De aller fleste sameier og borettslag med felles inngangsdører har systemnøkler. Det betyr at dersom du mister nøkkelen til inngangsdøren, får du ikke laget en ny uten at du har en rekvisisjon som viser at du bor der nøkkelen hører til, og at du har grunn til å skaffe deg en ny. Men mange låsesystemer er så gamle at det ikke lenger er noe problem for uprofesjonelle nøkkelslipere å lage nye nøkler – uten rekvisisjon. Det betyr at hvem som helst kan slipe opp nøkkelkopier og komme seg inn på områder som i utgangspunktet skulle være forbeholdt beboere.
- Dette er et sikkerhetsproblem mange ikke er klar over, påpeker servicesjef Christoffer Viig i Trygge Rom.
Dårlige emner
Fremmede folk i oppgangene, innbrudd i boder og nøkler som knekker i låsen. Dette er noen av problemene som kan oppstå i sameier og borettslag med kopierte nøkler på avveie.
- Låner du bort en inngangsdørnøkkel til for eksempel vaskehjelpen, snekkeren eller andre, har du ingen kontroll på hvor mange nøkler som kan være kopiert fra den når du får den tilbake, påpeker Christoffer Viig.
I tillegg til sikkerhetsproblemene er det også praktiske problemer med nøkler som slipes opp av uprofesjonelle uten rekvisisjon. Emnene som brukes, er gjerne så dårlige at de lett knekker i låsen.
- Vi rykker stadig ut til folk som knekker nøkkelen i låsen. Da er det svært ofte snakk om kopier som aldri skulle vært brukt i utgangspunktet, sier Christoffer Viig.
Gjelder gamle låser
Det er hovedsakelig eldre låsesylindere som er utsatt.
- Enkelte eldre låsesylindre har ikke patenterte profiler. Det er det om gjør det enkelt for uprofesjonelle nøkkelslipere å lage kopier, noe som er svært betenkelig, sier seniorkonsulent og pressekontakt i Foreningen Norske Låsesmeder, Bjørn Ørnung. Han anbefaler folk å ta en prat med en seriøs låsesmed dersom de tviler på om låsesystemet i boligen holder mål.