Sommertyvene jobber hele året

Gå til hovedinnhold

Sommertyvene jobber hele året

Det er ikke så mange år siden det var to tydelige innbruddstopper gjennom året: I påskeferien og sommerferien. Nå er det helt andre forhold enn ferietid som avgjør risikoen for innbrudd.

- Tidligere gikk vi i forsikringsbransjen gjerne ut før sommerferien og før påske for å komme med gode tips mot innbrudd, fordi disse feriene var høysesong for tyvene. Nå ser vi ikke lenger noen tendens til at sommerferien og påsken lager topper på innbruddstatistikkene, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Bli medlem og få Huseiernes leiekontrakt gratis!

Mobile vinningskriminelle

Han forteller videre at det nå er helt andre ting som avgjør om boligen din er i risikosonen for innbrudd:

- Det betyr mye mer om en bande med mobile vinningskriminelle er i ditt område. Da gjør de raid, men dette kan stort sett skje hele året, sier Clementz.

Mens fellesferien for noen tiår siden nærmest betydde at Norge stengte ned i tre uker, kan ikke tyvene lenger regne med at boligområder står nesten tomme i juli.

- Svært mange har en fleksibilitet på arbeidsplassen som gjør at de kan ta ut ferie til helt andre tider enn midt på sommeren – og denne fleksibiliteten benyttes, det ser vi av salget av reiseforsikringer, sier Clementz.

Følg med

Det at tyvene kan slå til når som helst, betyr ikke at du ikke trenger å følge de typiske rådene når du drar på sommerferie – de som handler om å få det til å se bebodd ut: Det er fortsatt lurt å få naboen til å tømme postkassa, bruke søppelkassen din, klippe gresset ditt og vanne blomstene. Men det betyr at du også bør være ekstra oppmerksom på det som skjer i nabolaget, både sommerstid og ellers. Tyveriene som skjer fra boliger i dag er nemlig ofte bedre planlagt og mer målrettet enn tidligere. Dette krever forarbeider i nabolaget som du, hvis du har øynene med deg, kan oppdage.

- Jeg mener ikke at man skal bli mistenksom mot alle fremmede, men dersom du bor i en rolig blindgate og plutselig møter på noen som ikke hører hjemme der, som kanskje dukker opp ved samme adresse flere dager på rad, uten noe spesielt ærend, kan det være grunn til å være ekstra oppmerksom. Også dersom fremmede biler står parkert utenfor boliger, og det ikke er snakk om besøk eller annen normal aktivitet, er det grunn til å være på vakt. Vi vet at mobile vinningskriminelle ofte spaner i et område før de slår til, sier Clementz.

Alarm skremmer ikke alle

Mange har etter hvert skaffet seg alarm i boligene sine. Dette virker nok til en viss grad avskrekkende, men Clementz ser stadig eksempler på at innbruddstyvene ikke nødvendigvis lar seg skremme av alarmen.

- Med god planlegging kan tyvene få gjort en hel masse på tre-fire minutter. Det er fort gjort å sjekke badeskuffene og –skapene på jakt etter smykkeskrinet, og finner de det ikke der kan de også rekke å sjekke nattbordskuffen, under sengen, i kommoden og i klesskapet på soverommet. De finner det innen vektere rekker å være på stedet, sier Clementz.

Penger og gull

Det er særlig gull tyvene nå er ute etter, samt kontanter.

- Det er ikke så mange som har kontanter i store mengder liggende, men en del oppbevarer noe euro hjemme: Det er praktisk både fordi det er gangbart i så mange land, og fordi det brukes i land som kanskje ikke har kommet så langt med kortbruk som vi har i Norge, sier Clementz.

Har du euro liggende bør du ikke ha for store mengder. Det kan kanskje også være lurt å tenke på hvor du oppbevarer dem. Har du dem i en skuff i gangen sammen med nøkler og solbriller, eller i en skrivebordsskuff på hjemmekontoret, er det ikke spesielt vanskelig å finne dem.

I tillegg til gull og kontanter er mobiltelefoner og nettbrett populære objekter for tyvene.

- Lav vekt og liten størrelse kombinert med høy verdi – det er det tyvene helst vil ha, sier Clementz.

Det er nesten ingen som stjeler TV-er lenger. De er gjerne store, vanskelige å frakte kjapt uten å skade, og ofte er de skrudd fast i veggen. Å stjele TV-er er for tungvint, for tidkrevende, og omsetningsverdien er minimal.

- Du får dem jo i butikken til innbruddspris! TV-er har falt voldsomt i relativ verdi de siste tiårene. «Ingen» vil ha TV-er som ikke er splitter nye lenger, heller ikke utenfor Norges grenser, kommenterer Clementz.

Positiv trend

Innbruddstatistikken de siste årene er god lesning for boligeiere: I Strasak-rapporten Anmeldt kriminalitet og politiets straffesaksbehandling fra 2018 beskrives synkende vinningskriminalitet som en av de positive trendene de siste årene, og trenden er tydelig i flere europeiske land. Det hersker usikkerhet om hva som er grunnen, men det nevnes at mulige årsaker kan være at de økonomiske verdiene våre i stadig større grad digitaliseres, vi bruker mindre kontanter, vi har mer effektive sikringstiltak enn tidligere, og de generelle levevilkårene er bedret.

For grove tyverier fra bolig er nedgangen fra 2014 til 2018 på 50,2 prosent. Nedgangen fra 2017 til 2018 er på 24,2 prosent.

«Innbrudd og tyveri fra bolig er erfaringsmessig kriminalitet som skaper stor utrygghet for de utsatte, og en nedgang i denne typen lovbrudd har vært ønsket. Nedgangen antas i stor grad å skyldes bedre sikringstiltak og mindre marked for salg av tyvegods», heter det i rapporten.

Både antall anmeldte og påtaleavgjorte vinningslovbrudd økte imidlertid fra første tertial 2018 til 2019, men hvordan trenden blir for hele året, gjenstår å se. raa@huseierne.no

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer