Det er høst og tid for å begynne å forberede seg til fyringssesongen. Hva slags varmekilder man skal investere i er for mange boligeiere et evig aktuelt spørsmål, der lønnsomhet, miljøhensyn, komfort og brukervennlighet helst skal kombineres i en optimal pakke.
Luft-til-luft
For mange har valget falt på varmepumpe. Det finnes nå rundt 900 000 varmepumper i norske boliger, ifølge Norsk Varmepumpeforening (Novap). Luft-til-luft varmepumper er den vanligste varmepumpetypen i Norge. Denne henter energi fra uteluften og bruker den til å varme opp luften inne. De kanskje to største fordelene er at slike pumper har forholdsvis lav investeringskostnad, sammenlignet med mer omfattende systemer som for eksempel vannvarme lagt i gulv, samt at installasjonen krever forholdsvis lite omfattende inngrep i eksisterende bygningsmasse.
To innedeler
De fleste med luftvarmepumper har en utedel og en innedel. Dette er en god løsning hvis man har begrenset område som skal varmes opp, og ikke har altfor mange vegger og dører som stenger for luftgjennomstrømningen hjemme. Men stadig flere kunder er interessert i varmepumper med flere enn én innedel, melder bransjen.
- Vi selger mange slike varmepumper nå. Vi har pumper som kan kobles til inntil fire innedeler for privatmarkedet, men interessen fra boligeiere er størst for pumper med to innedeler, sier Odd Arne Røkeness, salgssjef for privatmarked i Mitsubishi Electric varmepumper.
Besparende
En fordel ved å velge denne løsningen, er at man – litt avhengig av modell – kan klare seg med én strømkurs. Montasjetiden vil også være kortere enn ved to maskiner. Her er det noen tusenlapper å spare. Prisen på maskinene er dessuten lavere enn prisen på to uavhengige varmepumper. Man slipper å hulle veggen på flere steder for rørgjennomføringene. I tillegg kommer den åpenbare fordelen at man slipper to bokser på husveggen. Det er ikke alle som synes varmepumper på veggen er det vakreste som fins.
- På våre maskiner kan vi ha inntil 30 meter rør mellom utedel og innedeler. Mellom innedelene bør rørene ikke trekkes lenger enn 20 meter, forklarer Røkeness.
Rørene legges utenpå panelet og kan males i samme farge som husveggen. Å bygge inn varmepumperørene er ingen lur løsning. Det vil gi omfattende problemer dersom det er lekkasje i rørene, og man risikerer å slå hull på røret om man skal banke inn en spiker for å henge opp et bilde på veggen.
Enkelte modeller kan kobles med inntil fem innedeler. Ill: Panasonic.
Effekt
Men hva med varmen – gir slike multivarmepumper like mye varme som om du hadde to varmepumper?
- Modellene er kraftigere enn varmepumpene som kun kobles til én innedel – men ikke alle er dobbelt så kraftige, forklarer Joachim Kobbeltvedt, salgsansvarlig i Toshiba. Han påpeker at folk derfor i mange tilfeller må belage seg på å ha annen varmekilde på veldig kalde dager, eller vurdere to pumper hvis behovet er stort.
Men flere leverandører har utviklet enkelte modeller som skal tåle de norske vintrene med mange kuldegrader.
- Vi har utviklet en hyper heater-modell som er spesielt for nordiske forhold. Den leverer god varme også når temperaturen synker under -15 grader, sier Røkeness.
Det er imidlertid verdt å merke seg at slike pumper da trekker omtrent like mye strøm som to pumper ville ha gjort. Du kan altså ikke regne med å bruke like lite strøm som dersom du har en enkel varmepumpe med en inndel. Likevel er besparelsene betydelige sammenlignet med direkte elektrisk oppvarming.
Dersom du bor i områder av landet som blir virkelig kalde om vinteren, og ønsker å bruke varmepumpen til oppvarming, bør du forsikre deg om at du får en modell som er tilpasset nordiske forhold.
Det er også verdt å tenke over følgende: Hva gjør du om utedelen blir ødelagt når gradestokken viser et tosifret antall kuldegrader? En multipumpe med én utedel kan være sårbart hvis utedelen skulle bli satt ut av funksjon.
Stort hus
De fleste som ønsker to innedeler setter den ene i hovedoppholdsrommet, gjerne et åpent kjøkken- stuerom, og den andre i etasjen under eller over. Men det er også eksempler på at man med store flater på ett plan velger en innedel i hver sin ende av huset.
- Hjemme har jeg den ene inndelen i underetasjen i forbindelse med kjellerstua, og så har jeg den andre oppe i hovedstua. Men den oppe trenger jeg nesten aldri å bruke, for varmen stiger opp, forteller Røkeness.
Har du to innedeler kan du helt fint bruke bare den ene, mens den andre er avslått. Du kan også få dimensjonert innedelene slik at den ene gir 40 prosent varme, og den andre gir 60 prosent.
- Mange av våre kunder ønsker en hoveddel i hovedoppholdsrommet, og så setter de en mindre innedel for eksempel på et loftsrom, men da med tanke på kjøling. Dette gjelder særlig for de med nyere, tette hus, sier Thomas Krogh, markedskoordinator i Friganor, som har Daikin varmepumper.
Les mer her om hvorfor kjøling med varmepumpa sjelden fører til avskrekkende tall på strømregningen.
Ikke kjøl og varme samtidig
Du kan stille innedelene på ulike temperaturer – men: Du kan ikke bruke den ene til oppvarming og den andre til kjøl. Enkelte ønsker denne løsningen for å få et kaldt soverom og en lun stue, men da må man altså ha separate anlegg.
- Mange med utleiebolig i sokkeletasjen lurer på om en multipumpe er løsningen for dem, slik at både sokkelleilighet og hovedhus kan kobles til én utedel. Men det er ikke sikkert at det er så smart; da må man i hvert fall være sikker på at den ene ikke vil ha kjøling når den andre vil ha varme, sier Krogh i Friganor.
På de fleste modeller kan du imidlertid velge fritt hvilken type innedel du vil ha; om du vil ha én veggmontert og én gulvmodell, for eksempel.
Lyd
Noe man også skal merke seg, dersom skulle ønske å ha en innedel på soverommet og en annen et annet sted i huset, er at det vil kunne komme noe lyd fra den delen som ikke er i bruk, så sant den andre er i gang. Dette vil imidlertid være avhengig av type og installasjon.
- Det er ikke det helt store, men vi reagerer alle ulikt på lyd. Derfor pleier jeg å gi beskjed om dette når folk ønsker en innedel på soverommet. Det er ikke så mye bråk, men kan være irriterende med små lyder for enkelte som må ha det helt rolig for å sovne, sier Kobbeltvedt.
Dersom lyd er viktig for deg bør du etterspørre informasjon rundt dette for de modellene du vurderer. raa@huseierne.no