De fleste luft-til-luft-varmepumpene tilpasset nordisk klima kan hente ut energi fra uteluften helt ned mot -25 grader. Varmepumper som henter energi fra uteluften, fungerer bra når det blir kaldt ute. Men på de kaldeste dagene kan du få behov for ekstra varme. Når varmepumpen ikke klarer å avgi nok varme inne og det blir for kjølig, kan du enkelt skru på noen panelovner eller fyre i peisen.
For deg som har installert en berg- eller sjøvannsvarmepumpe så spiller det liten rolle hvilken temperatur det er ute. Dette er væske-til-vann-varmepumper som henter varme fra fjell eller vann hvor temperaturen er tilnærmet konstant året rundt.
Nødvendig tilleggsfyring
Når det drar seg mot de laveste temperaturene bør man være obs på bruken av varmepumpen. Ikke skru varmepumpen helt av. Selv om du av og til bruker andre varmekilder, er det viktig at du ikke skrur varmepumpen helt av, for det er bra å holde delene i varmepumpen i gang.
- Luftsirkulasjonen fra innedelen er gunstig for å spre varme fra for eksempel en peis. Varmepumper for vannbåren varme har som regel et innebygget el-element som slås på automatisk hvis det er behov for mer varme enn det varmepumpen kan gi. Dermed trenger ikke du som forbruker å gjøre noe som helst, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norske Varmepumpeforening.
Ved siden av varmepumpen kan det vært lurt å spe på med varme fra panelovner de kaldeste dagene. Tidligere har vi skrevet om at panelovner er langt bedre enn sitt rykte og at utviklingen har skjedd fort. Peisvarme er også en god varmekilde når behovet melder seg.
Skal du være smart venter du imidlertid ikke med å kjøpe ved til behovet er akutt. Er du litt i forkant kan du spare mange kroner på vedinnkjøpet.
Riktig innstallasjon
På kalde dager jobber varmepumpen hardt. Derfor er det viktig at varmepumpen er montert korrekt slik at du får optimal drift også disse dagene. Hvis du har et vannbårent varmeanlegg, er utformingen av dette også viktig for hvor godt varmesystemet som helhet fungerer under krevende forhold.
- Tidligere kunne man få kjøpt varmepumper som kom som selvkoplingssett. Nå er det ikke lov til å gjøre noe med varmepumpene på egenhånd. Man har naturligvis lov til å drive med rengjøring og slikt, men service og utskiftning skal skje av fagfolk, sier Mytting Hagemoen.
Dersom du skal kjøpe bør du sjekke at varmepumpen er tilpasset norsk vinter. Den bør ha varmekabel i bunnpanne eller dreneringskanal. Sjekk også at varmepumpen tåler saltholdig luft, ettersom det er vanlig langs kysten.
Ikke sett varmepumpen på ”auto”
Luft-til-luft-varmepumper har som regel en funksjon som heter ”auto”. Denne funksjonen bør du ikke bruke når det er kaldt ute.
- Hvis du stiller varmepumpen på "auto" samtidig som du for eksempel fyrer i stua, kan du risikere at pumpens kjølefunksjon starter opp. Norsk Varmepumpeforening anbefaler at du aktivt velger enten oppvarming eller kjøling for å sikre korrekt bruk og virkemåte, sier Mytting Hagemoen.
Faktisk bør varmepumpen ha jevn temperatur døgnet rundt fordi besparelsen vil være ingen eller minimal ved å senke temperaturen. I tillegg kan det bli større slitasje på varmepumpen ved å heve temperaturen to ganger om dagen. Når det er ekstra kaldt kan det imidlertid være lurt av hensyn til støy og naboer å senke pumpens aktivitet om natten.