Nordmenn er gode til å passe på hjemmet sitt. Det blir færre innbrudd her i landet. Tall fra Finans Norge viser en klar tendens. De siste ti årene er erstatningene etter innbrudd og tyveri i private boliger og hytter nesten halvert. I 2009 ble det stjålet for 700 millioner kroner fra boliger og hytter, mot 375 millioner kroner i 2018.
Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.
– Innbrudd er ubehagelig å bli utsatt for, så dette er en gledelig trend, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.
Dagens boligalarmer inneholder både innbrudds-, brann- og panikkalarm, men ferske tall fra en undersøkelse gjennomført av MBrain for Sector Alarm viser at "Ola og Kari" er mest opptatt av å sikre boligen mot innbrudd. Hele 72 prosent sier at innbruddsikring er viktigste årsak til anskaffelse av boligalarm.
Ifølge tall fra NHO Service og Handel har i dag omtrent 19 prosent av norske husstander boligalarm. Dette er den høyeste dekningen av boligalarm per husstand i hele Europa. Dette tallet er økende og stor grunn til at innbruddstatistikken synker.
– Stadig flere velger å skaffe seg en FG-godkjent innbruddsalarm. Vi ser at dette virker preventivt, sier Neverdal.
Enten du har alarm eller ikke burde du tenke over alle småting i huset eller på eiendommen som kan være med på å gjøre det mindre attraktivt å velge nettopp ditt hus. Her får du syv gode tips som gjør at tyven velger å gå videre.
Skaff deg alarm
Dette er det den aller største barrieren en innbruddstyv møter. Da vet tyven at det kommer til å gå en alarm hos en alarmsentral. Selve lyden av alarmen i boligen er vond i ørene, naboer blir varslet, men innbruddstyven vet også at det før eller siden vil komme noen. Dette begrenser hvor mye tid tyven har på seg til å gjøre gode funn i huset.
Lat som du er hjemme
For å avverge boliginnbrudd, bør det se ut som om du er hjemme. Det er lurt å samarbeide med naboen om snømåking og tømming av postkassen. Kast gjerne litt søppel i søppelkassen deres også. Dermed blir det ikke så tydelig at naboen ikke er hjemme. Tyver er ofte ute etter lett omsettelige ting som smykker, sølvtøy, elektronisk utstyr og mobiler. Dyrt verktøy og sykler er også populært. Lås derfor syklene inn.
Lås postkassen
I disse passtider kan det godt tenkes at det dumper ett og annet pass ned i noens postkasse mens man er på påskeferie. Norske pass er særdeles høyst verdsatt i enkelt kretser og en svært attraktiv ting å stjele. Derfor bør du ha postkasse med lås.
Ha gode låser
Politiet erfarer at mer enn 60 prosent av alle innbrudd skjer på dagtid. 10 sekunder er ofte tilstrekkelig for å forsere en usikret dør, eller et vindu. Vil innbruddet ta 60 sekunder eller mer, tar det ofte motet fra tyven, særlig hvis han må lage støy. Vinduer forseres like ofte som dører, og baksiden av huset forseres oftere enn framsiden. Svake punkter vil være vinduer med utvendige glasslister, kjellervinduer med enkelt glass og hasper, terrassedører med svake låsbeslag, eller bakdører til kjeller eller vaskerom som oftere er svakere enn inngangsdøren. Sørg derfor å ha gode låser over alt.
Ikke glem terrassedøren
Sett deg i tyvens sted og spør deg selv; ville du gått i gang med brekkjern på ytterdøren eller ville du valgt terrassedøren, som muligens er plassert på en mindre synlig side av huset. Gjerne i skjul bak en hekk, levegg eller trampoline? Ofte er terrassedøren også mindre innbruddsikker enn ytterdøren, og har gjerne også et vindu som lett kan knuses. Unngå derfor å la nøkkelen stå i på innsiden av døren. Fjern nøkkelen og heng den et sted tyvene ikke når frem til. Eller få en låsesmed til å montere kodelås på terrassedøren eller i selve håndtaket.
Vedlikehold
Smør låskassen et par ganger i året med riktig olje. En låsesmed kan anbefale hva som er riktig for din lås. Smør sylinderen samtidig, med låsespray, som hindrer kondens og isdannelse. Løse skruer gjør dørfunksjonen unøyaktig, øker slitasjen og gjør innbrudd enklere, så ta en runde med skrutrekkeren og stram skurer i lås, vrider og på hengsler.
Dropp Facebook og Instagram til du er hjemme
Sjekk hvem som får tilgang til informasjonen du legger ut på sosiale medier. Hvis det er en liten, oversiktlig gruppe av dine nærmeste venner og familie som du stoler på, er det lite i veien for å juble på Facebook, Instagram eller Snapchat over deilige feriestunder du vil skryte av. Men hvis du har åpen profil på Facebook eller Instagram bør du tenke deg litt om. De er utrolig enkle å søke opp. Du tror kanskje at innbruddstyver ikke sjekker slikt, men det krever lite teknisk innsikt å koble adressen din opp mot dine profiler i sosiale medier.