Hvilke edderkopper har du i boligen?

Gå til hovedinnhold

Hvilke edderkopper har du i boligen?

Har du mange edderkopper i boligen, kan det være grunn til å sjekke hva slags type det dreier seg om. Noen av dem kan nemlig virke nærmest som fuktindikatorer.

Vanlig husedderkopp.

Synes du ikke edderkopper inne er noe særlig stas? Av de 624 edderkoppartene vi har her til lands, er det kun et fåtall som forviller seg inn i boligene våre, og kanskje enda færre som faktisk trives der og ønsker å slå seg til. Det er likevel en mager trøst, når en svær, kravlete tass uinvitert fyker over gulvet rett foran føttene dine, eller ligger i badekaret og glor opp på deg om morgen.

Medlemmer i Huseierne får inntil 40 prosent rabatt på byggevarer!

Er du blant dem som ikke setter pris på slike besøk, kan du forsøke deg med for eksempel hvitivinseddik, sitron, peppermynteolje og jevnlig rengjøring for å holde krypene unna.

Ikke entydig

Men er du av den nysgjerrige og mindre lettskremte sorten, kan du kanskje ta deg tid til å finne litt mer ut om hva slags type edderkopper du har i boligen. Det vil nemlig kunne fortelle deg noe om hvordan det står til med bygningen.

- Man kan ikke si at edderkopper i boligen betyr det ene eller det andre, fordi det er så stor forskjell på typene. Ute i naturen finner du ikke de samme edderkoppene nede i fuktig lyng og oppe i tretoppene. De foretrekker helt ulikt mikroklima. Slik vil det også være med de du kan finne i boligen, sier edderkoppekspert Petter Jordan ved Universitetet i Bergen.

Stor kjelleredderkopp

Kjelleredderkopp (Meta Menardi). Foto: Magne Flåten.

Det er imidlertid en type som særlig liker seg der det er mørkt og fuktig, og som ofte kan indikere et fuktig inneklima, og det er stor kjelleredderkopp.

- De trives i blindkjellere, under altanen, under kumlokk, i gamle potetkjellere – steder der det er mørkt og fuktig. Kjelleredderkoppen er en fuktinditkator, sier Jordan.

Også brun husedderkopp, innimellom kalt falsk enke, fordi den kan minne om sort enke, kan finnes på fuktige områder, men er ikke fuktavhengig. Den kan dermed ikke indikere fukt på samme måte som kjelleredderkoppen. Brun husedderkopp lever gjerne på steder i huset hvor det ikke er folk; i boden, bak vaskemaskiner og i mørke kroker.

Lett å komme inn

Når det gjerne er flere edderkopper i kjellere, underetasjer og sokkelleiligheter enn andre steder i en bolig, er det ikke nødvendigvis fordi det er fuktig der. Det kan rett og slett være fordi det er lettere for forvirrede edderkopper å komme seg inn gjennom vinduer og dører på bakkeplan.

- Sensommer og høst hender det gjerne at hanner som er blitt kjønnsmodne løper forvirret omkring for å forsøke å finne seg en hunn. Det er ofte en slik søkende hann det er snakk om når folk finner store husedderkopper i for eksempel vasken eller badekaret. Da har den løpt omkring om natten, og så klarer den ikke å komme seg opp igjen på de glatte flatene, sier Jordan.

De kommer altså ikke opp fra sluket, slik mange tror.

Stor husedderkopp

Stor husedderkopp. Foto: FHI - Heidi Lindsted.

Husedderkopp trives, som navet tilsier, godt i menneskeboliger. Stor husedderkopp, Eratigena atrica, kan ha et benspenn på 9-10 centimeter – det er som oftest hannene som blir så store.

Folkehelseinstituttet (FHI) får hvert år, i månedene august, september og oktober, en rekke henvendelser fra folk om edderkopper. «En gjenganger blant folk som ringer er at de nekter å tro at stor husedderkopp er et norsk dyr» opplyser instituttet. Folk tror det er bananedderkopp, fugleedderkopp eller lignende, og lurer på om de er dødelig giftige. Stor husedderkopp er ikke dødelig giftig, men kan i visse tilfeller bite. Den har en gift i bittet som gir en nummen følelse i noen timer, opplyser FHI.

Vanlig husedderkopp

Vanlig husedderkopp, Tegenaria domestica, er litt mindre enn stor husedderkopp, men blant de raskeste edderkoppene i verden.

- Veldig mange av edderkoppene som dukker opp inne senhøstes og som fyker over stuegulvet, har gått feil. Kanskje prøvde de å klemme seg inn i en sprekk for å verne seg mot kaldere vær, og så vips, havnet de midt i stua, sier Jordan.

Et hardt liv

Korsedderkopp. Denne trives best ute, og kan trygt slippes ut om den har forvillet seg inn. Foto: Kari Gjertrud Dølgaard.

Edderkoppeksperten minner om at de fleste edderkopper har et beinhardt liv og at svært mange ikke rekker å bli voksne. Det er kanskje noe å tenke på før man støvsuger dem eller smekker til dem med en sko.

- For edderkoppen er livet hardt. Eggene klekker, det er hundrevis av unger, og før første hamskifte er de venner. Men siden spiser de hverandre. Enkelte rømmer ved ballongflukt, det vil si at de spinner en tråd, lar vinden bære seg av gårde, og forsøker å leve livet der de lander. Mange hopper rett i døden på denne måten; de hopper rett i vann og drukner, eller de blir spist av fugler. Få når voksen alder, og av de som gjør det lever de kanskje to-tre år her i vårt kalde, nordiske klima, sier Jordan.

Langt bedre enn å smekke eller støvsuge edderkoppen, er det å sette et glass over den, snike et ark under, og bære den ut. Eller rett og slett å la den være i boligen, der den kan bidra med å spise sølvkre, skjeggkre, fluer og andre insekter. Edderkopper kan rett og slett fungere som små vaktmestere i huset. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer