Sommeren 2018 var uvanlig tørr og varm i store deler av landet. Det ugjestmilde klimaet tok kverket mange av brunsneglene. To klimaforhold skaper problemer for brunsneglen, en tørr sommer og en kald og snøfattig vinter. Denne vinteren har de hatt flaks.
Bli medlem i Huseierne for 510 kroner og spar tusenlapper.
– Hver sommer pleier jeg å bli nedringt av fortvilte hageeiere som klager over brunsnegler og lurer på hvordan de blir kvitt dem. I fjor hørte jeg ingenting, sier Petter Bøckman, universitetslektor og zoolog ved Naturhistorisk museum.
Brunskogsneglen kom til Norge fra Frankrike hvor den ikke er særlig plagsom hverken i hager eller i jordbruk. I Norge har den få naturlige fiender og har derfor spredt seg raskt på bekostning av mange norske hager. Klimaendringene i Norge har gjort at sneglen klarer seg fint i det norske klimaet.
– Når brunsnegler går i vinterdvale under bakken, fungerer snøen som en varmende dyne over skjulestedene deres. Snegler tåler ikke at temperaturen i kroppen går under null. I år har det vært relativt mildt, med passelige mengder med snø i Sør-Norge. Brunsneglene har hatt det lunt og behagelig, sier Bøckman.
Uønsket innflytter
Noen skadedyr er fremmede arter som blir et problem om man ikke gjennom fantasi og dugnadsånd bidrar til å holde antallet nede. Mange snegler kan for eksempel gjøre stor skade på planter. I tillegg til at de gjør skade på planter er den også plagsom fordi den oppfattes av de fleste som ekkel og ugrei. Mye tyder på at sneglene tåler vinteren bedre enn før. Årsaken til dette tror man er fordi sneglen parrer seg med norske snegler.
– Brunsnegler parrer seg med vår hjemlige svarte skogsnegl. Avkommet blir en mørkebrun blandingssnegl. Sneglebestanden er trolig blitt mer motstandsdyktig mot norsk vinter, fordi den har tatt med seg gener fra svart skogsnegl. Det er kanskje ikke riktig å kalle det to arter lenger, men varianter av den samme arten, sier Bøckman.
Superbille
Løpebille kan være din beste allierte i kampen mot brunsnegler.Et velkjent tips for å kvitte seg med brunsnegler er å fjerne alle skjulesteder. Allikevel bør du ha litt rom for å ha noen steder med litt rusk og rask. Det kan nemlig gi deg en verdifull alliert i kampen mot sneglene.
- De fleste løpebilleartene er opportunistiske rovdyr som spiser mange typer byttedyr. De store artene lever av byttedyr som snegler, sommerfugllarver- og pupper og meitemark, mens de små artene holder seg til mindre bytter som bladlus, midd og spretthaler, sier Nina Svae Johansen, insektforsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).
Artsdatabanken har registrert 275 arter av løpebiller i Norge. De finnes i hele landet, helt fra fjæra og opp på høyfjellet. De voksne billene hos nattaktive arter gjemmer seg om dagen, og kommer ut på jakt om natta. Larvene lever og jakter i jorda. Laboratorieforsøk ved Universitetet i Bergen viser at tre av de vanlige løpebilleartene spiser både egg og unge brunsnegler. Så langt ser det ut til at løpebillene bidrar til å holde store sneglebestander nede når sneglene er små.
- Det tar nødvendigvis litt tid før billene blir så tallrike at de de utgjør en større trussel mot brunsneglen, men vær sikker på at de kommer til å bli det. Fortsetter du ha litt rusk og rask i hagen vil de komme. Såpass vanlige er de. I løpet av to til tre år vil de etter hvert bli en reell konkurrent til brunsneglen. Vern derfor om disse billene, er beskjeden fra Erling Fløstad i NIBIO.
Slik holder du den unna
Fjern skjulesteder og lag barrierer
- Fysiske barrierer som sneglen misliker er blant annet kaffegrut, kalk, fersk aske, tang og hønsegjødsel, men slike barrierer har ofte kort varighet. Derfor kan det være lurt med sneglegjerder eller kobbertape som for eksmpel kan kjøpes på biltema.
Velg planter som ikke frister
- Snegler liker ikke rhodondron, roser, julerose, vortemelk, begonia, eføy og lavendel.
Ta vare på gode hjelpere
- Frosk, padder og fugler er naturlige fiender for sneglen. Hagedam kan være lurt å ha om du har anledning.
Putt kompost i kompostbeholder
- Sneglene liker komposthauger, så en isolert kompostbinge er det sikreste mot slike snegler.
Se opp for snegleegg
- Skal du kjøpe blomsterjord bør du sjekke jorden for snegleegg. Finner du slike hvite klaser med egg som er omtrenft fire millimeter store kan du helle kokende vann over dem.
Plukk snegler
- Kvitt deg med sneglene du får øye på. På høsten bør du være ekstra nøye med å plukke små snegler for det er de som skal overvintre.
Legg ut feller
- Sneglene er glade i øl, men også oppklippede døde snegler og hundemat. Legg ut dette som åte så er de lette å finne, og du kan kvitte deg med dem som forsyner seg grovt av festbordet.
Kilde: Naturvernforbundet