Det er lite som smaker så godt etter en søndagstur som en skikkelig langkokt gryterett. Mørt kjøtt, myke grønnsaker, kraft. Og den lager seg jo selv i ovnen eller på platen, det er jo så praktisk! Praktisk er det også å kunne gå fra julematen mens den står og lager seg selv, for eksempel for en tur i kirken eller på et snarlig formiddagsbesøk. Men er det egentlig trygt? Om noe skulle skje – branntilløp, nedsoting eller lignende – må du være forberedt på diskusjon med forsikringsselskapet.
Når uhellet skjer
Hus & Bolig har snakket med fire av de største forsikringsselskapene om følgende problemstilling: Jeg pleier å gå fra gryteretten i ovnen på søndagene, og det har gått bra til nå. Men hva om det skulle begynne å brenne?
- Å ta stilling til en slik hypotetisk situasjon kan jeg ikke, svarer Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i IF.
- Men generelt er det slik at dersom det skal være grunnlag for avkortning på forsikringsutbetalingen må handlingen være grovt uaktsom, og det må være årsakssammenheng mellom branntilløpet og det du har gjort. Så det vil alltid være slik i skadesaker at mange ting spiller inn. Men vi anbefaler sterkt å være våken og tilstede når man lager mat. Jeg personlig ville ikke gått fra matlaging, sier Clementz
Han minner om at brannvesenet i Oslo hver dag har utrykninger på grunn av tørrkok.
- Det skal ikke så mye fantasi til å forestille seg at et branntilløp når du ikke er til stede vil kunne få alvorlige konsekvenser. Husk at du ikke bare er ansvarlig for deg og dine, men dersom du bor i flermannsbolig har du også andres trygghet å ivareta, sier Clementz.
Ingen klare svar
Heller ikke Gjensidige vil svare kategorisk på spørsmålet.
- Det må tas individuelt, men man vil kunne si at det i utgangspunktet er uaktsomt å gå fra mat i ovnen. Men så må man se på hva som har skjedd, og hvorfor, og vurdere hver enkelt hendelse, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.
Storebrand går langt i å ansvarliggjøre den som går fra mat som koker.
- Går man fra mat på komfyren vil det som regel medføre avkorting av erstatningen, men årsaken til at man gikk fra maten vil påvirke utfallet. Det blir også hensyntatt hvor mange grader ovnen/komfyren stod på, sier Cecilie Hoel Huneide, Produktsjef Eiendom i Storebrand.
«Alle gjør det»
At «alle» gjør noe, for eksempel legger ut på søndagstur med steken i ovnen, er ikke formidlende dersom det skulle bli brann. Du har fortsatt ansvar for egne handlinger og egen bolig.
- Hvis «alle» lot være å skrape bilvinduene, ville de fortsatt være å laste når de kolliderte, sammenligner Rysstad.
Det er imidlertid mulig å argumentere for hva som er normalt i en moderne husholdning. De fleste av oss drar fra husholdningsapparater som vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin mens de går. Mange slike apparater er jo også laget for å kunne gå uten folk til stede, for eksempel ved å kunne forhåndsinnstilles til å starte på spesielle tidspunkter.
- I moderne husholdninger kan du ikke passe på alle apparater til enhver tid. Hvis du lager mat på en måte som etter alle solemerker skal kunne gå helt greit, og noe plutselig uforutsett skjer, kan du ikke lastes for det, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg.
Frykter tørrkoking
Tørrkoking er en av de aller vanligste årsakene til brann og branntilløp her i landet. Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at i 2016 startet hele 57 prosent av alle boligbranner på kjøkkenet. I blokkleiligheter startet cirka 75 prosent av alle branner på kjøkkenet. Hele 43 prosent av brann- og redningsvesenets utrykninger i 2016 skyldtes komfyrbranner hjemme hos folk. De rykket i fjor ut til 3 138 branner i private hjem, hele 1 344 av disse var branner eller branntilløp på komfyren.
Et vanlig problem er at folk sovner fra kokeplaten eller ferdigpizzaen etter en kveld på byen.
Brannmåned
Desember er brannmåneden i Norge. Vi lager mer mat enn ellers, og annen type mat: Vi har smultkjeler til smultringene, fete middager og gjester som ikke bare skal bespises, men også underholdes, og på mange kjøkken går det galt.
- Noe av grunnen til at det brenner mer på norske kjøkken i desember er at man lager mer brannfarlige ting, pluss at man har mye å passe på flere steder; mat, gjester og så videre. Det beste rådet er å bruke hodet og være sikkerhetsbevisst. Når uhellet først er ute, og hus brenner helt ned, er det gjerne en rekke av uheldige omstendigheter. Én hendelse på kjøkkenet trenger ikke føre til brann, men i kombinasjon med et annet uhell, kan det skje, sier Clementz i If.