– De første to musene lot seg lokke av gulostbitene jeg satte i fellene, men så var det stopp. Fella stod fremme en hel uke uten at jeg klarte å fange en eneste mus, forteller Grethe Klose. Hun prøvde også å lokke med hamburgerkjøtt, men til ingen nytte. Så fikk hun tips om å prøve smør og sjokolade.
– Jeg rørte sammen litt smør og Nugatti og la på fjæra. Første natten gikk musa i fella, ler hun.
Sett fellene tett
Mus kan gjøre stor skade innendørs, både ved å gnage i stykker ting og grise til med ekskrementer og urin. Man ser ofte skader i isolasjonsmaterialer og plasten som skal beskytte mot fukt i husveggen. De kan gnage i stykker møbler, klær, gardiner, bøker og malerier, men også ødelegge, vegger, gulv og tak. Det kan gå særlig hardt ut over elektriske ledninger. Spiser de av isolasjonen på strømkabler kan det bli kortslutning og brann.
Det viktigste tiltaket man kan gjøre for å redusere problemer med mus innendørs, er å hindre dyrene i å komme inn. Alle åpninger større enn 6 mm må stenges. Men har dyrene først kommet inn, må klappfellene frem for å bli kvitt dem. Da hjelper det sjelden med én felle på loftet og én i kjelleren. Det gjelder å gå systematisk tilverks.
Biolog Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttet anbefaler grundig inspeksjon først for å finne ut hva slags gnagere det er snakk om. Strø mel eller talkum på gulvet og se etter spor for å finne ut hvor dyrene holder til og hvor de beveger seg for å finne mat og vann. Generelt beveger de seg der de føler seg trygge, det vil si langs og inni vegger, skap og rørsystemer. Derfor har det liten hensikt å plassere feller midt på kjøkkengulvet. Sett dem heller inntil vegger og skap og sett dem tett. Mens musene er relativt enkle å fange i feller, må rotter i større grad lokkes på grunn av sin mer skeptiske natur.
– By frem fellene der dyrene liker å gå, i stedet for å forsøke å lokke dem frem i usikre omgivelser. Fine serveringssteder kan være inne i skapet under kjøkkenvasken, der vannrørene stikker opp fra gulv eller ut fra vegg. Plasser gjerne en felle på hver side av åpningen. Skyv også feller inn under kjøkkenskap, kommoder og reoler. Pass nøye på at barn og husdyr ikke kan komme til fellene. Det kan være lurt å notere hvor fellene er plassert, så det blir lettere å etterse og fjerne dem.
Varier menyen
La gjerne fellene stå en stund uten at de er spent opp, så dyrene får erfare at menyen er god og at det ikke er så farlig å svippe innom. Eksperimenter så med forskjellig mat som lukter fristende, for eksempel peanøttsmør, rosiner, frukt, fleskesvor eller salamipølse. Ost er på tross av barnelærdommen lite virkningsfullt. Men prøv forskjellige retter til du finner noe de liker, for dyrene kan være ekstremt spesialiserte og bare spise få ting. Tøy- og papirbiter kan også være gode lokkemidler når dyrene skal yngle og leter etter materialer til bolet.
Nykvernet kjøttdeig eller bacon er Rentokils supertips.
– Vi må konkurrere ut matkilden deres. Mange steder lever de i luksus med god mattilgang. Da nytter det ikke å spare på godsakene, forklarer Arne Nese.
For å gjøre avlivingen så human som mulig skal åtet plasseres inn mot veggen og med den spente slåen vekk fra veggen. Da unngår man at musa blir truffet feil, for eksempel over foten eller halen når slåen klapper igjen. Ved en human avliving slår fellen ut og treffer nakken slik at musa dør umiddelbart.
Har et dyr gått i fellen, er det bare å ta på hansker å kvinne seg opp til å fjerne og kaste dyret. Det er ikke nødvendig å vaske fellen, om den lukter dyr er det bare bra.
Alle skadedyrbekjempere skal være godkjent av Nasjonalt folkehelseinstitutt. En liste over godkjente firmaer finnes på deres nettsider: www.fhi.no