Sjekk hvem som får tilgang til informasjonen du legger ut på sosiale medier, lyder rådet fra ekspertene. Hvis det er en liten, oversiktlig gruppe av dine nærmeste venner og familie som du stoler på, er det lite i veien for å juble på Facebook over at du snart drar til Spania, eller oppdatere med bilder fra ferien du nyter langt hjemmefra, mens huset står tomt. Men hvis du har åpen profil, svært mange venner eller en stor og upersonlig følgerskare, bør du tenke deg litt om.
Få eller ingen tilfeller
- Jeg har fortsatt til gode å høre om et innbrudd som kan knyttes opp mot informasjon som er delt i sosiale medier. Men jeg tenker at det likevel går an å bruke hodet. Du trenger for eksempel ikke å skrive akkurat datoene for når du reiser bort og når du kommer hjem, i hvert fall ikke på en åpen profil. Vær litt selektiv, lyder rådet fra informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.
Han får støtte fra fagdirektør Atle Årnes i Datatilsynet.
- Facebook er nok ikke det største problemet når det gjelder innbrudd i ferien, men generelt råder vi folk til å være oppmerksomme på personverninnstillingen på kontoen sin. Kan bare venner se oppdateringene dine? Eller også venners venner? Eller alle? Anledningen til å kontrollere hva som faktisk når ut til uvedkommende både på Facebook og andre sosiale medier kan være god nå før ferien, sier Årnes.
Ikke uaktsomt
Dersom du har en åpen profil, og skulle være så uheldig å få innbrudd basert på ferieinformasjon du har delt med all verden, vil det ikke bli regnet som uaktsomt fra forsikringsselskapets side, sier Jon Berge i If.
- Jeg ville kanskje sagt at det var litt uklokt gjort, men ikke uaktsomt. Som forsikringsselskap ville vi nok brukt en slik sak som eksempel på hva man ikke bør gjøre, sier Berge.
Nabolaget
Han trekker frem de gode, gamle «analoge» rådene som de viktigste for å minimere faren for innbrudd i ferien:
- Få en nabo til å holde øye med hus og eiendom. Avbestill posten, så postkassen ikke blir full, men pass likevel gjerne på å få en bekjent til å tømme den – det er jo mye reklame og andre ting som lett fyller opp. Ha på litt lys i boligen om du har muligheten, gjerne med tidsur som gjør at det står på til ulike tider. Vi vil selvsagt også anbefale alarm. For det første gir det mindre risiko for innbrudd – for det andre gir det rask varsling, sier Berge.
Det beste hadde kanskje vært å få til en «ferieturnus» i nabolaget – selv om det ikke er særlig realistisk. Innbruddsmønsteret de siste årene viser nemlig tydelig at omreisende vinningskriminelle gjerne tar for seg en rekke nabohus eller en gatesnutt om gangen. Dersom alle i området er bortreist, gjør det de kriminelles arbeidsforhold mye lettere.
Hvis du er den eneste som er hjemme i området, bør du gjøre dine naboer en tjeneste og følge med.
- Ser du noen du ikke kjenner, som søker rundt i et ellers rolig og tett nabolag, er det ingenting i veien for å vise interesse, og spørre for eksempel om de lurer på noe, eller om du kan hjelpe til. Det er hyggelig for den andre, - og skulle vedkommende ha planer om noe, viser det at folk i området følger med, sier Berge.
Låst postkasse
Men i de aller fleste tilfeller er et tomt nabolag ikke noe å gjøre noe med. Da er det enklere å ta forholdsregler for sin egen eiendom. Atle Årnes i Datatilsynet anbefaler låst postkasse – ikke bare for ferien, men også ellers i året.
- I våre dager er det jo stadig mindre post – men når vi først får noe, er det gjerne viktige dokumenter, som nytt bankkort eller pass.
Norske pass er særdeles høyt verdsatt i enkelte kretser og en svært attraktiv ting å stjele. Dette er verdt å merke seg for alle som bestiller nytt pass nå før sommeren. Også bankkort er attraktivt for tyver.
- Det er ikke bra om ditt nye master card dumper ned i postkassen to dager etter at du dro på ferie og blir liggende der i ukevis, sier Årnes.