Varmefolie, varmekabler, vannbåren - hva er forskjellen?

Gå til hovedinnhold

Varmefolie, varmekabler, vannbåren - hva er forskjellen?

Få liker å fryse på føttene, og varme i gulvet har i løpet av de siste tiårene blitt svært populært i norske boliger. Men hva skal man velge?

Gulvvarme illustrasjon av baby på teppe og hund

Frem til 2016 hadde vi byggeregler som stimulerte boligutviklere til å levere nye boliger med vannbåren varme. Med TEK17 ble kravene endret, og konkurransen vannbåren varme har fått fra elektrisk oppvarming har blitt større. Fordelen for deg som forbruker er at konkurransen mellom vannbåren og elektrisk gulvvarme gjør at prisene presses og produktene stadig utvikles og blir bedre.

 

Varmefolie

Av elektrisk gulvvarme finnes det i dag flere ulike varianter som er tilpasset ulike bruksområder. Et produkt som stadig har økt i popularitet de siste årene er varmefolie.

- Varmefolie er en karbonfilm som avgir varme til det den ligger inntil. Man trenger ingen støpemasse: Man bygger gulvet enkelt opp med en reflektorplate, eller isolasjonsplate under – som gjør at varmen stiger oppover – og så legger man varmefolien oppå. Over den har man et lag byggplast, og så legger man parkett, laminat eller heltre på toppen, sier markedssjef og partner Lars Ruud i VarmeComfort, som selger elektrisk gulvvarmeprodukter til installatører og andre leverandører, og blant annet fører en av markedets mest brukte varmefolier, Flexwatt.

 

Reagerer raskt

Varmefolien har noen klare fordeler. En av dem er at den sjelden jobber over 27 grader, som er den tålegrensen parkettleverandørene i Norge setter for gulvene. Parkett kan som kjent sprekke opp dersom den utsettes for høy varme. En annen fordel er at produktet ikke bygger så høyt.

Varmefolie på rullVarmefolie. Foto: Flexwatt.- Men hovedfordelen for kundene mener jeg er den behagelige varmen gulvet gir til rommet blant annet fordi den er så enkel og hurtig å regulere opp eller ned. Står sola på, eller har dere mange mennesker på besøk, er det bare å regulere ned temperaturen. Fryser du litt ekstra en kveld, så skru opp. Andre systemer, som vannbåren gulvvarme og varmekabler som gjerne ligger dypt nede i støpen, har et etterslep på flere timer, kanskje en halv dag. Det kan gjøre det veldig vanskelig å få riktig innetemperatur til rett tid, sier Ruud.

Varmefolie er også forholdsvis rimelig i installasjon: Du kan få det ferdig levert fra elektriker fra ca. 700 kroner per kvadratmeter og oppover. Husk at selv om du selv kan kjøpe produktene må du ha sertifiserte installatører til å legge dem.

Les også: Dette bør du tenke på før du velger gulv

 

Varmekabel – tradisjonell og i matte

Varmekabelmatte er et produkt som ofte sammenblandes med varmefolie – men det er ikke det samme. Varmekabelmatte er rett og slett varmekabler som ligger i et nett og selges på rull. Den skal dermed være raskere å installere enn tradisjonelle varmekabler, men har omtrent samme bruksområde: Den legges hovedsakelig i støp under fliser. Det er altså ikke noe for parketten, som vil bli for varm der kabelen slynger seg.

«Vanlige» varmekabler som legges i støp er som oftest den billigste installasjonen, men gjerne dyrest i bruk. I stuer og andre allrom vil dette gjerne være en noe dårligere løsning, da tepper og annen møblering vil kunne føre til overoppheting – med mindre man har planlagt dette på forhånd og legger kablene deretter.

 

Vannbåren varme

Med konkurransen fra elektrisk gulvvarme har leverandører innen vannbåren varme blitt nødt til å levere på pris. Derfor kan man i dag få vannbårne gulvvarmesystemer som ikke har dyrere installasjonskostnader enn elektrisk varme, opplyser daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening.

- Tradisjonelt har elektrisk gulvvarme vært rimeligere å installere, men nå er det flere leverandører av vannbåren gulvvarme som kommer med konkurransedyktige priser. Men installasjonskostnadene har nok vært styrende for at utbyggere gjerne har valgt elektriske systemer i boliger, noe som heller er dyrere i drift, mens de som bygger hus selv går for vannbårne systemer i kombinasjon med varmepumpe. Det gir noe dyrere investering, men innsparinger ved bruk, sier Hagemoen.

Les også: Store fremskritt for varmepumper

 

Valgfri varmekilde

En av fordelene med vannbårent system er at det kan kobles til ulike varmekilder: Bergvarmepumpe, luft-vannvarmepumpe, elkjel, biokjel eller solfangere. Dette gjør systemet fleksibelt, og i mange tilfeller miljøvennlig, dersom man velger en miljøvennlig varmekilde.

Hagemoen mener det er en myte at det er vanskelig å kontrollere varmen med vannbåren gulvvarme.

- Om du bygger det riktig er systemet selvregulerende – det slutter å avgi varme når ønsket temperatur er oppnådd. Så det at det skal være så tregt og vanskelig å regulere stemmer egentlig ikke, sier Hagemoen.

Han anbefaler likevel forbrukeren å være bevisst når rørene skal legges:

- Som kunde må du gi beskjed til den som gjør jobben: Si tydelig ifra om at slyngene skal legges tett og langt opp i støpen slik at du kan få et system som gir rask respons, sier Hagemoen.

 

Ønsker ikke strøm som varmekilde

Enova gir tilskudd til vannbåren gulvvarme under forutsetning at det kobles til en fornybar varmekilde. Mange søker støtte til vannbåren gulvvarme i kombinasjon med at de søker støtte til varmepumpen det skal kobles til. Enova støtter denne typen systemer fordi de vil oppmuntre folk til å bruke annen oppvarming enn ren elektrisite, opplyser rådgiver Tove Krogstad Johnsen.

- Skal vi nå målet om å bli et lavutslippssamfunn må vi lede bruken av strøm bort fra områder hvor det finnes gode alternativer, og heller bruke strømmen der det er nødvendig, som for eksempel til lading av el-biler, sier Johnsen, som legger til at det også dreier seg om å sikre forsyningssikkerheten i strømnettet.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer