Krympedyr: Skumlere enn skjeggkre

Gå til hovedinnhold

Krympedyr: Skumlere enn skjeggkre

Krympedyret har gjort sitt inntog i norske boliger. På samme måte som skjeggkre og sølvkre lurer de seg med inn i emballasje vi tar med hjem.

Fikk du ikke med deg vår aprilspøk for 2018 kan du fortsatt more deg med artikkelen her.

Krympedyret gjemmer seg ofte i sjokoladepapir, potetgullposer og vinkartonger som vi tar med hjem. Problemet er at når disse dyrene kommer inn i et klesskap vil deres enzymer gjøre at fibrene i klærne våre trekker seg sammen. I motsetning til skjeggkre og sølvkre som stort sett bare er ekle, kan man med krympedyr også oppleve nevrologiske problemer som vil vise seg i form av endret romforståelse og synsopplevelse.

Nyoppdaget

-Vi er ikke kjent med at dette dyret er bestemt tidligere, sier fagsjef i Mycoteam Johan Mattsson. 

Han utelukker likevel ikke at det kan ha vært gjort observasjoner som ikke er gjort kjent for vitenskapen.

- Ut fra andre observasjoner kan man imidlertid gå ut fra at dyret har levd sammen med mennesker i lang tid, sier han.

Foreløpige undersøkelser tyder på at krympedyr utsondrer et enzym i gassform, og at det er dette enzymet som gjør at klesfibrene krymper. Det er imidlertid små gassmengder det er snakk om, og effekten vil derfor først bli merkbar over tid. I de fleste tilfeller vil det dreie seg om flere år, bortsett fra der angrepet av krympedyr er svært omfattende. 

Hvordan bekjempe dyrene?

- De er først og fremst vanskelige å få øye på, sier seniorrådgiver i Mycoteam Mari Sand Austigard.

Dyrene er gjennomsiktige, og har derfor nesten samme egenskap som kameleonen som går i ett med overflaten den sitter på, enten det er et sjokoladepapir eller en vinkartong. Det at man ikke ser dem, kan også være et tegn på at dyrene allerede har påvirket oss.

- Vi er i startfasen av forskningen på dette fenomenet, og er derfor litt usikre på beste fremgangsmåte for bekjempelse av krympedyr, forteller Austigard. 

Liker ikke frukt og grønt

Foreløpig har forskerne kommet fram til at krympedyret ser ut til å mistrives i nærheten av planter, frukt og grønnsaker, trolig på grunn av substanser som utskilles fra disse ved fotosyntese og ånding. Man kan derfor forsøke å sette for eksempel en basilikumplante i klesskapet med åpen dør i noen dager. Man kan også sørge for å unngå å ta med seg sjokolade, potetgull eller annen snacks fra butikken i en periode. Hvorvidt alle vinkartongene i handelen er angrepet, kan hun ikke uttale seg om.

Vær forsiktig

Forfatter av boken Strikk til alle tider, og bunadsyerske Helle Siggerud, så konsekvensen av angrep fra krympedyr da hun fikk besøk av en kunde som var helt i harnisk over at bunaden hadde krympet.

- Jeg forstår det ikke, uttalte mannen.

Siggerud anbefaler å gå gjennom klesskapet for å sjekke om man oppdager spor av dyret. Eventuelt Helle Siggerud har sett flere eksempler på konsekvensene av krympedyr. Foto: Eivind RøhneHelle Siggerud har sett flere eksempler på konsekvensene av krympedyr. Foto: Eivind Røhne  prøve plagg man ikke har brukt på en stund. Dressjakker og bunader ser ut til å være spesielt utsatt for krympedyret, som gjerne unngår klær i stretchkvaliteter.

- Det er jo spesielt irriterende når dette skjer med et så kostbart plagg som en bunad, legger hun til.

- Bruk av møllkuler er godt kjent, men vi som arbeider med bunader har også begynt å anbefale basilikum eller ruccola i skapene for å begrense skadene fra krympedyret.

Siggerud som ofte opplever at krympedyr kan forårsake stor frustrasjon for den som er rammet, håper at forskerne snart vil finne en løsning på problemet. 

Det håper også fagsjefen i Mycoteam som for øvrig også råder til å være på utkikk etter skrukketroll, som ytterligere kan forverre situasjonen.

Fortsatt god påske :)

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer