At det er koselig med peis er få uenig i, men hva lønner seg egentlig på de kaldeste vinterdagene – å skru alle panelovner på maks, eller å fyre med ved? Dette spørsmålet skal det bli lettere å finne ut av. Vedbransjen har nemlig innført et nytt omsetningssystem for ved, der selgerne skal oppgi pris per kilowattime.
- Vi går da ut fra en effekt på 75 prosent i forhold til brutto-energiinnholdet i veden. Dette er effekten du får i nyere, rentbrennende ovner. Noen har selvfølgelig gammel peis eller ovn med mindre effekt, men vi ser at stadig flere nå har skaffet seg nye, effektive og miljøvennlige varianter, sier fagsjef Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved.
Les også: Mer varme med peiskassett >>
Det nye systemet innføres for at folk lettere skal kunne sammenligne med strømprisen, og for at det skal bli lettere for forbrukere å velge mellom ulike typer ved.
Les også: Slik håndterer du asken fra peisen >>
- Nå slipper folk å måtte forholde seg til om de vil kjøpe furu, gran eller bjørk – noe som for mange er basert på litt vage antagelser. Treslagene har ulikt energiinnhold per volumenhet, og det vil nå bli synlig og tydelig. For eksempel inneholder bjørkeved mindre energi enn bøkeved. Likevel har det vært vanskelig for produsenter å få solgt bøkeved, frem til nå, fordi folk ikke har visst om dette, sier Larsen.
Han påpeker også at furuved har hatt ufortjent dårlig rykte, til tross for at den bare inneholder tolv prosent mindre energi enn bjørk.
Les mer: Disse brenner best >>
Vedprodusentene skal også oppgi vedens fuktighet. God, tørr ved har maksimalt 20 prosent fuktighet.
Vedforbruket i Norge avhenger i stor grad av vintertemperaturene. I 2010 var det en forbrukstopp som skyldtes den svært kalde vinteren.
- Å ta sjansen på at det blir en mild vinter er ingen god strategi, mener Larsen. Han påpeker at det er godt å være rustet, dersom det motsatte viser seg å være tilfelle, samt at veden ikke er ferskvare – om du kjøper for mye i år, har du til senere.
- Så lenge veden ligger tørt kan den oppbevares lenge. Jeg har selv fyrt med 20 år gammel ved, det er helt uproblematisk, sier Larsen.
Norsk ved er et interesseforum for næringsdrivende vedprodusenter, og har ca. 4 000 medlemmer.