liten. Men dersom vesken har blitt stående over natten, eller over flere netter, kan skjeggkre ha krøpet oppi.
- Ta med deg vesker og annet hjem, så det ikke blir stående åpent og tilgjengelig når det er mørkt på kontoret, sier eksperten.
Hvor skal kofferten?
Man trenger ikke dra til utlandet for å finne skjeggkre på hoteller – disse har vi også på hoteller i Norge. Hus & Bolig har tidligere gitt råd om hvordan man kan unngå å dra med seg veggedyr hjem, nemlig ved å sette kofferten på badet – helst i badekaret. Problemet med dette trikset, er at på badet kan man få med seg skjeggkre i stedet, i hvert fall hvis kofferten står åpen over natten. Så man må kanskje velge mellom pest eller kolera – eller altså veggedyr eller skjeggkre?
- Et poeng er uansett å alltid lukke kofferten. Dersom du kommer hjem og har mistanke om at du kan ha fått med deg noen kre, kan det være lurt å pakke ut ute. Klær kan du hive i vaskemaskinen eller tørketrommelen – og selve kofferten kan du varmebehandle selv med en hårføner. Holder du føneren tett innpå blir temperaturen høy nok til å ta knekken på skjeggkre. Har du liten koffert og stor fryser, kan du eventuelt legge den der. Vi mangler forskning på dette, men vi tror at skjeggkre dør ved 7-8 minusgrader over noen dager, sier Ervik.
Skoler og barnehager
Og så en litt nedslående melding til alle barnefamilier der ute: Risikoen for å få skjeggkre i hus er dessverre større dersom du har barn. Barnehager og skoler har ofte mange fuktkilder (fra regntøy, snø som smelter og lignende) - noe som gir skjeggkre de forholdene de trenger for å formere seg.
De kan gjemme seg i mørke kriker og kroker, eller for eksempel i en kurv med skiftetøy. Når man stadig frakter klær og utstyr frem og tilbake mellom hjem og skole / barnehage, vil det stadig være en risiko for å få med skjeggkre hjem.
- Husk å se gjennom klær, poser, sekker og slikt som du tar med hjem fra kurven til poden om ettermiddagen, sier Ervik.
Forsikring
Et siste tips, som ikke handler om å forhindre skjeggkre, men om å være føre var: Har du sjekket om forsikringen din dekker bekjempelse av skjeggkre? Her er det variasjoner mellom forsikringsselskapene, så du bør gå inn og sjekke hva som står i din avtale. Dersom det nevnes skadedyr i din avtale, så husk å sjekke spesifikt for skjeggkre. Å få en forsikring som omfatter bekjempelse av skjeggkre koster ikke all verdens, og vil etter all sannsynlighet oppleves som vel verdt det den dagen du trenger den. raa@huseierne.no
Kjøpt bolig med skjeggkre? Slik går du frem
- Ta kontakt med Huseierne! Her får du gratis juridisk rådgivning og svar på det du lurer på!
- Reklamer snarest overfor selger. Henvend deg skriftlig til selger, opplys om at boligen er mangelfull fordi den inneholder skjeggkre, og at du vil gjøre prisavslagskrav gjeldende som følge av dette.
- Ta kontakt med ditt kjøperforsikringsselskap dersom du har det.
- Hvis du ikke har kjøperforsikring, så ta kontakt med boligforsikringsselskapet ditt. En rettshjelpsforsikring der dekker ofte deler av utgifter til rapporter og juridisk rådgivning.
- Sjekk om du har forsikringsdekning for sanering av skadedyr.
- I forbindelse med sanering bør du forhøre deg med flere skadedyrbekjempelsesfirmaer, slik at du får en oversikt over hva de kan tilby og til hvilken pris.