Generelt fraråder ekspertene bruk av gift mot mus og rotter – blant annet fordi det vil gi et luktproblem i ettertid. Gifttypene som er på markedet i dag kalles antikoagulanter, og virker på blodets evne til å koagulere. Etter å ha blitt eksponert for gift dør dyrene etter hvert av indre blødninger.
Problemet er imidlertid ikke over for huseieren, som kan oppleve at døde dyr råtner og skaper luktproblemer. En mus vil som regel tørke inn og ikke avgi noen særlig lukt. Men er det snakk om mange, kan det bli ubehagelig. Og en død rotte vil på grunn av kroppsvekten fort lukte forråtnelse.
- Det lukter skrekkelig etter hvert og skaper stort ubehag. Jeg kjenner til flere tilfeller hvor folk rett og slett har måttet bryte opp gulvet fordi det har luktet ille, forteller biolog Soleng hos Folkehelsa.
Rentokil opplever ofte at råtnende dyr har ført til ubehagelig lukt etter giftbruk. Det kan bli så ille at firmaet må på leting etter døde kadavre i bjelkelag, gulv eller vegger og få dem fjernet for å bli kvitt problemet. For å finne de døde dyrene, borer de små hull og kikker inn i veggene med et lite instrument. På grunn av trekk har det imidlertid vist seg at dyrene ofte ligger på andre steder enn der lukten er sterkest. Det kan derfor være en omfattende jobb å få lokalisert og fjernet dyrene.
Alternativt leier de ut en maskin med ozongass, som skal nøytralisere lukten. Men den kan ikke brukes i rom som benyttes permanent til oppholdsrom, på grunn av ozongassens innvirkning på de som bor der.
Men hvis det fremdeles er gnageraktivitet inne i huset etter at alle åpninger er tettet og felleforsøkene har feilet, og man har kommet fram til at gift er løsningen, er det viktig å velge riktig type og bruke den korrekt.
Valget står mellom spiselige åter i fast form, og pulvergift som dyrene tråkker på, legger seg i og senere slikker i seg når de rengjør pelsen sin. Den overføres til ungene når de dier. Gift i fast form er for eksempel korn støpt inn i voksblokker, som brukes for å unngå at dyrene hamstrer løse åter og legger igjen rester andre steder i boligen.
Folkehelseinstituttet minner om at utlagt gift også er en risiko både for fugler, dyr og mennesker. Dersom naboer eller andre kan bli berørt i forbindelse med bekjempelsen, skal det gis nabovarsel.
Ifølge Forskrift om skadedyrbekjempelse er forebygging ved bruk av kjemikalier ikke tillatt. Gift skal derfor bare brukes i områder hvor det er kronisk aktivitet av gnagere.