Har du tenkt over at luft-til-luftvarmepumper faktisk genererer en god del vann? Og har du plassert varmepumpa slik at vannet ikke kommer på ville veier?
- Hvor vannet skal renne, er en av tingene det er veldig viktig å ta hensyn til når utedelen skal plasseres. Det må være god drenering under pumpa, slik at vannet kan renne unna. Har du varmepumpa rett ved inngangsdøren og store mengder vann som renner ned foran døra og legger seg som is der vinterstid, er det ikke særlig smart, men jeg har dessverre sett eksempler på akkurat dette.
Det sier salgssjef Stig Jørgensen i Kinnan, som distribuerer varmepumper i hele Norden.
Flere liter i timen
Om vinteren er det avrimingen som maskinen gjør automatisk for ikke å bli ødelagt av nedising som genererer vann. Tidvis nokså mye.
- Det kan være opptil et par liter vann i timen, og i løpet av en vinter kan det bli mye is. Ikke bare bør man passe på at det ikke legger seg der man skal gå, man må også tilse at det ikke renner mot grunnmuren og blir liggende der og fukte opp den, sier Jørgensen.
Dersom vannet ikke renner noe sted, men bare blir liggende rett under pumpa, kan det raskt vokse seg store issvuller. Pumpa må henge høyt nok til at ikke det lille isfjellet vokser opp i varmepumpa nedenfra og ødelegger den.
Det er altså ikke noe galt når det drypper og renner fra varmepumpa vinterstid. Tvert imot viser dette at avrimingen fungerer som den skal, slik at maskineriet ikke blir ødelagt av isdannelse.
Rør med varmekabel
Dersom du ikke har mulighet til å plassere pumpa et sted som gir vannet mulighet til å renne unna, finnes det løsninger.
- Du kan kjøpe med en dryppanne og rør med varmekabel i, som kan lede vannet bort fra pumpa, og ut til egnet område. Det finnes alltid en løsning, men det er viktig å bruke gode fagfolk ved installasjon, slik at plasseringen blir best mulig fra begynnelsen av, opplyser slags- og markedssjef Jonny Vildalen i Varmepumpeservice.
Kondensvann
Også sommerstid vil det kunne dryppe og renne. Bruker du pumpa til kjøling om sommeren, dannes det nemlig kondensvann fra innedelen.
- Med alle pumper nå følger det en slange, som ved installasjon føres fra innedelen og ut gjennom hullet man tar i veggen når pumpa skal monteres. Det er ekstremt viktig at slangen ligger med fall, slik at vannet ikke forsvinner inn i veggen og ødelegger den, sier Jørgensen i Kinnan.
Han forteller at hjemme hos ham går kondensvannet om sommeren ut av veggen og ned i blomsterbedet utenfor, og vanner blomstene der.
Tåler vær og vind
Varmepumper av kjente merker som selges i Norge i dag er godt rustet for å møte norsk vintervær.
- Pumper som selges gjennom oss får du kun kjøpt i de nordiske landene. Du trenger nemlig spesiell programvare: Her i våre land går 90-100 prosent av driften til varmedrift, mens i andre land brukes pumpene nesten bare til kjøling. De modellene vi selger, har både hardware og software tilpasset varmedrift og nordiske forhold, sier Jørgensen.
Pumpen er et innelukket system som tåler det meste av vær og vind, men i visse tilfeller kan vind kombinert med snø skape problemer, da snøen kan krabbe opp mot pumpen og stenge tilførsel av fri luft til viften i utedelen.
- Derfor kan det være lurt å sjekke dette ved snøfall, dersom pumpen står værutsatt til. I noen tilfeller hjelper overbygg mot vær og vind, men i kystnære strøk bør man være klar over at regnet hjelper til med å vaske bort salt, slik at dekslene ikke ruster over tid, sier Vidalen i Varmepumpeservice. raa@huseierne.no
Smart å kjøpe varmepumpe på våren
Vurderer du å kjøpe varmepumpe, eller må den gamle skiftes ut? Våren er en fin tid å kjøpe varmepumpe på: Da daler etterspørselen, og prisene følger gjerne noe etter – i tillegg har installatørene gjerne litt bedre tid. Jo tørrere det er i været, jo bedre er det å installere pumpen for å minimere risikoen for fukt i veggen ved installasjon.
Medlemsfordel