- Hvis dette virker, er det revolusjonerende, utbryter Morten Ørmen. I årevis har kjelleren stått tom på grunn av fukt. Nå håper han væsken som fylles i de 164 hullene han har boret i veggen skal gjøre underverker.
Går alt etter planen, satser Morten Ørmen på å innrede kjelleren med tv-stue, bad, vaskerom og muligens et kontor. Da han flyttet inn i for 12 år siden var kjelleren fullt innredet, men på grunn av fukt i veggene ble han nødt til å fjerne alt. Siden den gang har hele underetasjen stått tom. Nå ønsker både han, kona og de to barna mer plass å boltre seg på.
Morten har allerede prøvd det meste for å bli kvitt fukten. Selv jobber han i et anleggsfirma, og nylig drenerte han hele tomta, men til ingen nytte. Fukten fortsetter å stige opp i veggene, og kona og ungene har blitt mer og mer utålmodige.
- Barna blir jo stadig større, og det hadde vært fint om de kunne hatt et sted å være her nede, sier Morten.
Nå setter han sin lit til at Roger Arnesen, daglig leder i Nodig Nor, skal løse problemet.
- Jeg har prøvd alt, bortsett fra elektroosmose, men det har jeg ingen tro på. Dette derimot, har jeg tro på. Jeg har sett det brukt til kumtetting, og der virker det veldig bra, sier Ørmen.
Han kom over produktet gjennom jobben
Farlig fuktig
Etter å ha lempet et par hvite, små tønner inn i kjelleren, går Arnesen i gang med fuktmålingen. Telleapparatet han har i hånden løper nesten løpsk, og at Morten har et fuktproblem, kan sees med det blotte øyet. Saltavleiringene står langt opp på veggen.
Ørmen har allerede selv boret huller i veggen etter instruksjon fra Arnesen. De står med 10 centimeters mellomrom, skrår 30 grader nedover, og går to tredjedeler inn i veggen. Alt er klart til å gå i gang.
Roger Arnesen har tatt med seg utstyret, som i dag er av den enkleste sorten. En liten kompressor, en tank, og en sprøyte. Mer skal det ikke til å få middelet inn i lecablokkene. Kompressoren startes, og ting begynner å skje. Den tyntflytende væsken fyller raskt opp hullene, og det blir vått både på gulvet og oppetter veggene. For sikkerhetsskyld sprøyter Arnesen litt ekstra på gulvet.
- Når dette pumpes inn i veggen, trenger det inn i materialet og danner en membran mot fukt, forklarer Roger. Produktet er silikonbasert, og må stå og virke i 72 timer før det får noen effekt. Det trenger inn i materialet så lenge det er fuktig, og treffer det et tørt punkt, stopper det.
Lite erfaring med leca
Fordi væsken reagerer med fukt, er det viktig å unngå å lufte ut og bruke byggtørker før jobben gjøres. Først en uke etter behandling kan rommet avfuktes. Ifølge Roger Arnesen fungerer stoffet best i betong, men da trengs noe mer utstyr for å få væsken inn. Da sprøytes stoffet inn med et trykk på rundt fem bar, men fordi jobben gjøres på leca denne gangen, er det nærmest bare å helle væsken inn.
- Det eneste problemet med leca er at porene er såpass store at det er vanskelig å få tettet alle, men når det er sprøytet inn renner det fort ned i gulvet og betongen, og kapilærfukten som dras opp fra grunnen stoppes, forteller Roger, som prøver produktet i leca for første gang.
Mye å spare
Prisen for en jobb av denne typen, ligger på rundt 750 kroner kvadratmeteren, men fordi Morten Ørmen har boret hullene selv, har han spart noen kroner. Skal stoffet sprøytes inn i lettbetong, må man regne med en tilsvarende utgift, mens det i betong koster rundt 1500 kroner, avhengig av tykkelsen. Dette er billig sammenlignet med om man skulle begynt å grave og installere ny drenering, forklarer Roger Arnesen.
- Jeg gjorde en jobb for en dame med fukt i kjellerveggen. Hun hadde fått en pris på graving og drenering på rundt 87 000 kroner. Da tar vi ikke med riving av veranda, pris for å sette den opp, riving av trapp, ødelagte blomsterbed og annet ekstraarbeid med platting eller steinheller. Totalt kan en sånn jobb komme på rundt 200 000. Jeg gjør hele jobben for 50 000, og da slipper du all graving.
Produktet har også andre bruksområder, og kan sprøytes direkte på betonggulvet. Da trekker det mellom fire og ti millimeter inn i betongen. Det skal også fungere bra på mur- og teglsteinsfasader, og gir da en pustende diffusjonsåpen impregnering.
- Det eneste som bryter ned stoffet er UV-stråler, men vi gir en garanti på 10 år uansett, lover Roger Arnesen.
Produktet er godkjent og testet av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, med gode resultater, og Nodig Nor jobber for øyeblikket med å få det godkjent hos Byggforsk.