Før du begynner å rive ned den gamle peisen bør du ta kontakt med en fagmann, som kan se på pipen. Har du en riktig gammel pipe, er det ekstra lurt å kontrollere den. Ellers kan det bli som å kjøpe nye dekk til en bil som er kondemnabel.
- Uansett hva slags type ildsted du har, så er du avhengig av trekk. Og det er pipa det er trekk i, ikke ovnen. Er trekken dårlig i pipa, blir det ikke nødvendigvis bedre med en ny innsats eller ovn. Snarere tvert imot: Nye, rentbrennende ovner stiller større krav til pipene enn de gamle peisene gjorde, sier murmester Rune Ek Larsen i Varmefag. Larsen har arbeidet med ildsteder i snart 35 år.
- En pipe blir dessuten slitt etter hvert, og er pipen i boligen din 20-30 år gammel bør du absolutt få fagfolk til å sjekke den før du river den gamle peisen og setter inn noe nytt. I en pipe kan det ha oppstått sprekker. Et annet problem kan være fuger i teglsteinspipe som har forvitret og blitt dype som gjør at røyken ikke strømmer rett opp, forklarer han. Også nedsoting og kondensskader kan forkorte pipens levetid.
- Men sjekker ikke feieren at alt er som det skal, da?
- Jo, feieren sjekker for opplagte feil, men ikke hvorvidt pipa passer til annet og nytt ildsted.
Utbedring
Den gode nyheten for de som avdekker feil og mangler i den gamle pipa, er at det forholdsvis lett lar seg utbedre, uten å rive hele: Man fører rett og slett et rustfritt piperør ned i den eksisterende murpipa. Det er en renslig metode som ikke støver ned hele huset, og i tillegg en forholdsvis rimelig metode, sammenlignet med riving og gjennoppbygging. Du kan normalt sett regne ca. 2 500 - 3 000 kroner per meter pipe. Med denne løsningen får du en «ny» pipe som skal fungere med de aller fleste typer nye ovner og peisinnsatser. Dersom det er hull i pipa etter det gamle ildstedet, og du vil ha det nye et annet sted, murer du bare igjen det gamel og lager et nytt som passer med den plasseringen du ønsker.
Dersom huset ligger slik til i terrenget at pipefornying likevel ikke gir god trekk, eller pipa er for kort til å få til noen skikkelig trekk (noe som kan hende dersom du har ovn i øverste etasje og flatt tak) må du kanskje få installert en røyksuger på toppen av pipa. Det kan også være noe du kan trenge dersom du bor i en ny, svært tett bolig uten nok tilluft til ildstedet.
- Dette er en slags vifte som settes oppå pipa. Den går på strøm, så det kan hende at du trenger elektrikerhjelp for å få installert den. Men deretter styres den trådløst og er enkel i bruk, forklarer murmester Larsen.
Lurer du på hvorfor røyken slår ned fra pipa? Det kan du lese mer om her.
Størrelse
Det er ikke bare pipa som bør vurderes av fagfolk når du skal bytte ildsted. De fleste trenger også gode råd om hvor stort ildsted de bør velge.
- Dette kommer blant annet an på romstørrelsen og takhøyde, men også i stor grad på varmebehovet i huset. Vil du ha peisen mer for kosen enn varmens skyld bør du absolutt velge en liten ovn eller en åpen peis med lav varmeeffekt. Det er ett å falle i fellen og velge for effektiv ovn, hvis man ikke forhører seg med fagfolk. Mange velger i dag altfor stor ovn for sitt behov, sier Larsen.
Dersom du derimot har en eldre, trekkfull bolig og trenger peisvarmen, stiller det seg selvsagt annerledes. Da må du ha et ildsted som varmer godt.
Murmesteren påpeker også at den vanligste feilen folk gjør når de velger nytt ildsted, er at de velger et som er for stort.
- De fleste som kjøper ildsted i dag har annen tilleggsvarme. Da kan man gå ned i størrelsen på ovnen, sier Larsen, som forklarer at man ikke kan forvente at det er mulig å få bare litt varme med et stort ildsted hvis man fyrer «forsiktig.»
- Å fyre forsiktig gir dårlig forbrenning og er dårlig for lommeboka, miljøet og pipa.
Plassering
Dersom du planlegger å plassere det nye ildstedet et litt annet sted enn det gamle, bør ta noen bilder av peisen og rommet og dra til nærmeste forhandler av ildsteder, som basert på bildene vil kunne gi deg gode, innledende råd. De fleste seriøse forhandlere vil deretter kunne tilby hjemmebesøk, for virkelig å få kartlagt de tekniske forutsetningene hos den enkelte. Det kan for eksempel være at plasseringen av feierluken gir visse føringer hvor du kan sette den nye peisen eller ovnen, eller at fagpersonen ser muligheter og kjenner til plasseringsløsninger som vi vanlige forbrukere ikke vet om. raa@huseierne.no