Smart-teknologi senker temperaturen

Gå til hovedinnhold

Smart-teknologi senker temperaturen

Smart-hus er neppe økonomisk lønnsomt. Investeringskostnadene blir fort for store.

 

- Jeg har aldri vært særlig flink til å skru av ting etter meg. Nå slipper jeg egentlig å tenke på det, sier Ole Kristian Stensrud fra Eidsvoll.

Den unge elektrikeren har bygget seg eget hus, men det er ikke en hvilken som helst bolig han har satt opp. Han har bygget et såkalt smarthus, der det elektriske styringssystemet er så intelligent at det nesten ikke trenger beboere.

 

Én bryter

 

Ved utgangsdøren i det nybygde huset hans i Eidsvoll er det én bryter. Den slår Stensrud av når han går ut. Da slukkes alt lys som skal være av når huset er forlatt. I tillegg kuttes strømmen til kaffetrakteren og andre elektriske punkter som ikke bør være på i et tomt hus.

- Når jeg kommer hjem, skrur jeg bryteren på. Da kommer strømmen tilbake i punktene som ble slukket da jeg dro, og det meste av lyset slår seg på igjen; det vil si, det jeg trenger når jeg kommer hjem fra jobb, forteller Stensrud. Dette innebærer for eksempel at lyset på vaskerommet blir værende på i en halvtime, som er akkurat den tiden Stensrud trenger til å sette på vasken med arbeidsklærne etter endt dyst.

Over sengen har Stensrud en tilsvarende bryter. Når han slår av den om natten, slokkes alle lys – bortsett fra leselyset på soverommet, naturligvis. Når han slår den på om morgenen, kobles blant annet strømmen til kaffetrakteren til. Så står den nytraktete kaffen og venter når han er nede på kjøkkenet noen minutter senere.

- Helt i begynnelsen fomlet jeg litt med lysstyringen, og hadde et par episoder der alt lyset slo seg på midt på natten. Men bortsett fra det har huset fungert kjempefint, sier Stensrud.

 

Ingen glødepærer

 

Boligen er rensket for glødepærer, og ikke så mye som en eneste lampett har fått komme over dørterskelen. I stedet funkler små led-lys i taket, og innebygde halogenlamper i veggene.

- Glødepæren er på vei ut, det er bare et tidsspørsmål, derfor valgte jeg LED. De bruker tre watt per spot, så det kan jo ikke sammenlignes med glødepæren, sier Stensrud. LED-lyset gjør at kostnadene til belysning blir nærmest minimale. Men investeringskostnaden var større enn dersom han hadde valgt mer tradisjonelt.

- Foreløpig er det få som bruker LED, så prisen holder seg høy. Dette vil forhåpentligvis endre seg de neste årene, sier elektrikeren.

             

 

Varmekabler

 

Siden Stensrud er elektriker og bygde huset selv, var det naturlig for ham å legge varmekabler både i huset og i garasjen.

- Så mange varmekabler må vel trekke opp strømregningen?

- Ja, det gjør kanskje det. Men samtidig bruker jeg aldri mer enn jeg trenger. Varmekablene er ikke bare innstilt på nattsenking, men tilpasset min bruk av huset uken igjennom, sier Stensrud, som legger til at han i tillegg fyrer mye med ved. Dermed ga i hvert fall ikke den første vinteren i eget hus noen sprekk i oppvarmingsbudsjettet.

           

Iphone neste

 

Selv om han er fornøyd med huset så langt, har ikke Stensrud tenkt å ligge på latsiden. Systemet skal oppdateres så fort som mulig. Blant annet ønsker han å koble systemet i huset opp mot Iphonen, slik at han kan bruke den til alt fra å overvåke inngangsdøren til å skru opp varmen på badet før han kommer hjem fra jobb på kalde vinterdager.

- Jeg er jo over gjennomsnittlig interessert i disse sakene, og nylig var jeg på en messe der de nyeste mulighetene ble demonstrert.  Jeg tenkte bare ”dette må jeg skaffe meg”, og siden har ikke tanken sluppet taket, sier Stensrud entusiastisk.

Han tror smarthus-systemer blir mer og mer vanlig i tiden fremover.

- Ja, jeg har møtt mange som er interessert i dette, men foreløpig er det mest de som har litt kunnskaper fra før som vil ha dette. Folk flest vet knapt hvilke muligheter som finnes, sier elektrikeren. Som heller ikke legger skjul på at det for mange er et prisspørsmål. Han anslår at det elektriske anlegget i boligen hans har en verdi på rundt fire hundre tusen kroner, men da trekker de mange dyre LED-lysene opp. Likevel: Noen hundre tusen ekstra må du nok regne med for et hus som er så smart at du selv nesten slipper å tenke.

 

Ikke bare for nybygg

 

Skulle du ønske at huset ditt var like smart som Ole Kristian Stensruds? Fortvil ikke; du trenger ikke å bygge nytt. Styringssystemer kan også installeres i eksisterende boliger.

- Det er ikke noe problem å ettermontere komponenter som gjør huset ditt til et smarthus, sier Magnus Bø som jobber med byggautomatisering i firmaet Eaton Electric på Skedsmokorset. Selv har han en bolig fra 1983 som gjennom årenes løp er blitt smartere og smartere. Både lys og varme styres effektivt og svært enkelt – det meste går av seg selv, og det er hele poenget med smarthuset, mener Bø.

Ifølge Bø er basisfunksjonene i styringssystemer til boliger sjelden mye dyrere enn vanlig elektrisk anlegg. Det som koster, er tilleggsfunksjonene. Som nærmest blir umulig å holde seg unna når man først har fått øynene opp for dem.

 

Noe å spare?

 

Elektriske styringssystemer omfatter alt fra de enkleste temperaturreguleringssystemer, til de avanserte systemene som inkluderer både varme, lys, overvåkningskameraer, alarmer og det meste annet som går på strøm i en bolig. Det er derfor vanskelig å si om installasjon av et elektrisk styringssystem vil være en økonomisk lønnsom investering. Enkle systemer er gjerne billige å anskaffe og enkle å installere; til gjengjeld gir de begrensede muligheter for styring, og systemene er gjerne noe mindre brukervennlige. De avanserte gir på sin side muligheten til stor energiinnsparing ved at ikke bare varmen, men nær sagt alt det elektriske utstyret kan detaljstyres. Ulempen er at slike systemer ofte er svært dyre og krevende å installere.

Enova anbefaler koblingsur og andre enkle løsninger man kan plugge inn selv for de som er mest opptatt av å spare penger, leier en liten bolig eller flytter ofte.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer