Tom bolig i ferien? Gjør dette før du drar!

Gå til hovedinnhold

Tom bolig i ferien? Gjør dette før du drar!

De fleste har fått med seg tipsene som handler om å unngå innbrudd når man er borte på ferie. Men hva med kjøkkenbenken, trampolinen – og forholdet til naboen? Vi gir deg sommertipsene du kanskje ikke har tenkt på før.

Kvinne som rengjør kjøkkenbenken.

Det er sommer, og hos mange skal boligen stå tom i flere uker. For å få noen gode tips om hva man burde tenke på før man forlater hjemmet, har vi tatt en liten ringerunde til forsikringsselskapene. Det er gjerne de som får sakene etter ferien hvis noe har gått galt hos kundene, og sakene de pleier å få inn på sensommeren viser at det ikke bare er faren for innbrudd man bør tenke på før man forlater boligen.

243 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseierne. Klikk her for å bli medlem du også! 

 

Vind

Dersom solen skinner og det er vindstille når du drar, er det kanskje vanskelig å se for seg – men det kan snu brått og bli helt annerledes i løpet av tiden du er borte. Har du tatt høyde for at det kan komme til å blåse kraftig?

- Det kan være vindstille når du reiser, men orkan mens du er borte. Selv har jeg skrudd fast trampolinen i terrassen, så den ikke skal fly av sted ved sterk vind, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg forsikring. Det kan også være lurt å ta duken av trampolinen, slik at vinden ikke får tak. I 2016 måtte en trampolineeier betale erstatning etter at en bil ble skadet da trampolinen blåste avgårde.

Har du lette plastmøbler på terrassen, balkongen eller i hagen, bør du rydde bort disse før du drar, eller pakke dem ned på en måte så ikke vinden får tak i dem. En stol i fri flyt kan gjøre skade på både mennesker, biler og hus. Og det er nok med noen få, kraftige vindkast.

- I mai i år har vi hatt usedvanlig mange synkeskader på fritidsbåter – og det skyldtes rett og slett en ekstremt sterk og konsentrert vind som ikke varte lenger enn mellom et kvarter og en halvtime, men som altså gjorde at en rekke båter fikk skader. Det er ikke mer som skal til, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If skadeforsikring

 

Styrtregn

Styrtregn er noe vi i løpet av de siste årene har blitt stadig mer vant til. Store konsentrasjoner av vann over kort tid skaper nye utfordringer for infrastruktur og rørsystemer. For boligeiere er utfordringen å få vannet vekk, så det ikke trekker inn i kjellere og underetasjer.

- Pass på at avløp, rister og lignende på eiendommen er rensket for blader, kvist og kvas, slik at vannet får rent unna. Pass også på å lukke alt av vinduer, - ikke bare for å hindre uvedkommende i å komme inn, men også slik at det ikke regner inn noe sted, sier Irgens i Tryg. Også takrenna bør være rensket og uten lekkasjepunkter, slik at den fører regnet vekk fra bygningen.

 

Lyn og torden

Juli og august er høysesong for lyn og torden. En av tre boliger har ikke installert overspenningsvern, men forsikringsbransjen anbefaler alle å ha dette. Det er nemlig ikke slik at husets elektriske system kun blir skadet dersom det slår ned i akkurat ditt hus. Lynnedslag i en radius på ca. en kilometer vil kunne gjøre skade.

- Trekk i det minste ut alt du kan av støpsler. Det er det eldste trikset i boka, men det er i hvert fall både trygt og gratis å gjøre, sier Clementz i If.

 

Stoppekrana

Vann kan ramme boligen utenfra i form av styrtregn, men det kan også komme innenfra. Derfor bør man gjøre det til en vane å skru av stoppekrana dersom huset skal stå tomt over lengre tid.

- Dette er selvsagt viktigst om vinteren, hvor skader på grunn av frosne vannrør stadig er et problem, men også om sommeren kan rør springe lekk. Det beste er å skru av stoppekrana, slik at eventuelle skader minimeres, sier Clementz.

 

Kjøkkenbenken

En ting man kanskje ikke tenker over, kanskje særlig dersom avreisedagen er travel fordi man har fly, tog eller båt å rekke, er å vaske over flater som kjøkkenbenk, spisebord, kjøkkengulv og andre steder hvor det kan være flekker fra saft, syltetøy, kjeks eller annet søtt.

- Dette bør man gjøre for at ikke maur eller andre kryp skal bli tiltrukket av søte matrester mens man er borte, forklarer kommunikasjonssjef Bjarne Aarni Rysstad i Gjensidige i en e-post til Hus & Bolig.

- Vi har eksempler på «invasjoner» av sukkermaur, skriver han. Og det er vel ikke særlig fristende å komme hjem til insektfest på kjøkkenet etter ferien?

 

Trær

Noe annet som ikke er særlig fristende å komme hjem til, er færre trær enn du hadde da du dro. Derfor bør du legge vekt på å pleie forholdet til naboene før ferien.

- Vi ser dessverre stadig eksempler på at nabokrangler topper seg etter ferien, og vi vet at en del naboer benytter seg av anledningen til å «ta grep» når huset ved siden av står tomt, sier Sigmund Clemetz i If. Han sikter til folk som i årevis har irritert seg over trær som skygger for terrasse og uteplass, og til slutt er blitt så lei at de finner frem sagen når de vet at trærnes eier er bortreist.

- Eller det kan være hekker som ikke vedlikeholdes eller vokser seg altfor store og som i løpet av sommerferien virkelig har blitt et enormt irritasjonsmoment, sier Clementz. I forsikringsbransjen ser de dermed et oppsving i at folk må benytte seg av fri rettshjelp-delen av boligforsikringen like over ferien fordi mange krangler ender i rettsvesenet.

Men trær, hekk og andre ting blir sjelden noe problem dersom man passer på å ha en god tone med naboen.

- Derfor er alt du kan gjøre for å pleie et godt naboskap, og altså særlig nå på sommerstid – av det gode, sier Clementz.

 

Tyveriforebygging

Skal boligen stå tom over tid er det selvsagt også viktig å tenke på forebygging av innbrudd. Tenk som en tyv, lyder rådet fra Irgens i Tryg.

- Få det til å se ut som om du fortsatt er hjemme: Søppel i søppelkassen, tom postkasse, litt lys i vinduene – slike ting kan få tyven til å velge et annet hus enn ditt. Alarm og gode låser på alle dører og vinduer er bra. Husk å ikke la stigen ligge ute, eller hektet pent på kroker på grunnmuren, sier han.

Han minner også om at mange har store verdier stående ute.

- Grill og utemøbler kan fort være verdt en god del. Tre en kjetting gjennom og lås med hengelås, så gjør du det mye vanskeligere for tyven, sier Irgens.

Har du kostbar elektronikk i huset bør du rydde dette vekk; tingene behøver ikke å ligge fremme og friste folk som eventuelt kikker gjennom vinduene. Pc-er, fotoustyr, nettbrett og lignende bør du legge ned i skuffen, ikke ha liggende fremme på bordet.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer